Simple series tomato soup

simple series tomato soup

“Nobody really cares if you don’t go to the party”

De beste recepten lijken soms wel te onstaan in haast en drukte. We wisten niet wat we moesten eten, hadden nog een ongelofelijke voorraad aan tomaten in de koelkast, de staafmixer was die week al eerder overleden en tadaaaaa: soep.

Dit gerecht eten we voornamelijk in de zomer als de tomaten op zijn lekkerst zijn. In de winter ben ik het vaak wel met de Duitsers eens die Hollandse tomaten ‘wasserbombe’ noemen. Het succes van dit recept ligt in het gebruik van verschillende soorten tomaten en als het budget het toelaat: biologische. Ik heb het idee dat je met tomaten écht het verschil kunt proeven.

Vegan, glutenvrij, 4 personen

Ingrediënten:

-3 witte uien, fijngesnipperd
- 2.5 kg tomaten, een mix van soorten, liefst biologisch
- 1 rode peper, in stukjes, wij houden de pitjes erin
- 1 bos, verse basilicum
- peper en zout naar smaak

Snijd de ui en rode peper fijn en bak deze glazig in een grote soeppan. Snijd dan de tomaten in grove stukken en haal de basilicum blaadjes af van de steeltjes. Hak de steeltjes fijn en voeg deze, samen met de tomaten toe aan de ui-peper mengsel. Breng het geheel aan de kook om het gas vervolgens lager te zetten en laat de soep dan lekker pruttelen. Deze soep is vrij vergevingsgezind dus 20 minuten tot 30 minuten is prima. Het gaat erom dat de meeste tomaten fijn zijn gekookt. Breng de soep op smaak met peper en zout en maak het geheel af met de basilicum blaadjes.


Ook lekker met eigen gebakken stokbrood.

Andere recepten uit de simple series:

simple series tomato soup

The best recipes are created when you are too busy and there is too little time. One day, we didn’t have a clue what to have for dinner that evening, but did see we had an incredible supply of tomatoes in the fridge. So, we used those with a hand-held blender and ta-da! Soup.


We usually only make this during the summer months when the tomatoes are at their best. During the winter months, I can’t help but agree with the Germans, who used to call Dutch tomatoes “wasserbombe” (water bombs). What makes this simple soup taste so great are the many different kinds of tomatoes that we used. So, if the weekly budget allows it: please use organic tomatoes. I truly think you can really taste the difference between organic and non-organic tomatoes.

This recipe is vegan and gluten free.

Serves 4.

Ingredients:

  • 3 white onions, chopped

  • 2.5 kg tomatoes of various types

  • 1 red chilli pepper, chopped, and we keep the seeds in

  • 1 handful of basil

  • Salt and pepper to taste


Chop the onion and the chilli pepper and cook them in a large cooking pan. Then, roughly cut the tomatoes. Remove the basil leaves from their stems and chop finely, before adding them, together with the tomatoes, to the onion-pepper mixture. Allow this to simmer on a low heat for about 20 to 30 minutes. The cooking time does not matter greatly, just make sure most of the tomatoes are properly cooked. Season with salt and pepper to taste and finish it off with some fresh basil leaves. A homemade baguette goes great with this.

Other recipes from the simple series to try: