Vegan en glutenvrije speculaasjes

Een tip van Johann: neem geen hernia. Al sinds de zomervakantie zit Johann thuis met een dubbele hernia en strompelt hij een beetje rond. Toen we een paar weken geleden de krant zaten te lezen aan het ontbijt draaide hij de krant in één keer naar mij toe waarna hij een tabel ging uitleggen. Ik zat met een mondvol met havermout en had nergens om gevraagd. Het moge hierbij duidelijk zijn dat hij het lesgeven mist. Ik hoop dan ook dat hij snel geopereerd mag worden voordat hij mij er probeert uit te sturen wegens wangedrag.

Van de week heeft Johann kort in de keuken rond gestrompeld om speculaasjes te maken. Dit gaf hem drie dagen extra veel rugpijn dus met dit recept mogen jullie het voorlopig doen. Maar zie hier: glutenvrije en vegan speculaasjes en oh zo lekker. Alle credits voor oprecht de meest grappige persoon op deze planeet (ik heb het gecheckt) Emmelou van Bakers and Fakers.

Voor ongeveer 12 stuks, vegan en glutenvrij
Ingrediënten:

150 g rijstmeel
100 g amandelmeel
1 tl xanthaangom
2 tl bakpoeder
1 flinke eetlepel speculaaskruiden
snuf zout
80 g kokosolie
75 g kokosbloesemsuiker
70 ml amandelmelk
amandelschaafsel
evt. speculaasvorm en extra rijstmeel om mee te bestuiven

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Meng in een kom de rijstmeel, amandelmeel ( Emmelou gebruikt 50 g minder amandelmeel en ruilt dit voor chufameel), xanthaangom, speculaaskruiden, bakpoeder en zout.
Smelt in een pan de kokosolie en voeg er vervolgens de suiker en plantaardige melk aan toe. Voeg de natte ingrediënten geleidelijk toe aan de meel-mix en kneed kort tot een soepel deeg. Pak het deeg dan in plastic en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast. Het is wat meer kruimelig vergeleken met regulier deeg maar je kunt het goed aan elkaar plakken. Mocht het deeg nog te nat zijn dan kun je er altijd wat rijstmeel aan toevoegen en ook als je te lang bezig bent met de speculaasplank dan kun je altijd het deeg weer even 10 minuten in de koelkast leggen. Het werkt daarna altijd een stuk makkelijker.
Bestuif de speculaasplank met flink wat rijstmeel en druk een stuk deeg in de vorm. Maak eventueel de randjes voorzichtig los met een mes waarna je de zijkant van de plank tegen de tafel slaat en het speculaasje loskomt. Dit is heerlijk voor wat opgekropte woede over de wachtlijsten in de zorg. Strooi er wat amandelschaafsel overheen en bak de koekjes gaar in ongeveer 25 minuten. Laat volledig afkoelen voordat je ze allemaal opeet.

PS. Mocht je geen speculaas plank hebben verdeel dan het deeg in kleine stukjes en rol het uit tot een koekje.

En mocht je meer zin hebben in gevulde speculaas. Klik dan hier voor het recept.