Buy less choose well

pr fb andere koek kookboek.jpg

“Buy less, choose well, make it last

Mijn naam is Suus en ik ben koopverslaafd. Daar waar ik prima biologisch boodschappen kan doen, plantaardig kan eten, mijn eigen schoonmaakmiddel maak, en aardig wat stukjes tik om ook anderen te inspireren dit te doen bestel ik elke maand bij H&M en bestel ik ook zeer regelmatig bij alle andere fast fashion ketens. Ik bestel ook verantwoorde kleding maar dat doe ik er gewoon naast. Zie hier dus mijn koopverslaving. Het is eigenlijk de laatste horde tot opper-geitenwollen-sokken blogger. Of eigenlijk om eens naar dat stemmetje wat mij vertelt dat anderen en het milieu hier onder lijden te luisteren.

Ten eerste waarom geen fast fashion of anders heeeeeel wat minder:

De kledingindustrie is een hele grote vervuiler in zowel de uitstoot van broeikasgassen (8% per jaar) als het gebruik van water om de kleding te produceren (32 miljoen Olympische zwembaden per jaar) evenals het restafval evenals het land wat nodig is om alle grondstoffen te kunnen produceren en dan ben ik nog niet eens begonnen over de werkomstandigheden.

Heel lang pleitte ik het goed want kleding die ik niet meer droeg gaf ik aan een vriendin of ik bracht het naar de kringloop maar dan nog heb je te maken met alle bovenstaande factoren. Ik maakte al eerder een lijstje (terug te vinden op mijn Instagram hoogtepunten onder eco lifestyle) met mooie merken die het anders aanpakken maar ik bleef het er maar bij bestellen in plaats van: ik koop nu 80 % kleding die milieuvriendelijker is.

Iemand die mij ook enorm inspireert om hiermee aan de slag te gaan is Mirjam van de blog Een goed verhaal. Zij deelt regelmatig tips om milieuvriendelijker kleding te kopen. Zo heeft ze beste tips voor het shoppen bij de kringloop of op Marktplaats. En niet alleen voor haarzelf maar ook voor haar kinderen.

Bij Mirjam begon het toen ze even krap bij kas zat maar toen ze haar derde kindje kreeg besloten zij en haar vriend dat ze echt iets wilden doen aan hun ecologische voetafdruk. En Mirjam beloofde mij dat het makkelijker wordt. Ze mist soms nog wel het gemak van een fast fashion keten en het feit dat je niet zo even de winkel in kunt gaan om wat leuks te kopen maar het feit dat je bewust over je aankoop moet nadenken maakt wel dat ze minder snel een miskoop doet. En als je een te gekke jurk scoort voor een lage prijs op Marktplaats dat het je dan ook heel blij maakt.

En wat is dan milieuvriendelijker?

_ Stoppen met het kopen van synthetische kleding. Voorbeelden hiervan zijn fleece ( gelukkig heb ik dat ook niet vind het heel erg lelijk), acryl en nylon. Hoewel het voordeel is dat deze stoffen minder hard slijten wordt er voor de productie veel aard- en palmolie gebruikt. Daarnaast geven deze stoffen kleine plastic deeltjes af op moment dat je het wast wat niet tegen te houden valt. Dit komt dus terecht in grondwater, meren en oceanen. De guppyfriend kan hierbij het leed iets verzachten maar dat verandert niets aan de productiemethode.

_ Linnen en katoen, biologisch. Er zijn steeds meer prachtige merken die dit verkopen. Klik hier voor mijn eerdere lijst vol met mooie merken.

_ Koop tweedehands, net zoals bij Mirjam heb ik dat in het verleden wel gedaan toen ik ook een tijd krap bij kas zat. Maar zodra het geld het toeliet ging ik terug naar de fast fahion ketens. Maar er zijn inderdaad naast de kringloopwinkel en Marktplaats ook zoveel fijne en mooie zaken. Kijk bijvoorbeeld eens voor design stukken bij Salon Heleen Hulsman , hebben we allemaal wel eens gehoord van United Wardrobe en ben ik verliefd op vintage store: Ginger Aardbei. En je kunt altijd nog een kleding ruil party houden!

En ik doe nu mee aan de: drie maanden geen nieuwe kleding kopen-uitdaging van Collaction. Ook deze oproep zag ik bij Mirjam en het is denk ik een hele goede start om nu echt te stoppen met het altijd maar kopen van nieuwe kleding. We zijn inmiddels van start en ja ik ben al op de H&M site geweest (en niets gekocht) en ik had ook al een virtueel boodschappenmandje volgegooid bij Bol.com met boeken totdat ik mij realiseerde dat ik dit waarschijnlijk ter compensatie deed. Ik hou jullie op de hoogte van deze uitdaging. Ik ben heel benieuwd wat ik nog ga tegenkomen!

En zoals altijd: heb je tips of vragen? Ik hoor ze graag.

Food Bandits

My name is Suus and I’m a shopaholic. While I do my groceries completely organically, eat organically, make my own cleaning products, and write plenty of articles to inspire others to do the same, I do also order clothes at H&M at least once a month and also get my clothes at other fast fashion stores. I also order environment friendly clothes online, but I tend to do this alongside everything else. So, that’s my shopping addiction. It’s the final obstacle on my way to live environmentally friendly. Or, to be more specific, the final obstacle is the little voice in my head that keeps telling me that other people and the environment suffer under my shopping habits.

First, why not to engage in fast fashion, or why you should at least try to do this a whole lot less:

The fashion industry is one of the largest polluters, emitting the most greenhouse gasses (about 8% on average per year) and using the most water to produce clothes (32 million Olympic swimming pools of water per year), not to mention the waste it produces and the amount of land that is necessary to produce all the resources that go into the production. And then I haven’t even mentioned the appalling work conditions.
For a long time, I made excuses for engaging in fast fashion, because I would give the clothes I didn’t wear anymore to friends or I would bring it to a charity shop, but even if you do this, you’re still contributing to everything I’ve mentioned above. A few months ago I made a list (you can find it in my Instagram highlights under Eco Lifestyle) with great fashion brands that are trying to do things differently, but I kept ordering stuff from the other brands, instead of making an actual change and make sure that at least 80% of my clothes is produced in an environmentally friendly way.


Someone who inspires me greatly and who has also begun to address this issue is Mirjam from the blog Een Goed Verhaal (A Good Story). She regularly shares tips on how to buy clothes that are environmentally friendly. She has the best tips for shopping online at Marktplaats.nl ( Dutch version of Ebay), or at a charity shop. And not just for herself, but also for her children.

For Mirjam, buying clothes this way began when she was having it tough financially for a while, but when she had her third baby, she and one of her friends decided they actually wanted to do something and work on reducing their carbon footprint. Mirjam promised me it does get easier. She does still miss the ease with which you can buy you clothes from fast fashion brands, and the fact that you can’t really step into any story to buy something nice. However, at the same time, because you are more aware of the clothes you are buying, it does make it easier to avoid bad buys, and when you do finally manage to score that gorgeous dress for a low price on Marktplaats, it feels fantastic.


So, what fashion is environmentally friendly?

  • Stop buying synthetic clothes. Examples of this are fabrics like fleece (thank god, because that’s so ugly, I’ve never bought (and would never buy) anything like that in my life), acryl and nylon. Although one positive aspect of these fabrics is that they last longer, the production process requires a lot of oil and palm oil. On top of that, these fabrics also give off tiny plastic particles when you wash them, and there’s nothing you can do about that. This ends up in our water, lakes and oceans. The Guppyfriend can help avoid this, but that doesn’t change anything about the way it is produced.

  • Linen, cotton, organic. More and more brands are selling clothes made from these fabrics. You can click here for my previous list of great fashion brands who do so.

  • Buy your clothes second-hand. Just like Mirjam, I have done this as well when we had to due to financial reasons. But as soon as our clothing budget grew, I walked straight back into the fast fashion shops. But aside from your local charity shop and Marktplaats, there are so many other great shops. For example, you can have a look at the design pieces at Salon Heleen Hulsman, and we have all heard of United Wardrobe, and I do so love the vintage shop Ginger Aardbei. But you can also host a clothing exchange party with your friends!

    And right now I’m actually participating in the “three months of not buying any new clothes” challenge from Collaction. I was notified by Mirjam for this challenge too and I think it’s a great way to stop buying new clothes all the time, or at least to get your started. We’ve only just started at the moment, and yes, I did visit the H&M site (but didn’t buy anything!) and I had also filled up my shopping card at Bol.com with a ton of books, but I managed to hold back because I realised I was most likely doing that to make up for the lack of clothes. I will keep you up-to-date on how this challenge is going. And I’m excited to see what other things I’ll run into along the way.


And as always: if you have any tips or questions, we would love to hear them!