Eco friendly on a budget

eco friendly on a budget food bandits

“If not now then when?”

Een veelgehoord argument waarom mensen milieuvriendelijker leven lastig vinden is geld. Veel producten- of het nu om eten gaat, kleding of cosmetica- zijn duurder dan de reguliere variant. En helaas is dat in veel gevallen waar. Ik lees soms stukken van dappere bloggers die er allerlei theorieën op nahouden met: “dat het onder de streep is niet zo is”. Maar ik sla vaak achterover als ik afreken bij de natuurwinkel en ik wil ook vaak een beetje huilen bij sommige kledingmerken. Dus ja het is duurder maar er is ook veel mogelijk zonder dat je een beetje zin hebt om te gaan gillen als je afrekent bij de kassa.

Eko op een budget tips:

- Gebruik minder je wasdroger. Hang vaker je was op. Ik flikkerde vroeger alles in de droger want het is super makkelijk. Maar je kunt niet alleen stroom besparen maar ook je kleding slijt minder snel.

- Scheid je afval. Het is mij oprecht een raadsel waarom niet maar er zijn mensen die hier nog niet aan zijn begonnen. Door je afval te scheiden werk je mee aan het recyclen van grondstoffen. Hierdoor zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig wat geld en energie scheelt. Glas, papier, plastic en gft afval kun je allemaal apart inzamelen. Geen zin om biologisch te kopen? Draag dan zo een steentje bij, want ook jij gaat hartstikke dood als we niks veranderen. ( ik ben niet een heel subtiel persoon)

- Kijk ook eens voor cosmetica bij Holland and Barret en de Hema. Bij de eerste verkopen ze nog De tuinen en hier vind je vele vegan opties, ook nog eens in glas verpakt. Dit is al een hele goede en betaalbare stap naar milieuvriendelijkere cosmetica. Ook de Hema heeft nu een vegan verzorgingslijn waar je niet eerst je nier voor hoeft te verkopen.

- Kijk goed rond in de supermarkt. Producten zoals: afwasmiddel, pasta en pastasaus zijn biologisch net zo duur als de reguliere variant. Als het qua prijs niets uitmaakt kun je net zo goed biologisch kopen. Door het gebruik van andere bestrijdingsmiddelen is biologisch eten minder milieubelastend.-Eet meerdere dagen per week vegan. Het is zo makkelijk om niet elke dag dierlijke producten eten en het scheelt ook nog eens qua geld. En als je dit maar meerdere dagen per week doet weet je zeker dat je geen voedingsstoffen tekort komt. Sowieso kom je zeker in Nederland niet zo snel proteine tekort en ook B 12 is pas nodig bij een compleet vegetarisch dieet. Overleg eventueel met je arts wat je precies nodig hebt.

- Neem zakjes mee naar de supermarkt. Niet heel erg duur en je kunt het ook zelf maken zijn het gebruik van stoffen zakjes om je groenten en fruit in mee te nemen. Een simpele oplossing die duurzaam is. Dit geldt eventueel ook voor je eigen koffiebeker, afhaal bakje en rvs rietje. Niet zo heel duur en veel beter voor het milieu.

  • Wij maakten deze foto voor Sustainer homes. Zij ontwerpen en fabriceren duurzame woningen en kantoren op maat. Deze woningen stoten 90% minder CO2 uit ten opzichte van reguliere bouw. En zijn ook nog eens heel erg mooi.

Sustainer homes

An argument you often hear about why people find it difficult to live more environmentally friendly, is money. Many organic products – whether it’s food, clothes, or cosmetics – are more expensive than the regular products. And sadly, that is the truth. Sometimes I read pieces from brave blogger who come up with all sorts of theories to prove that actually, when you look at your total expenses, this is not true. But whenever I do my groceries at the organic store, I’m shocked to see the bill and I do really want to cry when looking at the prize tags of certain fashion brands. So, yes, living more environmentally friendly is more expensive, but there is also a lot you can do without it ending up with you breaking down in front of a cashier.

Eco-living on a budget tips:

  • Use your tumble dryer less often and let your clothes dry in the open air more. I used to throw everything into the dryer because it’s just so much easier. But you can save a lot of electricity by making that little bit of extra effort, and your clothes also stay nice for longer.

  • Recycle! It is truly a mystery to me why there are so many people who haven’t started doing this yet. By sorting out your trash, you make it possible for companies to recycle. And by doing this, companies need less raw resources, which saves a lot of money and energy. Glass, paper, plastic, and organic waste is collected separated in most places. Not able to buy organically? Do this little thing to make sure you can also do your part,because otherwise we’re all going to die. (I’m not one for subtlety).

  • For cosmetics, go to Holland and Barret or Hema. Holland and Barret still sell the brand De Tuinen, but also have a lot of vegan options in glass jars. This is great and affordable way of getting into environmentally friendly cosmetics. But now Hema also has their own vegan cosmetics line, that you don’t need to sell your kidney for to buy.

  • Have a good look around the supermarket. Products like organic dish soap, pasta and pasta sauce are about as expensive as the regular kind. If there isn’t much price difference, it’s best to buy the organic version. Less pesticides are used in producing organic foods, which makes it a lot less taxing on the environment.

  • Eat vegan multiple days a week. It’s so easy to refrain from eating any animal products a few days of the week and this one actually saves you some money too. And as long as you do this a few times per week, you won’t be short on any important nutrients either. In The Netherlands, you don’t really have to worry about being short on nutrients, and even some extra vitamin B12 is only necessary when you go on a fully vegetarian diet. If you have any doubts, talk about this with your doctor to find out what extra nutrients you may need.

  • Take bags to the grocery store with you. It’s not that expensive and you can also take some cloth bags to put your fruit and veg in. This is an easy and sustainable option. The same goes for bringing your own re-usable coffee cup, take away container, or straw. It’s not very expensive and much better for the environment.


We took this photo for Sustainer Homes. They design and construct sustainable homes and office buildings. These houses emit 90% less CO2 than a regular house. And as a great bonus, they also look amazing.