Organic in Friesland

Food bandits.jpg

“Don’t deny the signs, vibes and energy you feel”

Is het raar dat boodschappen doen mijn hobby is? Ik zag afgelopen zomer dat ik gelukkig niet de enige ben die het heerlijk vind om op vakantie naar de supermarkt te gaan. Zo kun je heerlijke, nieuwe producten proberen. En nu we weer verhuisd zijn - en ik ga voorlopig nergens naar toe al heb ik nog wel een Funda verslaving - is het tijd om te kijken waar wij graag onze boodschappen willen halen.

Wij eten voornamelijk vegan en glutenvrij maar dit neemt niet weg dat wij ook wel eens dierlijke producten eten en ik mijn darmen belast met heerlijke, smakelijke gluten. Het belangrijkste vinden wij dat we het milieu zo min mogelijk belasten en dat we uiteraard heerlijk eten. HIer wat eerste fijne tips op een rij. En woon je niet in Friesland maar wil je ook eens rondkijken? Dan is google je beste vriend ( dat probeert het sowieso te zijn en dit is doodeng maar dat is weer een ander verhaal). Ik begin vaak met de plaatsnaam en dan biologisch te zoeken. Ik vraag dan ook bij de boer die ik heb gevonden of hij of zij nog anderen kent die mooie producten verkopen. Vaak worden er ook streekmarkten georganiseerd en ook daar kun je fijne nieuwe adresjes vinden.

  • Mevrouw de Molenaar:

    Dit is gelijk een bijzonder verhaal: Christa, opgeleid aan de HKU en werkte als inkoper, kreeg de kans om het vak van molenaar te leren. Een kans die ze met beiden handen aangreep. Ze bakt brood op bestelling. Dit doe je door een email te sturen waarbij je kunt kiezen uit een paar broden en die haal je vervolgens op in Witmarsum bij de molen of als ze op een markt staat. En dit om voedselvoorspilling te voorkomen. Ze probeert zo veel mogelijk lokale grondstoffen te gebruiken en de molen draait op windkracht en de ovens op zonnekracht. En dan is de smaak ook nog eens heerlijk! De twee broden op de foto hebben we bij haar opgehaald op een zonnige zaterdagmorgen. Binnenkort opent de bakkerij naast de molen, maar het is nog steeds alleen op bestelling te verkrijgen maar gaat ze ook workshops organiseren.

  • Graasboerderij

Welmoed en haar familie vond ik dus via google. Ze legde uit hoe de boerderij volledig bio-dynamisch is, de koeien alle ruimte hebben en volledig grasgevoerd zijn. En dat ze niet eens zou weten hoe je anders moet boeren. Ze doen dit dan ook al ruim 30 jaar. Daarnaast hebben ze kippen die met hun eigen waakhonden ( dit klinkt toch geweldig) de koeien achterna gaan om alles te verwerken wat de koeien uitpoepen. Het is echt een goed voorbeeld hoe er ook geboerd kan worden en vlees en zuivel wordt verkocht in hun eigen winkeltje. Van de zuivel wordt er ook rauwmelkse kefir gemaakt en dit smaakt echt geweldig. Alle kefir uit de winkel kun je vergeten. Uiteraard verkopen ze ook eieren en soms wat groenten van boeren uit de buurt. Daarnaast kun je op donderdagmiddag de boodschappen ophalen van de Streekboer.

Als je in Groningen of Friesland woont kun je je boodschappen bij de Streekboer bestellen. Je eet dan 100 % lokaal veel producten zijn biologisch of zelfs biodynamisch. Je selecteert de regio waar je woont en vervolgens kun je kiezen uit de producten die op dat moment beschikbaar zijn. Je rekent online af en haalt je boodschappen op bij een afhaalpunt. Het fijne is niet alleen dat het lokaal is en dat zowel jij als consument evenals de boer een eerlijke prijs krijgt, dat er geen voedsel wordt weggegooid want er wordt geplukt naar bestelling maar dat je ook eet in het seizoen. Het is duurzaam en ik kan zeggen uit ervaring: heel erg lekker.

Een soort gelijk initiatief alleen is deze webshop volledig biologisch en bezorgen ze thuis is Bioweb. Voor woensdag 11 uur besteld is vrijdag in huis. Ook zij hebben heerlijke producten en goede missie voor eerlijk en heerlijk eten.

Verder:

Soms moet je ook even mazzel hebben. Iemand op Instagram wees mij op een kleine moestuinwinkel twee dorpen verder. Deze heeft nog geen site en we gaan zeker binnenkort eens kijken.

Ook kun je bij Eko Plaza online bestellen en wordt dit geleverd door de Eko Plaza uit Heerenveen. Op donderdag bezorgen zij gratis in Noord Friesland en op vrijdag in Zuid Friesland. Doordat het voordeliger en milieuvriendelijker is om in 1 keer te doen betaal je die dag geen bezorgkosten.

En ben jij al op zoek geweest naar lokale intiatieven om meer biologisch en duurzaam te eten?