Simple series oven baked tomatoes

simple series oven baked tomatoes food bandits
simple series oven baked tomatoes food bandits

“What other people think of you, really, is non of your business”

Toen we besloten met de simple series te beginnen zagen we dit recept over het hoofd omdat we dit zo vaak hebben gemaakt dat we er niet eens meer over nadenken. Terwijl de simple series gaat over de makkelijke klassiekers die je telkens opnieuw wilt eten. Dit recept maken we al zeker 13 jaar en geeft elke salade - of eet het met een stuk brood- een luxe twist. Je kunt het ook in olie bewaren of gewoon zo serveren als een tapas. Dit zijn de tomaatjes om een fijne zomeravond compleet te maken.

Vegan en glutenvrij

Ingrediënten:

 • 400 g cherrytomaten

 • olijfolie

 • peper en zout

 • tijm

 • braadslee

  Verwarm de oven voor op 220 graden en snijd de tomaatjes door de helft en leg ze met hun bolle kant naar beneden in de braadslee. Giet er een beetje olijfolie overheen en wat peper, zout en tijm naar smaak. Zet de braadslee in de oven en laat deze 10 minuten aanstaan waarna je de oven uitzet. Laat de braadslee een nacht in de oven staan. Maak de tomaatjes de volgende dag eventueel af met wat verse munt en (vegan) geitenkaas. Geniet!

simple series oven baked tomatoes food bandits

When we first decided to start this series of simple recipes, we completely forgot about this one particular recipe. We have made this so often, we don’t even think about it anymore. And that while the entire point of this series is to share those basic recipes that you want to make over and over and over again. This particular recipe we have been making for over 13 years now, and it manages to turn any salad into a fancy meal (or try it with some freshly baked bread). You can also store them in oil, or serve with some tapas. These tomatoes make any warm summer evening complete.


This recipe is vegan and gluten free.

Ingredients:

 • 400 g cherry tomatoes

 • olive oil

 • salt and pepper

 • thyme

 • roasting pan


Preheat the oven at 220 degrees Celsius and cut the tomatoes in half, before laying them with their flat sides facing down into the roasting pan. Scatter some olive oil on top and add salt, pepper and thyme to taste. Place the oven dish in the middle of the oven and leave this for 10 minutes, before turning the oven off. Leave the pan in the oven overnight. The following day, finish the tomatoes off with some fresh mint and (vegan) goat cheese if you like. Enjoy!