Coffee to stay chocolate donuts

doei koffie donuts food bandits 1.jpg
doei koffie donuts food bandits 4.jpg

“Kindness is better”

Laatst schreef ik al een artikel over duurzaam koffie en thee drinken. In elke keuze die we maken kunnen we invloed hebben op een beter milieu en betere werkomstandigheden. En aangezien Johann en ik niet de enige koffieverslaafden zijn in Nederland - Nederland is namelijk het land waar de meeste koffie wordt gedronken in heel Europa- is het wel fijn als het naast goede koffie, het ook zo fair mogelijk wordt geproduceerd.

Ik kwam in contact met Coffee to stay en wat ik leerde is dat de koffieboeren niet alleen een eerlijke prijs krijgen voor hun werk maar ook leren om te gaan met de klimaatverandering. In Nederland wordt er nu veel gesproken over kringloopandbouw: een manier om anders om te gaan met de milieuproblematiek. als gevolg door de klimaatverandering. Dit kan zijn in het verwerken van restafval, monoteelt tegen gaan en meer grond af te staan aan dieren en insecten. Dit geldt hetzelfde voor de koffie landen zoals Ethopië en Kenia. Ook hier verandert het klimaat en heeft dit invloed op alle processen. Net zoals hier is het eerder en langer warm waardoor planten zich niet kunnen beschermen, is monoteelt een probleem en lopen hierdoor de inkomsten terug.

The climate academy leert boeren hier anders mee om te gaan. Bijvoorbeeld door minder bomen te kappen maar te koken op briketten die gemaakt worden door de restaval van koffiebonen, dit is een perfect voorbeeld van kringlooplandbouw.

Dus door een andere keuze te maken in je dagelijkse kopje koffie kun je al veel bereiken. Dat geeft toch een goed gevoel? Net zoals deze donuts: koffie, chocolade, afgemaakt met kokos.

Vegan en glutenvrij, 6-8 stuks

Ingrediënten:

 • 125 g glutenvrije zelfrijzend bakmeel

 • 65 g rijstmeel

 • 60 g cacaopoeder

 • 1 tl bakpoeder

 • snuf zout

 • 150 ml Coffee to stay koffie

 • 75 ml amandelmelk of plantaardige melk naar keuze

 • 50 g rietsuiker

 • 45 g rijstsiroop

 • 1 tl vanille extract

 • 3 el kokosboter/olie

 • donutpan

 • glazuur: 100 g gesmolten pure chocolade, 30 g kokosroom (blik), gedroogde kokos

  Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de donutpan in met wat kokosboter/olie. Mix de bakmeel, rijstmeel, cacaopoeder, bakpoeder en zout door elkaar. Meng in een andere kom de koffie, amandelmelk, rietsuiker, rijstsiroop en vanille extract. Voeg dit toe aan de droge mix en meng goed door elkaar. Schep de donuts in de bakvorm en bak de donuts in het midden van de oven gaar in 12 minuten. Laat de donuts 10 minuten in de vorm rusten voordat je ze volledig laat afkoelen.
  Meng voor het glazuur de chocolade met de room en dip de donuts erin. Maak het geheel eventueel af met wat gedroogde kokos en geniet.

  De donuts zijn het lekkerst op de dag zelf. Twee dagen houdbaar in een afgesloten box.


  # Deze post is in samenwerking met Fair Trade.nl.

Food Bandits

Not long ago, I wrote an article about sustainable and organic coffee and tea. With every choice we make as consumers, we can exercise a little bit of positive influence on the world around us, such as the environment and work conditions. And seeing as Johann and I aren’t the only ones in The Netherlands with a coffee addiction – Dutch people drink the most coffee in all of Europe – it is amazing to be able to have coffee that not only tastes great, but is also produced fairly.


Recently, I was contacted by Coffee to Stay, from whom I learned that their business does not only make sure coffee bean farmers are compensated fairly for their work, but are also taught how to work with climate change. In The Netherlands, there is a lot of discussion going on about “circular farming”: a new way of farming that has adapted to deal with the consequences of climate change. This can be with regards to the processing of residual waste, or by putting a stop to mono farming, and leaving more land to the animals and insects to roam upon. The same goes for the countries where coffee beans are produced, like Ethiopia and Kenia. Climate change also effects the environment over there and influences all production processes. Just as we’ve been noticing in The Netherlands, summers are getting hotter and longer, which means plants can no longer protect themselves during the colder months. The people there are also mainly reliant on mono farming, which lowers turn-overs and incomes.


The Climate Academy teaches farmers to go about handling these problems differently. For example, by cutting down fewer trees and using briquettes to roast the coffee beans, which are actually made form the residual waste from coffee beans. This is the perfect example of circular farming. By making a conscious choice with your daily cup of joe, you can do a lot of good! And on top of it, it makes you feel good! Just like these donuts: coffee, chocolate and some coconut glazing to top it off.


Vegan and gluten free

Serves 6-8

Ingredients:

 • 125 g gluten free self-rising flour

 • 65 g rice flour

 • 60 g cocoa powder

 • 1 tsp baking powder

 • Pinch of salt

 • 150 ml Coffee to Stay coffee

 • 75 ml almond milk or any other plant-based milk

 • 50 g cane sugar

 • 45 g rice syrup

 • 1 tsp vanilla extract

 • 3 tbsp coconut butter/oil

 • Donut pan


Glazing:

 • 100 g melted dark chocolate

 • 30 g coconut cream (canned)

 • Dried coconut shavings


Preheat the oven at 180 degrees Celsius and grease the donut pan with some coconut butter or oil. Mix the self-rising flour, rice flour, cocoa powder, baking powder and salt together in a bowl. In a separate bowl, mix the coffee, almond milk, cane sugar, rice syrup and vanilla extract together. Add this to the dry mix and stir thoroughly. Pour the mixture into the donut pan and bake the donuts in the middle of the oven for about 12 minutes until done. Leave them the rest for 10 minutes inside the tin, before carefully taking them out and leaving them to cool completely. This is particularly important for the glazing.


For the glazing, mix the chocolate and the coconut cream together and carefully dip the top of the donuts into it. Top if off with some dried coconut shavings if you like, and enjoy!


Donuts taste best when consumed that very same day. Too much for one day? You can also keep them in a closed off box for two days.

#This post is a collaboration with Fair trade.nl