Vegan strawberry coconut cake

coconut strawberry cake vegan food bandits

“Even on bad days be kind”

Een zomerse taart van ons kooboek Andere koek. Hij is vegan, glutenvrij en ruikt heerlijk. Vooral de koekbodem is een recept om te onthouden zodat je ook verschillende soorten vulling kunt gebruiken.

Vegan, glutenvrij, Voor 6 personen

Ingrediënten:

Voor de bodem:

– 20 g havermout

– 40 g amandelmeel

– 50 g rijstmeel

– snuf zout

– 120 g kokosrasp

– 40 g kokosboter, gesmolten

– 1 tl vanille-extract

– 1 el rijstsiroop

Voor de vulling:

– 150 g blanke amandelen

– 150 g aardbeien

– 1 banaan, in plakjes

– 1 el rijstsiroop

– 100 g kokosboter, gesmolten

– 1 tl vanille-extract

– 1 el citroensap

– springvorm, doorsnede 18 cm


Verwarm de oven voor op 180 OC en week de amandelen minimaal 1 uur in lauwwarm water. Je kunt ze ook de hele nacht laten staan. Deze amandelen worden gebruikt om de vulling te maken.

Bekleed een springvorm met een vel bakpapier en begin met het maken van de bodem van de taart. Meng in de keukenmachine de havermout, het amandelmeel, rijstmeel en zout. Voeg daarna de kokosrasp toe en laat de machine nog een minuut draaien. Giet de kokosboter bij het meelmengsel en vervolgens het vanille-extract en de rijstsiroop. Laat de keukenmachine draaien totdat er dikke kruimels ontstaan. Deze kruimels zijn vettig en plakkerig.

Verdeel de kruimels over de bodem van de springvorm en zorg voor een opstaande rand van 1 cm hoog. Druk deze goed aan en prik met een vork wat gaatjes in de bodem van de vorm. Bak de bodem gaar in 20 minuten of totdat de bodem goudbruin kleurt. Laat de bodem een kwartier afkoelen.

Meng voor de vulling de geweekte amandelen, de aardbeien, de banaan, de rijstsiroop, de kokosboter, het vanille-extract en de citroensap tot een glad mengsel. Dit duurt ongeveer twee minuten in de keukenmachine. Schenk de vulling op de voorgebakken bodem en plaats de taart minimaal 3 uur in de koelkast.


Andere koek is een kookboek gevuld met recepten voor heerlijkste taarten, cakes, koekjes en broden. Geschikt voor alle allergieën en voedselintoleranties. Daarnaast delen we ook meer over fotografie, styling en Instagram.

vegan coconut strawberry cake Food Bandits

A summery cake from our cook book Andere Koek. This cake is vegan, gluten free and smells wonderful. Especially the recipe for the crust is something to remember - you can also use it with all kinds of different fillings!

This recipe is vegan and gluten free.

Serves 6 people.

Ingredients:

For the crust:

 • 20 g oatmeal

 • 40 g almond flour

 • 50 g rice flour

 • Pinch of salt

 • 120 g coconut shavings

 • 40 g coconut butter, melted

 • 1 tsp vanilla extract

 • 1 tbsp rice syrup


For the filling:

 • 150 g white almonds

 • 150 g strawberries

 • 1 banana, sliced

 • 1 tbsp rice syrup

 • 100 g coconut butter, melted

 • 1 tsp vanilla extract

 • 1 tbsp lemon juice

 • Cake tin of 18 cm in diameter


Preheat the oven at 180 degrees Celsius and leave the almonds to soak in lukewarm water for an hour minimum. You can also leave them to soak overnight. These almonds will be used to make the filling.

Line the cake tin with a sheet of baking paper and start by mixing the ingredients for the crust. In a food processor, mix the oatmeal, almond flour, rice flour and salt together. Then, add the coconut shavings and leave the machine to churn for another minute. Pour in the melted coconut butter, before finally adding the vanilla extract and rice syrup. Leave the machine churning to create crumbles that are greasy and sticky.

Spread out the crumbles across the bottom of the cake tin and build up the sides to a height of about 1 cm. Press down firmly and prick a couple of air holes into the crust using a fork. Bake the crust for 20 minutes until done, or until it has gained a soft golden-brown colour. Leave this to cool for about 15 minutes.

To make the filling, mix the soaked almonds, the strawberries, banana, rice syrup, coconut butter, vanilla extract and the lemon juice together to create a smooth mixture. This will take about 2 minutes using a food processor. Then, poor the filling into the baked crust and leave this to set in the fridge for a minimum of 3 hours.


Andere Koek is a cook book filled with recipes for delicious pies, cakes, biscuits and many different kinds of bread. It’s suitable for everyone, no matter what food allergies or intolerances you have. On top of that, we also share our knowledge of photography, styling and Instagram.