Tuinontwerp

Tuin ontwerp Binnen en Buiten Niedorp ism Food Bandits
Tuin voor en na tuinontwerp.jpg
tuinplan 5.jpg

Zoals je misschien weet zijn we druk aan het leren hoe je een beetje kunt tuinieren. Na jaren alleen een balkon te hebben gehad waarbij we alleen in potten en in de voortuin een massamoord op planten hebben laten plaatsvinden- was het onze missie om te kijken of wij, zelfs wij, konden leren tuinieren.

En wat we gemerkt hebben; we vinden het leuk. Maar ook: we zien soms door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel informatie online te vinden en we hebben een aardige lap tuin die we helemaal van het begin moeten opbouwen. Ons huis komt uit de jaren ‘30 maar is jarenlang bewoond geweest door twee oudere zussen die niet zoveel aan de tuin deden. Het stel daarna heeft veel verbouwd (hallo badkamer, ik ben blij met jou) en hebben op het bovenste gedeelte al een mooie lay out en begin gemaakt. Maar behalve wat verdwaalde hortensia’s en oude rozen die eigenlijk de wil om te leven hadden opgegeven -was er niets. Ons eerste plan zoals ook op de tweede foto links te zien was het aanleggen van een moestuin. Wat er eerst uitzag alsof we twee graven hadden gegraven. Na de eeuwige spinazie-fase en geef de bieten maar weg -fase wisten we wel dat we het heel tof vonden om in de tuin bezig te zijn en kochten we voorzichtig al wat vaste planten in.

Maar toch; hoe deel je een goede tuin in? Waar hou je rekening mee (grond, zon, grootte) en hoe kun je ook iets teruggeven aan de natuur? We kregen hulp aangeboden van Vivian (ken je misschien wel van de hele fijne blog April and May). Mark en hond Wyp. Wij lieten online zien hoe onze tuin ervoor stond, de maten en de stand van de zon en zij maakten een plan en gaven heel veel tips. Meestal als je een hovenier inhuurt moet je eerst een orgaan verkopen maar bij Binnen en Buiten Niedorp, het bedrijf van Vivian en Mark (en als je het lief vraagt wil Wyp vast mee) kun je (online) advies krijgen over wat past bij jou. Dit scheelt heel veel frustratie en dooie planten. En je mag al je organen houden.

Hieronder een paar fijne tips die we kregen toen ze hier waren en we net -niet waren gesmolten in de eeuwige hittegolf van 2020:

  • Plant op maat, niet alleen letterlijk; houd rekening met 7 planten per vierkante meter. Maar kijk naar de grondsoort en de stand van de zon. Houd ook rekening met de uiteindelijke grootte van de plant.

  • Denk ook eens aan duurzame bouwmaterialen. Kijk bij de kringloop of op Marktplaats voor oude bouwmaterialen zoals stenen en ramen en gebruik deze in je tuin voor een koude kas of nieuw terras.

  • Zorg voor verschillende functies in de tuin. Wij gaan werken aan verschillende terrassen, koude kassen en ook om iets terug te geven aan de natuur: bijenhotels.

  • Plant eetbaar en niet eetbaar door elkaar. Dit geeft veel meer dynamiek aan de tuin en planten en insecten kunnen zo optimaal groeien.

  • Zorg dat je het hele jaar iets groens hebt in de tuin. Dus plant niet alleen bloemen maar werk ook met grassen die verschillende kleuren kunnen geven naargelang de seizoenen.

Ons plan op maat, zie hieronder….

tuinplan 11.jpg

Zie de tuin voor op deze IG TV, waar ik zelf ook tips deel voor beginnende anti-plantenmoordenaars.

  • Bovenaan staan nu vaste planten die bij elkaar aansluiten in stijl en straks het hele jaar groen geven. De wilde bloemenperk boven wordt naar beneden geplaatst (naar het linker graf als het ware) zo krijg je meer een eenheid boven.

  • Beneden direct rechts komen een aantal koude kassen, zo kunnen we het hele jaar van groenten uit eigen tuin genieten.

  • De moestuin blijft staan waar die nu is en daarachter komem bijenhotels. Rechts achteraan een terras. Zodat we van de avondzon kunnen genieten. De gehele achterkant is nu bezet door verschillende vruchtenstruiken waaronder bramen en kruisbessen.

  • Naast de compostbakken komt een potting shed. Hier kunnen we straks makkelijk gaan zaaien.

  • En het linkergraf krijgt een combinatie van fruitbomen, struiken en wilde bloemen. Zo hebben we de perfecte combinatie voor zowel insecten als wijzelf.

Kortom ik raad je van harte aan om simpel online advies in te winnen. Dit maakt tuinieren al zoveel leuker en geeft je een goede start en doel om aan te werken.