Vegan orange polenta cake

vegan orange polenta cake food bandits

“If cauliflower can somehow become pizza then you can be anything”

Het was eindelijk weer eens een regenachtige, luie zondag. Helaas hebben wij die niet zo vaak en het was zo fijn om met een dom boek - ik mag van mezelf af en toe echt draken van boeken bestellen zodat ik met mijn brain fog-brein heerlijk kan lezen- en een grote pot thee deze hele, ja hele, taart te eten. Goed er zat wel een paar uur tussen het volgende, een beetje groot uitgevallen- stuk maar deze taart is in één dag opgegaan.

De structuur van de polenta met het zoete en frisse van de sinasappel is echt heel erg lekker. Dus probeer zeker dit recept. Belangrijk is wel dat je de taart volledig laat afkoelen want de polenta kan anders gauw erg kruimelen en dat is zonde. Het is ook zeer zeker mogelijk bij dit recept om twee eieren te gebruiken in plaats van de ei-poeder vervangers. De keuze is aan jou.

Vegan, glutenvrij, twee personen op een luie zondag of anders 6 personen, omdat je zo aardig bent om te delen.

Ingrediënten:

— 100 g polenta
— 200 g amandelmeel
— 1.5 tl bakpoeder
— rasp van 2 biologische sinaasappels
— 125 g kokosbloesemsuiker
— 125 g olijfolie
— 1 tl vanille extract
— 100 ml sinaasappelsap, kan van de 2 sinaasappels hierboven en kun je eventueel aanvullen met water
— 3 vegan ei vervangers, poedervorm
— springvorm, doosnede 20 cm

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed de springvorm met bakpapier. Meng in een kom de polenta met amadelmeel, balpoeder en en rasp van de sinaasappels. Meng in een andere kom de suiker, olijfolie, vanille en sinaasappelsap. Voeg dit vervolgens toe aan de polentamix en voeg als laatste de vegan eieren toe. Mix het geheel goed door elkaar en giet het beslag in de springvorm. Laat de vorm 10 minuten staan voordat je de cake in 40 minuten goudbruin bakt in de oven.

Laat de cake een kwartier afkoelen voordat je de vorm verwijdert en laat de cake geheel afkoelen voordat je een punt afsnijdt en het geheel afmaakt met een flinke klodder (kokos)room en wat extra sinaasappel.

vegan and gf orange polenta cake Food Bandits

Recently, we were blessed with another rainy lazy Sunday. We don’t get too many of those, and it’s honestly such a shame, because there is nothing better than sitting down with a dumb book – I allow myself to order some monstrous books online every so often, so my fog-brain can enjoy those – and a large pot of tea and devour this entire (yes, you heard me, entire!) cake. Alright, there may have been some breaks in between the slightly too large slices, but the whole cake was eaten in one single day!

The structure of the polenta together with the sweetness and freshness of the orange is wonderful, so do make sure to give this recipe a try. It’s important to let the cake cool completely, because the polenta crumbles easily otherwise and that would be a pity. You can also use two eggs instead of powdered egg replacers. The choice is yours.

This recipe is vegan, gluten free, serves two people on a lazy Sunday, or six people on a regular day, that is, if you’re in the mood to share.

Ingredients:

- 100 g polenta
- 200 g almond flour
- 1.5 tsp baking powder
- zest of 2 organic oranges
- 125 g coconut blossom sugar
- 125 g olive oil
- 1 tsp vanilla extract
- 100 ml orange juice. You can press this from the two oranges used above and add some water if you’d like.
- 3 vegan egg replacers, powder
- springform cake tin, 20 cm in diameter

Preheat the oven at 160 degrees and line the cake tin with baking paper. In a bowl, mix the polenta, almond flour, baking powder and orange zest together. In a separate bowl, mix the sugar, olive oil, vanilla extract and orange juice. Add this to the polenta mixture and finally add the vegan eggs. Mix thoroughly and pour the mixture into the cake tin. Leave it to set for about 10 minutes, before baking the cake for 40 minutes in the oven until coloured golden.

Once cooked, leave the cake to cool for about 15 minutes, before you remove it from the tin, and then leave the cake to cool completely, before you cut yourself a (very) generous slice, finishing it off with a splash of coconut cream and some orange slices.