My kitchen tips

Food Bandits

“I am still waiting for that fairytale scene where animals clean everything for me”

Ik ben dus geen keukenprinses. Ik bedenk recepten, snap smaak combinaties, of althans dat probeer ik. En ik snap waar recepten mis gaan en ik ben absoluut dol op eten maar Johann kookt en bakt bijna elke dag. Het is echt aan hem te danken dat we zo goed eten. Ik heb wel een fase gehad waarbij ik met mijn zusje Puck eindeloos koekjes heb gebakken en waarbij de eindconclusie is dat ik niet goed ben in koekjes bakken. Ik en Puck hebben op de moeilijke manier geleerd dat je chocolade taart echt helemaal moet laten afkoelen en blijk ik geen talent te hebben voor pannenkoeken bakken. Dit alles heeft waarschijnlijk met geduld te maken, een eigenschap die ik niet bezit.

Maar toch in al die jaren bakken en koken, want ook Johann is wel eens laat thuis, gecombineerd met tips van Johann die echt wat kan, mijn beste tips op een rij:

- De eerste tip is dus laat je chocoladetaart volledig afkoelen. Chocolade is sowieso best een lastig ingrediënt om mee te bakken. Hoe krijg je de smaak goed erdoor zonder dat het te zoet of te bitter wordt en vaak kun je door de donkere kleur niet zien of de taart al gaar is. Gelukkig is het wel heel erg lekker als het wel lukt. Probeer ook eens onze chocolade haverkoekjes.

- Je leest het vaak en het is echt waar: elke oven is anders. En dat niet alleen, ook het weer kan van invloed zijn. Als je met een oven werkt die je niet kent is het belangrijk om de minimale baktijd aan te houden maar het liefst ook even elke tien minuten te kijken. Zo heeft mijn vader een oven waarbij alleen de achterkant goed heet wordt en moet het gerecht elke tien minuten worden gedraaid. Gelukkig krijg je zowel wat extra beweging.

- Als je wilt leren koken kijk dan naar boeken en blogs die je vertrouwt. Dat in het begin altijd even afwachten maar er zijn ook veel beroerde recepten. Ik heb leren bakken en koken door de Allerhande en de boeken van Nigella Lawson. Omdat ik zo blij was met het resulaat gaf mij dat een motivatie om verder te blijven proberen. Nu ben ik groot fan van Dolly and Oatmeal en My new roots.

- Zet een bakje met bakpoeder in de koelkast om nare geurtjes te voorkomen, fijne tip hoor deze.

- Als je er aan toe bent om een eigen twist aan een gerecht te maken begin dan in het geval van bakken met één ding en denk na over de functie van het ingrediënt wat je vervangt. Leer hier meer over in onze serie: Chemie van het bakken.

- En ik vind een egg timer de aankoop van de eeuw. Je kookt deze samen met het ei en de timer geeft aan hoe ‘gaar’het ei is. Ideaal zodat je ondertussen andere dingen kunt doen.

En heb jij nog een gouden tip?

behind the scenes andere koek 3.jpg

# behind the scenes of our cookbook

So, to be clear, I’m definitely not a great cook. I can come up with new recipes just fine, understand flavour combinations, or at least I try to, and I also get that sometimes recipes don’t turn out well. I love food, but it is actually Johann who cooks and bakes most of the days. It is thanks to him that we eat so well every day. I did go through one phase during which I used to bake endless amounts of cookies with my little sister, Puck, and it is from this experience that I drew the conclusion that baking cookies are not for me. Puck and I learned the hard way that you actually do have to let a chocolate cake cool before taking a piece, and that I don’t have any talent for making pancakes. All this probably has something to do with patience or some sort rubbish, a quality I do not have.

And yet, during all these years of cooking and baking, because Johann also comes home late from time to time, I do have some helpful tips, which I have combined with Johann’s and which I will share with you here:

  • The first golden rule is that you really do have to let your chocolate cake cool completely. Chocolate is quite a difficult ingredient to work with in general. How do you get the right taste and make sure that what you’re making doesn’t end up tasting too sweet or too bitter? And because of the dark colour it gives to whatever you’re making, it very hard to judge whether your cake has baked for long enough or not. Thankfully, the hard work does pay off once you finally succeed. Want to risk it? Try our chocolate oatmeal cookies.


  • The next tip is one you probably read the most often, but it really is true: every oven is different. And not only that but the weather can also be an influence. When you’re working with an oven you’re not familiar with, it is important to stick to the shortest baking time stated in the recipe, and preferably it would also be good to check up on it every ten minutes or so to make sure nothing is burning. My father, for example, has an oven where the back of it gets far hotter than the front, meaning he has to turn the cake or whatever he might be making every ten minutes. On the positive side, you do get some extra exercise in.


  • If you want to learn how to cook, look up books and blogs that you trust. At first this is tricky, but there are some really awful recipes out there. Personally, I learned to cook and bake using the internet site of a local supermarket where they share some recipes, and Nigella Lawson’s books. Whenever I succeeded, it would greatly boost my motivation to keep looking for even better recipes. At the moment I’m a big fan of Dolly and Oatmeal, and My New Roots.


  • Place a small cup of baking powder in the fridge to absorb any nasty smells. Great tip, this one, even if I do say so myself.


  • Once you’re ready to give your own little twist to the recipes you’re using, stick to baking one thing at a time and consider the function of the ingredient you’re substituting. You can learn more about this in our series: The Chemistry of Baking.Do you have some other great golden tips? Please share them with us!