Vegan eggplant parmigiana

vegan parmigiana Food Bandits

Dit is misschien niet onze mooiste foto maar toen we op onze Instagram stories deelden dat we vegan parmigiana aten merkten we dat looks er niet toe deden. Het recept is het belangrijkste. Is dit de extra bevestiging voor de uitspraak: het doet er niet hoe je eruit ziet, de binnenkant is belangrijker? Want in dit geval is de binnenkant gerookte smaak van de aubergine, zachte uien van de gesmoorde tomatensaus en de gesmolten vegan mozzarella.

En mocht je nou niet vegan eten en reguliere kaas willen gebruiken dan mis je toch echt wel wat. Koud zijn de meeste vegan kazen niet lekker. Er schijnen uitzonderingen te zijn bij Mr & Mrs Watson en ik heb ook goede verhalen gehoord over Max & Bien. Maar als je een fan bent van tosti’s dan dien je toch echt eens een vegan kaas te gebruiken. Niks smelt zo lekker als plakken vegan kaas. Flinke schep kimchi ertussen en je zal heel gelukkig zijn. Ook weet ik dat de naam verwarrend is want tenslotte zit er geen parmezaanse kaas tussen. Toch wilde ik het zo noemen als ode aan de melanzane alla parmigiana.

Wij gebruikten een recept van Sophie Dahl als inspiratie. Haar kookboeken blijven geweldig. Al voor de fit girl trend had zij als de balans gevonden tussen goed, voedzaam en vooral lekker eten. En elke winter weer pak ik haar boeken erbij om iets heerlijks uit te maken.

Vegan en glutenvrij, 4 personen.

Ingrediënten:

3 aubergines

zeezout

1.25 dl olijfolie

2 witte uien, gesneden

2 tenen knoflook, fijngesneden

3 x 400 g tomatenblokjes

1 el balsamicoazijn

bosje verse basilicum, gehakt

300 vegan mozzarella

Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd de aubergines in dunne plakken. Besprenkel ze met zeezout en laat ze 20 minuten liggen. Maak ondertussen de tomatensaus door wat olijfolie in een pan te verwarmen en dan de uien erbij te gooien. Bak de uien totdat ze wat zachter zijn en voeg dan de knoflook toe. En kort daarna de tomatensaus en balsamicoazijn Laat saus 20 minuten zachtjes pruttelen. Pak dan een grote ovenschaal en bedek de bodem met plakken aubergine. Kwast ze in met wat olijfolie en bak ze 15 minuten in de oven of totdat ze goudbruin worden. Je kunt de plakken eventueel ook grillen in een grillpan. Vet dan een grote ovenschaal in met wat olijfolie en leg er plakken gebakken aubergine op de bodem . Strooi er wat basilicum overheen en wat vegan mozzarella en vervolgens wat tomatensaus. Ga in die volgorde verder tot alles op is om te eindigen met een laag mozzarella. Plaats de ovenschaal in de oven en bak alles gaar in 20 minuten. Geniet.

vegan parmigiana Food Bandits

This might not be our best photography and food styling but it shows that it is the inside that counts. This delicious and vegan eggplant parmigiana can warm any winter evening. Inspired by a recipe from Sophie Dahl we added vegan mozzarella and perhaps even improved the sauce. I am well aware that the actual parmesan cheese ( hence the title) is missing. But this dish is an ode to the classic melanzane alla parmigiana.

Vegan and gluten free. 4 servings

Ingredients:

  • 3 eggplants

  • sea salt

  • 1.25 dl olive oil

  • 2 onions, chopped

  • 2 cloves of garlic, chopped

  • 3 x 400 g canned tomatoes

  • 1 tbs balsamic vinegar

  • bunch of basil

  • 300 g vegan mozzarella

Preheat the oven at 200 degrees and slice the eggplant length ways, you should get 5 slices from each eggplant. Salt the eggplant slices and leave to rest for 20 minutes. Make the tomato sauce by frying the onions and garlic in olive oil. When soft and golden add the tomatoes and balsamic vinegar. Let it simmer for 20 minutes on a low heat.

Place the eggplant slices in a greased oven dish and bake them in oven for about 20 minutes or until golden brown. Then grease another oven dish an place a layer of baked eggplant on the bottom. Then add the basil, tomato sauce and vegan mozzarella. Repeat the process until you have used all of the ingredients, ending with a layer of vegan mozzarella. Place the oven dish in the middle of the oven and bake for another 20 minutes. Enjoy