Slow Fashion Season 2019

slow fashion season food bandits

“Honey your soul is golden”

Drie maanden geleden deelde ik dat ik mee ging doen aan Slow Fashion season 2019. Een uitdaging waarbij je drie maanden geen nieuwe kleding koopt. Tweedehands mag wel maar zeker geen kleding van fast fashion ketens. Ik gaf van te voren al aan dat hoewel ik echt een milieubewust leven probeer te leiden, ik het waarschijnlijk wel écht een uitdaging zou vinden.

En dat bleek ook zo te zijn. Waar ik in de eerste week nog een fijne vintage jurk kocht bij Ginger Aardbei ging het een paar weken later mis. Ik kocht deze slippers en fijne trui bij H&M en zijn er nog twee spijkerbroeken onderweg.

Maar toch vind ik de uitdaging niet geheel mislukt. Ik heb echt geleerd wat voor gewoonte het is voor mij om maar veel te kopen. Om elke maand een leuke zak met een paar truitjes te kopen en ook dat ik vaak koop om mij beter te doen voelen. Kopen is blijkbaar een stukje ontspanning voor mij. Maar waarom koos ik dan niet voor een duurzaam merk? Ik denk dat het gemak en de prijs mij snel over de streep trekt om iets te bestellen. Terwijl bij duurzamere merken en lees: duurdere merken, denk ik er meer over na. Toch heb ik minder besteld dan normaal en wil ik nog meer leren over duurzame mode.

Want wat ik weet ik nu wat ik in het eerste artikel nog niet wist?

Duurzaam is best nog wel een lastig begrip. Is het alleen materiaalkeuze, werkomstandigheden of land van herkomst? Zijn alle merken even open en toegankelijk over hoe ze produceren en wat betekenen al die labels zoals GOTS of Concious? Iets wat ik mij ook wel eens afvraag bij etenswaar. Twee websites waar je jouw modemerk kunt testen zijn Fair Fashion en Rank a brand. Hierbij wordt vooral gekeken naar de arbeidsomstandigheden van de makers. Die arbeidsomstandigheden bij fast fashion ketens zijn natuurlijk zwaar kak.

Hoewel gefaald, sorry, blijf ik mijzelf wel aan de challenge houden. Niet meer elke maand bestellen omdat ik het leuk en ontspannend vind en mezelf blijven verdiepen in duurzaamheid. Tenslotte is kennis macht.

PS. Ik ga ook zeker eens deze challenge aan van de blog When Sara Smiles. Weet nu al zeker dat mijn closet mass index groter is ;)

PS. 2 Interessant artikel van de Correspondent over wat er met onze afdankertjes gebeurd

slow fashion season Food Bandits

Three months ago, I told you that I was going to participate in the Slow Fashion Season 2019, a challenge where you are not allowed to buy any new clothes for three months. You buy things second-hand, but you certainly can’t buy from fast fashion brands. I said before that even though I try my hardest to live eco-friendly, this would be a particularly difficult challenge for me.

And it was. During the first week, the only thing I bought was a really cute vintage dress from Ginger Aardbei, but a few weeks later I caved. I bought these slippers and this gorgeous sweater from H&M and I also have two pairs of jeans coming for me in the mail.


But I don’t think this challenge was a complete fail. It did help me realise just how normal it is for me to buy a lot of clothes. Every month I buy a large bag of new nice shirts, and then I also buy to make myself feel better. Buying clothes really has become a way for me to relax. But then, why didn’t I choose to buy from a more environmentally friendly brand? I think it’s the ease and the low prices that make me order stuff online. When it comes to sustainable brands (read: expensive brands), I do think about what I purchase more thoroughly before I buy anything. But despite all that, I sill managed to buy less than I otherwise would, and I really want to learn more about fashion that is eco-friendly and sustainable.


What do I know now, that I didn’t know when I wrote the first article?

Environmentally friendly, or sustainable, is a difficult concept. Do you mean the type of material that is used, or the working conditions, or the country it is made in? Are all brands open about these things and are “sustainable” clothes easily available? And what do all those labels like GOTS and Conscious mean, exactly? This is something I also wonder when it comes to food. There are two websites that can help you test how sustainable your favourite fashion brand is: Fair Fashion and Rank a Brand. These sites focus on the working environments in which these clothes are produced. Unsurprisingly, these are particularly bad when it comes to fast fashion brands.

Although I failed – I’m sorry – I will try to continue the challenge. I’m not going to order a fresh bag of new clothes every month simply because I like doing it and it makes me relaxed, and I will also continue to do more research on this topic. After all, knowledge is power.

Ps. I’m also going to be doing this challenge from the blog When Sara Smiles. I can already say with certainty that my closet mass index is a lot bigger than it’s supposed to be ;)