How to make your own compost

how to make your own garden compost
how to make your own garden compost

“We, as consumers have the power”

Ik vond het eerst wel spannend om een eigen compost hoop te beginnen. Ik had de nachtmerrie van een stinkende tuin vol met ratten en dat het één grote smeerboel zou worden .Maar het is gelukt en we hebben nu echt eigen compost en dit heeft zoveel voordelen.

Het belangrijkste van een gezonde tuin en moestuin is de bodem. Door middel van compost verrijk je de bodem die de planten en bloemen voeden. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het minder vatbaar is voor slakken, onkruid en dat het meer vocht vasthoudt waardoor je minder water hoeft te geven ( Zie hier ook de tips om duurzaam te tuinieren). Elk jaar geven wij onze moestuin en reguliere tuin een klein laagje compost ( zie hier hoe we de tuin zijn begonnen). Zo is heeft het een heel jaar vol voedingsstoffen. Maar hoe zit het nu precies met compost? Waarom zou je een composthoop beginnen en wat is het proces hierachter?

Wat is compost:

Compost is een recyclingmethode met als eerste voordeel dat je de afvalhoop verkleint die je huis verlaat. Bijna alles wat je in de groene emmer gooit wordt door de gemeente gecomposteerd tot compost van lage kwaliteit terwijl je zelf compost van hoge kwaliteit kan maken.

Waar bestaat het uit en hoe werkt het (scheikunde y’all)?

Ons groenafval bestaat grotendeels uit vetten, suikers, eiwitten en cellulose (hout). Micro-organismen zoals bacteriën en schimmels breken dit, in aanwezigheid van zuurstof af. Hierbij ontstaat koolstofdioxide, water, energie (warmte) en eenvoudiger organisch materiaal. Het water wat ontstaat verdampt en gaat samen met de koolstofdioxide uit de composthoop en zorgt ervoor dat de volume van het groenafval verkleint wordt. Dit kan wel tot 50 %. De micro-organismen hebben zuurstof nodig daarom mag de composthoop niet te nat zijn maar ook niet te droog ( altijd fijn dit soort “vage” adviezen) want de bacteriën leven in een vochtige omgeving. In de praktijk betekent dit: als je buiten een composthoop maakt dan is er in Nederland voldoende regen ( zorg ervoor dat de bodem niet is afgesloten) om de composthoop vochtig te houden. Alleen tijdens een lang aanhoudende hittegolf kun je wat water geven.

Micro-organismen hebben koolstof nodig om stikstof te binden, bij een tekort aan koolstof komt de stikstof vrij als ammoniak. Bij een tekort aan stikstof groeien de bacteriën niet. Belangrijk dus is een goede afwisseling van groen ( stikstof rijk) en bruin (koolstof rijk) composteerbaar afval. In de praktijk komt dit neer op 50% groenafval en 50% bruin materiaal zoals oude kranten en karton en in kleinere mate houtafval.

Hoe wij composteren:

Wij hebben achter in de tuin 3 houten bakken gemaakt, die een open bodem en bovenkant hebben en ook aan de zijkanten kan er wind doorheen waaien. Ook de teckel weet hier voedingsresten uit te peuteren en is hier heel blij mee. Behalve bij het tuinbonen drama van 2020. We verzamelen ons groenafval ( zie download lijst onderaan) bij onze keukendeur en hierin stoppen we ook oude kranten en bruin karton. Uiteraard hebben we al het plastic van het karton verwijderd. Als 1 bak vol is scheppen we het 1 x per maand om en laten we de bak verder met rust.En dan gaan we verder met bak nummer 2. De composthoop zal slinken en we hebben al prachtige, eigen compost gebruikt voor de tuin. Het proces duurde ongeveer een half jaar. De composthoop is zelfs nu in de winter heerlijk warm. Dit komt door de bacteriën en schimmels in de compost.

Uiteraard zijn er ook andere methodes zoals bokashi en een wormenhotel. Deze methodes zijn ook geschikt voor als je een balkon hebt of een kleinere tuin.

Wat mag er wel en niet in?

Ik denk dat er alleen nog meer verschillende adviezen zijn over wat is gezond eten dan over tuinieren want iedereen doet het weer anders en heeft verschillende ervaringen. En als een instagram fit girl beweren ze allemaal gelijk te hebben. Mijn belangrijkste advies bij tuinieren is: ga gewoon beginnen en soms lukt iets wel en soms lukt iets niet. Net het echte leven. Hieronder is een lijstje met ingrediënten wat wij er niet indoen maar verder gooi het erin en het komt wel goed.

  • Warme etensresten, alles wat verwarmt is of gebakken gooi ik niet in de compost. Omdat ik bang ben dat ik dan teveel dieren aantrek. Dit komt ook omdat we aan het bos wonen met marters, dassen, vossen en een gestoorde teckel.

  • Snijbloemen, citroenschillen en aardappelschillen. Voor deze producten zijn vaak hysterisch veel bestrijdingsmiddelen gebruikt.

  • Kaasresten, kattengrind gooi ik er ook niet in.

  • Glossy magazines of reclame materiaal

  • Theezakjes, deze bevatten vaak plastic.

  • Houd er ook rekening mee dat eierschalen en houtsnippers langer nodig hebben om te composteren. Beiden gooi ik er wel in.

  • En in beperkte mate kan dierenmest ook de composthoop goed verrijken. Wij krijgen biologische geitenmest van onze buurman.

Zie hier onze lijst met alles op een rij. Download deze en hang bijvoorbeeld in de bijkeuken of tuin schuur.