Hummus, the real deal

hummus met aubergine 1.jpg

Ik denk dat de meesten van ons inmiddels wel weten dat de meeste hummus die verkocht worden in de supermarkt geen echte hummus is. Het zijn een paar kikkererwten, heel veel olie en dan als je geluk hebt wat sesampasta, maar vergeet vooral de rare smaak niet. Ik heb het dan over smaken als; red velvet, chocolade, mango of zelfs pesto. Ik zal niet zeggen dat je niet mag eten maar we kunnen ons wel afvragen is dit echt hummus of is het kikkererwt-pasta met een smaak?

En ik snap dat je het wel misschien heel lekker vindt en ik heb het vaak genoeg gegeten totdat je de échte hummus proeft, de real deal. En als je dan ook nog leert dat het heel makkelijk is om zelf te maken dan heb je helaas geen enkel excuus meer voor chocolade hummus (sowieso is deze echt heel erg questionable).

En als kleine sidenote denk ik dat het sowieso heel belangrijk is dat we gerechten erkennen voor wat ze zijn en we leren over de cultuurhistorische waarde van eten. Door middel van eten en recepten wat overgaat van generatie op generatie kunnen we niet zomaar iets ‘roti’ gaan noemen omdat er toevallig in een gerecht Surinaamse kerrie zit. Vanessa van Culinessa en ik lachen heel vaak om: “Thaise smaken” omdat ze toevallig sereh hebben gebruikt. Zoek uit wat de historie is van het gerecht en geef de credits waar ze horen. Mooi als je geïnspireerd bent maar geef dan ook aan door de bron te melden en niet klakkeloos een naam over te nemen.

Maar voor nu: hummus, de echte en geleerd van Elvan. Ik leerde Elvan kennen op één van onze workshops en naast het feit dat ze geweldige humor heeft, heeft zij de gave van het koken. Geef haar drie ingrediënten en ze zet een feestmaal op tafel. Haar Instagram is dan ook echt het volgen waard en we wachten nog met smart op haar blog. Vorig jaar legde Elvan mij uit op IGTV hoe je zelf romige hummus maakt. Klik hier om dit terug te kijken of volg het recept wat hieronder staat. Dus alle credits voor Elvan en als je haar zou willen dm-en dat ze een keer moet opschieten met die blog dan ben ik je zeer erkentelijk.

Vegan en glutenvrij
Ingrediënten:

  • blik kikkererwten, 400 g, lees hieronder hoe je gedroogde kikkererwten kunt gebruiken

  • 1 tl baking soda

  • 2-3 el tahin

  • 1 teen knoflook, geraspt

  • 3 el citroensap

  • 1 tl zout

  • 1 el milde olie

  • 3 el kikkererwtvocht, lees hieronder de notities

Mocht je in plaats van ingeblikte kikkererwten liever gedroogde willen gebruiken week dan eerst 250 g gedroogde kikkererwten. Dit geeft ongeveer 600 g gekookte erwten en als je direct alles zou willen gebruiken dan mag je meer van alle overige ingrediënten toevoegen. Ik leerde ook de tip van Elvan om gelijk een grote zak kikkererwten te weken en te koken om het vervolgens in te vriezen. Ideaal voor stoofschotels en nog meer hummus.
Kook dan de geweekte kikkererwten tot ze gaar zijn. En volg verder de instructies zoals hieronder omschreven.
Spoel de kikkererwten uit blik onder de koude kraan. Leg ze dan in een pan met water totdat de erwten net onder staan. Breng aan de kook. Voeg 1 tl baking soda toe en laat de erwten 5 minuten koken, dit is de gouden tip om tot romige hummus te komen. Bewaar wat van het kookvocht en zeef de kikkererwten. Gooi ze dan in de keukenmachine met de tahin, knoflook, citroensap, zout ,olie en 3 el kookvocht. Laat de keukenmachine draaien totdat je een romige structuur hebt. Eventueel kun je nog wat extra kookvocht toevoegen om het vloeibaarder te maken en uiteraard meer zout etc. naar smaak.

hummus met aubergine 1.jpg

I think most of us know by now that many store bought hummus isn’t really hummus. More of a scavenger hunt for three chickpeas, a lot of oil, if you are lucky some sesame paste. And then the odd flavours like; red velvet, chocolate or mango. And of course if you love to eat these then sure do - I have done it in the past as well. In my defense never the “watermelon or you want pie with that hummus”-version but I simply didn’t know how good and easy the real deal is.

Last year dear Elvan tought me on IGTV (in Dutch) how to make real (gooooood) hummus. The trick to get creamy hummus is using baking soda and cooking liquid. Try out the recipe and promise not to buy the forever pie - is that a chickpea-hummus.

Vegan and gluten free
Ingredients:

  • 1 can of chickpeas, 400 g

  • 1 tsp baking soda

  • 2-3 tbs tahini

  • 1 clove of garlic, grated

  • 3 tbs lemon juice

  • 1 tsp cumin

  • 1 tsp salt

  • 1 tbs olive oil

  • 3 tbs cooking liquid, but save some extra just in case you want the hummus creamier

Rinse the chickpeas in cold water and then add to a small saucepan. Add some water and bring to a boil. Add the baking soda, this helps to make the chickpeas even softer and cook for 5 minutes. Save some of the cooking liquid and add the chickpeas to a kitchen machine.

Then add the tahini, garlic, lemon juice, cumin, salt, olive oil and cooking liquid. Mix until smooth and creamy. You can always add some more salt or tahini etc. to taste. Enjoy!