Apple tray bake

apple tray bake, vegan and gf Food Bandits
apple tray bake vegan and gf Food Bandits

“Do what you can with the time and talents at this present moment”

Ik schrijf dit terwijl we in een vakantiehuis zitten omdat er een grote verbouwing gaande is in ons nieuwe huis. Het huisje ligt heerlijk in het bos, het is er doodstil maar ruikt naar 55645 labradors. En je kunt je wel voorstellen dat na zoveel keer verhuizen we graag eens echt thuis willen zijn. Gelukkig gaat de verbouwing goed en kunnen we ons erg verheugen op het eindresultaat. Maar toen de labrador geur - het is intens lieve mensen- ons even teveel werd dit weekend, gingen we naar ons stoffige eigen huis, namen we de keuken af en bakte Johann deze heerlijke appel cake. Omdat verbouwen altijd gepaard gaat met een hoop herrie hebben we de cake ook maar gedeeld met onze buren. Zo kunnen we vast nog wel even langer blijven wonen in Friesland.

Deze tray bake is heel simpel en mocht je nu geen vegan poeder eieren hebben - ik gebruik altijd Organ poeder en het is heel simpel- vervang deze dan door drie gewone eieren. Juist bij een simpel recept als deze zijn goede ingrediënten erg belangrijk. Vooral de amandelmeel en heerlijke appels geven deze tray bake de heerlijke smaak en geur. En aangezien de tray bake ook niet te zoet is hebben wij het afgemaakt met wat poedersuiker maar deze stap mag je uiteraard ook overslaan.

Vegan, glutenvrij

Ingrediënten:

- 110 g havermout
- 100 g amandelmeel
- 90 rijstmeel
- 1.5 tl bakpoeder
- 1.5 tl kaneel
- 1 tl gemalen gember
- 0.5 tl kardemom
- snuf zout

Natte ingrediënten:

-100 g kokosolie
- 105 ml maple syrup
- 1 appel geraspt
- 175 soja yoghurt, ik gebruik de ongezoete van Appie eigen merk
- 3 vegan eieren, poeder, gemaakt volgens aanwijzingen op de verpakking

Topping:

-2 appels in dunne plakjes
- 3 el kokosolie
- kaneel

 • braadslee van 24 bij 32 cm, ingevet en bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 graden en maak in de keukenmachine de havermout fijn. Meng dit in een kom met de amandel-en rijstmeel. Voeg dan de bakpoeder, kaneel, gember en kardemom toe en tenslotte een snuf zout.
Voor het mengen van de natte ingrediënten maak de de vegan eieren volgens de aanwiizingen op de verpakking of klop je de reguliere eieren los. Voeg dan de kokosolie toe mt maple syrup en yoghurt. Rasp de appel door dit mengsel en roer als laatste de vegan eieren toe.
Meng de droge met de natte ingrediëntentot een dik en plakkerig beslag. Verdeel dit over de braadslee. Meng de appel partjes met kokosolie en kaneel en verdeel ze vervolgens gelijkmatig over het beslag.
Plaats in het midden van de oven en bak in ongeveer 30-40 minuten goudbruin.

apple tray bake food bandits

I am writing this as I’m sitting in our holiday home, because there is a major renovation happening in our new house. This holiday home is situated in the middle of the woods, where it’s completely silent, but it does smell like 55645 wet Labradors have been living here. And I’m sure you can imagine that after having moved house so many times, we would really like to be back home right now and stay there. Luckily, the renovation is going great and we’re both super excited to see the end results.

But when the smell of Labradors got a little too much for us this weekend – it really was an intense smell, dear people – we went back to our filthy, dusty house and quickly wiped the kitchen clean, so that Johann could make this delicious apple cake. Because renovations are always so incredibly loud, we also shared this cake with our neighbours. Hopefully, that way, we’ll be able to stay here in Friesland for a long time.

This tray bake is very simple, and if you don’t have any vegan powdered eggs – I always use Organ powder and it’s really very easy to use – you can replace them with three regular eggs. Especially when you’re working with a simple recipe, it’s incredibly important that you use the right ingredients. The almond flour and the delicious apples in particular gave this tray bake its wonderful taste and smell. And seeing as this tray bake also isn’t as sweet either, we finished it off with some powdered sugar, but you can always skip this step if you prefer.

This recipe is vegan and gluten free.

Ingredients:

 • 110 g oatmeal

 • 100 g almond flour

 • 90 g rice flour

 • 1.5 tsp baking powder

 • 1.5 tsp cinnamon

 • 1 tsp ground ginger

 • 0.5 tsp cardamom

 • Pinch of salt


Wet Ingredients:

 • 100 g coconut oil

 • 105 ml maple syrup

 • 1 apple, grated

 • 175 g soya yoghurt (I used the unsweetened version from Albert Hein’s own brand)

 • 3 vegan eggs, powdered, prepared according to the direction on the box


Topping:

 • 2 apples, thinly sliced

 • 3 tbsp coconut oil

 • Cinnamon

 • Baking tray, 24x32 cm, greased and lined with baking paper


Preheat the oven at 180 degrees Celsius and ground the oatmeal in a food processor. Mix this with the almond flour and rice flour in a bowl, before adding the baking powder, cinnamon, ginger and cardamom, and finally a pinch of salt.
To mix the wet ingredients, prepare the vegan eggs according to the instructions on the box, or whisk your regular eggs. Add in the coconut oil, maple syrup and the yogurt. Grate an apple into the mixture and stir while adding in the vegan eggs.

Mix the dry ingredients with this wet mixture until you have created a thick, sticky dough. Spread this evenly over the bottom of the baking tray. Then, mix the apples slices with some coconut oil and cinnamon, and distribute these evenly across the top of the mixture. Place the tray in the middle of the oven and bake for about 30-40 minutes, until coloured golden.