Gevulde speculaas

Is er een taart of cake wat lekkerder ruikt dan gevulde speculaas? Wat meer herinneringen oproept? Ik denk het bijna niet.
Deze gevulde speculaas is een ware traktatie, zacht maar met een heel licht korstje. De vulling is heerlijk en niet te bitter. Ik denk dat ik deze traktatie nog maar heel vaak moet eten voordat het echt Sinterklaas is.

Read More
Linen clothing

Zoals jullie misschien al weten is de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën en dan heb ik het nog niet eens over de arbeidsomstandigheden. Er zijn steeds meer leuke merken die alternatieven aanbieden. Ik geef toe dat ik nog steeds zwicht voor H&M, Zara en Mango maar ik probeer zeker voor mijn basics eerst te kijken naar biologisch katoen. Iets wat bijna elk merk nu aanbiedt. Maar toch schiet het niet op en gooien we jaarlijks heel veel kleding weg. Zowel als consument alsmede de bedrijven. Dus wat is een fijn alternatief wat ook nog eens mooi is? Waar je oprecht blij van wordt en waarschijnlijk ook langer zal dragen dan één seizoen?

Read More
Apple chestnut cake

We waren niet van plan dit recept te delen. We zagen de walnoot likeur staan en de zak kastanje meel en net zoals altijd gooit Johann dan wat bij elkaar en zitten we even later aan de koffie met een stuk eigengemaakte cake. Het heeft iets troostrijks om altijd iets zelfgemaakts in huis te hebben en het is heerlijk om hiermee de seizoenen te vieren of om even rustig bij te kletsen. 

Read More
Blueberry apple crumble pie

Johann heeft de gave om in de keuken wat ingrediënten bij elkaar te gooien en er komt gelijk iets heerlijks uit.  We waren oprecht niet van plan om dit recept te noteren ( al hebben veel vele notitieboekjes vol met vlekken en vage aantekeningen) of te fotograferen. We namen een stuk bij de koffie en we zetten de crumble weg in de koelkast en we waren zo vrij om de volgende dag dit voor ontbijt te nemen. Het laten afkoelen in de koelkast was een gouden zet en Johann heeft het in de twee weken erna nog 3 gebakken. 

Read More
Chemistry of baking part one

Het is maar goed dat Johann de recepten ontwikkelt want ik ben niet cijfermatig aangelegd en ik hou al helemaal niet van precies werken. Naast het feit dat ik dus alleen verantwoordelijk ben voor het maken van de linzensoep (een recept wat zeer vergevingsgezind is) is het ook fijn dat Johann vanuit de scheikunde begrijpt wat alle ingrediënten doen. Deze kennis heb je nodig om 'anders' te kunnen bakken. Dus om een recept glutenvrij, vegan, lactosevrij, of ei-vrij te maken.

Read More
Less waste

Ik vind het best nog wel eens lastig om de juiste keuze te maken met wat koop ik wel en niet. Zo eet ik nu bijna volledig biologisch en gebruik ik zeepbars en eco friendly schoonmaakmiddelen maar ik koop nog wel bij H&M en ik ben erg blij met mijn adidas schoenen want die hebben namelijk een tijgerprint en ik ben natuurlijk wel een aanhanger van de Nel Veerkamp-printjes.
Maar weet je alle kleine beetjes helpen en als jij vindt dat dit onzin is dan weet ik dat ik alleen invloed heb op mezelf en dat daar alles begint.

Read More
Pear cake

Voor ons begint de herfst pas wanneer we een perencake hebben gebakken. Of eerlijk gezegd aan het begin van de zomer want dan ben ik de hitte en herrie al weer zat en hoop ik stiekem op veel regen. Oh ja ik ben vast mede-verantwoordelijk voor vakanties waar je wordt weggespoeld. Maar dan maak ik het nu goed met een heerlijke perencake.

Read More
Soap and shampoo

In een eerdere blogpost waar ik mijn rare obsessie deelde voor schoonmaakfilmpjes op Youtube en ik meer vertelde over de alternatieven voor schoonmaakmiddelen komen we nu bij de volgende producten uit; zeep en shampoo.

Read More
Walnoot likeur

Een paar weken geleden verbleven wij in de Achterhoek (lees meer over onze trip hier). En hadden wij de mazzel dat er naast fruitbomen een walnotenboom in de tuin stond. Jonge, groene walnoten kun je plukken om olie van te maken, te laten fermenteren in azijn of zoals wij deden; er een heerlijk likeur van te maken.

Read More
How to make a book part 5

What cook book nowadays doesn’t have its photography done by Simone and her team? And her team deserves a quick shout out, because Alex and Esmee are also simply amazing. But honestly, Simone has worked on a lot of Dutch cook books, and they were also the first ones to start giving workshops in food photography and styling. Keep in mind that they also have a great blog and their own cook book on top of that, so you can probably understand why I follow Simone’s work with so much pleasure and asked her for a couple of tips.

Read More
Eco friendly cleaning

Dat het niet zo heel goed gaat met het milieu dat moge duidelijk zijn. Aangezien dit de planeet is met al mijn spullen en waar ik het best gezellig heb met Johann is het tijd om na te denken: wat kan ik doen om het milieu te ontlasten? Zo kan iedereen een steentje bijdragen.

En om gelijk maar iets heel erg raars toe te geven: ik ben dol op schoonmaakfilmpjes kijken op YouTube. Ik weet dat het heel raar is maar ik word er heel rustig van.

Read More
Ginger tea cake

Because we’ve only been baking for our new cook book these last few weeks, it can also be wonderful to simply make something for yourself once in a while. The fact that we’re still baking to relax shows how much were truly care about Food Bandits.

The past few weeks have been chaotic for us. Of course, we’ve just moved and although Huisduinen is a gorgeous place,

Read More
How to make a book part 4

Throughout the book-creating process you will be sending pictures and written pieces to the editor, who will see whether you’re still on the right track. This means they won’t only be looking at the recipes themselves, but also at the explanations of certain special ingredients, how the recipes work, how import it is to be aware that every oven works differently in each recipe (and how the seasons have an effect on this as well), and your word of thanks.

Read More
How to make a book part 3

Yes indeed. You are now looking at a 5-layer chocolate peanut butter cake, and it isn’t for the faint-hearted. But how do you develop a recipe for a cake like this in the first place? I will list all of our tips for you below. And if you have any further questions, just let us know.

Coming up with new recipes is truly something else. For food-themed magazines or whenever a celebrity wants to make a cook book, recipe developers are often employed. It’s important that a recipe isn’t just delicious, but also clearly written.

Read More
How to make a book part 2

So, you’ve managed to not mess up the meeting with you publisher too badly, and have brought a cake that hasn’t been partially eaten by your pet. Good! You’ve now successfully passed through the first phase. In the second phase, the publisher will make some changes to your proposal and finally agree to it, and will also look at your advance payment, the production costs, and royalties.

Read More
How to make a book part 1

Welcome to our new blog series: “How to make a book”. The cook book market has been a successful one here in The Netherlands for a while now. I think everyone has at least one book by Jamie Oliver or Yotam Ottolenghi on their bookshelf at home. And for all the Dutchies, a good book by Yvette van Boven has almost become obligatory to own. But how exactly do you write such a book?

Read More
A new book....

Niets is zo lekker als eigen gebakken taart uit de oven, geen betere start van de dag dan met een grote stapel pannenkoeken. Er is zoveel mogelijk met een beslagkom, pollepel en oven. 
Dit schreven we aan Kosmos uitgevers. Wij weten dat met een liefde voor taarten en cakes ons bedrijf is ontstaan. En we weten ook dat het de creatieve uitdaging van het vegan en glutenvrij bakken is die ons elke dag weer drijft. We delen niet altijd de recepten of gooien alles op social media want al hadden we geen Food Bandits, je vindt ons altijd in de keuken.

Read More