Garden update winter

winter garden Food Bandits
spruiten 2.jpg

Terwijl ik dit stuk aan het schrijven ben rijdt Johann rond met warme compost om alle planten klaar te maken voor de winter en eigenlijk voor het hele nieuwe jaar. Tijd voor een tuin update voordat de vrieskou gaat beginnen.

Afgelopen jaar was het eerste jaar dat we een echte tuin hadden (hiervoor alleen huizen met een balkon of een paar tegels en oude planten) en onze eerste moestuin. Op voorhand vond ik het intimiderend om een tuin aan te leggen en te onderhouden. Ik was tenslotte al vele malen in de valkuil getrapt om 1 x per jaar helemaal los te gaan in het tuincentrum om vervolgens alles te laten sterven. Dus met wat hulp en een nieuwe verslaving aan Gardener’s world en het Youtube kanaal van Charles Dowding gingen we aan de slag.

( Lees alles wat we geleerd en gedaan hebben hier.) Nu is het tijd voor de winter en we delen graag wat je kunt doen in je tuin.

Moestuin:

Op dit moment hebben we: bladmosterd, radijs ( nou ja degene die Moos niet heeft opgegeten, die plukt graag zelf), winterpostelein, snijbiet, spinazie, frambozen (deze gaan maar door) en spruiten. Vooral het laatste was een droom van mij. Ik ben dol op geroosterde spruiten en in één van mijn lievelingskookboeken van Sophie Dahl -is er een foto waarbij ze de gehele stam draagt. Dat was de eerste keer dat ik zag hoe spruiten eigenlijk groeiden. Overigens hadden we ook nog palmkool maar Moos vond dat die weg moest en de groene kool is niet opgekomen.

TIPS:

De slakken en rupsen houden zielsveel van onze moestuin en hoewel we echt ons best doen om ze regelmatig weg te halen ( dit wel met de hand en we zetten ze dan in het bos) en af te schrikken met een rode teckel- komen ze terug en eten ze gretig van onze kool. Bij de spruiten zijn we overeengekomen dat ik de spruiten mag hebben en zij de bladeren. Maar volgend jaar zal ik met name de koolsoorten eerder afdekken met mesh zodat ze bijna geen kans maken. Ook voor de eerste groenten in het vroege voorjaar zal ik weer mesh gebruiken om alles af te dekken. Hoewel het natuurlijk minder snel groeit dan in de lente en zomer kun je al wel wat zelf kweken.

Verder krijgt de moestuin zodra alles uitgegroeid is en we de moestuin leeg kunnen halen- een dikke laag compost. Hier groeit alles op en het houdt meer vocht vast ( heel handig bij hete zomers) en heb je minder onkruid. Ook spitten we de bodem niet te veel om en laten we juist de oude wortels zitten om te composteren in de grond.

Rest van de tuin:

Hier halen we grof onkruid weg en geven we alle planten en struiken (behalve de rondendron) een laag goede biologische compost. Hoewel we ook zelf compost maken hebben we helaas niet genoeg voor een hele tuin en hebben we een kuub besteld. We hopen dit volgend jaar niet te doen. Ook hier doen we dit zodat we in de hete zomermaanden niet veel water hoeven te geven en we toe kunnen met het regenwater uit onze put. En we minder vaak onkruid hoeven te spitten.

Verder maaien we nog één keer het gras en laten we dit samen met de bladeren liggen om te composteren en dat daar kleine diertjes in kunnen overwinteren. Ook snoeien we de heg en eventuele struiken en de winter is ook de tijd om je bomen te snoeien.

Wat kun je doen?

Ons doel is- hoe klein de impact ook is- om een goede tuin neer te zetten voor zowel dieren, insecten, teckels met een radijsverslaving en wijzelf. Dus wat kunnen we doen?

  • Laat bladeren (behalve misschien op de looppaden) zoveel mogelijk liggen en gun je buren ook rust door geen leafblower te gebruiken. Dit voor het composteren van de grond en om kleine diertjes een huis te geven.

  • Plaats een egelmand op een rustig plekje waar ze kunnen overwinteren’.

  • Zorg voor voeding en water voor de vogels in je tuin en wie weet eten ze gelijk dan een vervelende slak op die het op je moestuin heeft voorzien.

  • Knip niet gelijk alle dode/uitgroeide bloemen weg. Hier kunnen nog zaden inzitten voor de vogels.