Vegan and GF Pizza

vegan and gf pizza food bandits

“Silence, I discover, is something you can actually hear”

Heeft deze post wel een introductie nodig? Ik kan het geluk niet omschrijven dat we nu eindelijk een goed recept hebben voor glutenvrije en vegan pizza wat ook echt als pizza smaakt. Bloemkool is geen pizza en courgette is geen pasta. Lekkere groentes, daar niet van, maar we willen pasta én pizza.

Geïnspreerd door een recept van Bakers and Fakers:

Glutenvrij, vegan, 3 pizza’s, maar je eet het makkelijk met z’n tweeën op.

Ingrediënten:

- 200 ml lauwwarm water
- 1 el olijfolie
- 7 g gedroogde gist
- 1 tl poedersuiker
- 300 g glutenvrije broodmix, wij gebruikten de mix van Schär, dit is een mix van rijst, linzen en mais meel
- 1 tl psylium husk ( verkrijgbaar online)
- flinke snuf zout
- 1 tl bakpoeder
- 1 el plantaardige boter


Topping:

- 2 kleine witte uien, in ringen gesneden
- 290 g tomatenpuree
- 1 tl olijfolie
- peper en zout
- 230 olijven, ontpit en fijn gesneden
- 100 g vegan strooikaas
- 2 handjes rucola

Voeg het water toe aan de droge gist, samen met de olijfolie en poedersuiker. Roer dit door elkaar en laat minimaal 5 minuten staan. Zeef de broodmix boven de kom met de gist en voeg dan de zout, psylium husk, bakpoeder en plantaardige boter toe. Kneed dit samen tot een soepel deeg.
Verdeel het deeg in 3 gelijk stukken en rol deze uit tot een pizzabodem. Het is belangrijk dat je de bodem zo dun mogelijk maakt. Dit is echt het lekkerst. Leg de bodems op een met bakpapier beklede bakplaat en dek deze af met een theedoek. Laat de bodems een half uur rusten.

Verwarm de oven voor op 220 graden en meng voor de topping de tomatenpuree met wat olijfolie en peper en zout naar smaak. Verdeel dit over de drie pizza’s en bestrooi dan met de uienringen, olijven en vegan kaas. Bak de pizza gaar in 15 minuten en strooi er als laatste wat rucola overheen. Aaaah eindelijk goede pizza!

vegan and gf pizza Food Bandits

Does this post really need an introduction? I can’t even express how happy and relieved I am now that we have a great recipe for gluten free and vegan pizza, that also actually tastes like pizza. No offence, but cauliflower is not pizza and courgette is not pasta. Both are great as veggies. Definitely! But we want actual pasta and actual pizza.

Inspired by a recipe from Bakers and Fakers:

This recipe is gluten free and vegan.

Makes 3 pizzas, but you can eat them with just two people, no problem.

Ingredients:


- 200 ml lukewarm water
- 1 tbsp olive oil
- 7 g dried yeast
- 1 tsp powdered sugar
- 300 g gluten free bread mix, we used the mix by Schär, this a mix of rice, lentl and corn flour
- 1 tsp psyllium husk (available online)
- generous pinch of salt
- 1 tsp baking powder
- 1 tbsp plant-based butter

Topping:


- 2 small white onions, in rings
- 290 g tomato paste
- 1 tsp olive oil
- salt and pepper to taste
- 230 g pitted olives, finely chopped
- 100 g vegan grated cheese
- 2 handfuls of rocket

Add some water to the dried yeast, and add in the olive oil and powdered sugar. Stir and leave to rest for 5 minutes. Then, sieve the bread mix above the bowl with the yeast mixture, and add in the salt, psyllium husk, baking powder and plant-based butter. Knead until a supple dough is formed.

Divide the dough into three even pieces and roll out the dough to create a thin crust. It is important that you make the crust as thin as possible. It truly tastes better that way. Put the pizza crusts on a baking tray and cover them with a tea towel. Leave to rest for half an hour.

Preheat the oven at 220 degrees Celsius. For the topping, mix the tomato paste, olive oil and the salt and pepper together in a bowl. Spread this evenly across the three pizzas and lay the onion rings, olives and cheese on top. Bake the pizza in the oven for 15 minutes and finally top it off with some rocket. Ahhh, now that’s what I call good pizza.