Vegan and GF Banoffee pie

banoffee pie salted caramel food bandits.jpg

“Your mind needs rest days too”

Soms heb je zin in een rijke en zoete taart. Banoffee pie met gezouten karamel en gekarameliseerde banaan is precies zo’n taart. Een taart waarbij je geen tweede stuk moet nemen maar het toch doet!

Geïnspireerd door een recept van My new roots

Vegan, glutenvrij, 6-8 personen

Ingrediënten:

- 70 g zonnebloempitten
- 200 g havermout
- 60 g kokosboter
- snuf zout
- 2 el rijstsiroop
- 2 el koud water

Voor de gezouten karamel:

- 225 g medjool dadels , ontpit
- 3 el hazelnootpasta
- 5 el citroensap
- flinke snuf zout plus extra erboven op, ik hou van Maldon
- 1 tl vanille extract

Topping:

- 2 bananen, in de lengte doorgesneden
- flinke klodders kokosslagroom
- scheutje rum ( optioneel)
- pure chocolade schaafsel (optioneel)

Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een vlaaivorm in met wat reukloze kokosboter. Verwarm in een koekenpan de zonnebloempitten totdat ze gaan geuren. Laat ze even afkoelen en draai ze dan in de keukenmachine met de kokosboter, havermout, zout, siroop en water totdat je een stevig en ietwat kruimelig deeg hebt. Verdeel het deeg over de bodem en zijkant van de vlaaivorm en druk goed aan. Prik in de bodem met een vork een paar gaatjes. En bak de taart bodem in het midden van de oven goudbruin, in 20 a 30 minuten. Laat de bodem volledig afkoelen voordat je het vult met de gezouten karamel.

Voor de karamel : leg de dadels een half uur in heet water om zacht te laten worden. Voeg dan de dadels met pasta, citroensap, zout en vanille extract toe aan de keukenmachine en laat deze draaien totdat het een dikke créme wordt. Eventueel kun je wat water toevoegen om het wat dunner te maken. Verdeel de karamel over de afgekoelde taartbodem en strooi er wat extra (zee) zout overheen.

Voor de topping kun je de bananen op de taart leggen en met een keukenbrander karameliseren. Of je kunt ze kort onder de grill leggen en eventueel insmeren, na het branden met een scheutje rum. Maak het geheel eventueel af met een flinke klodder kokosslagroom en geschaafde chocolade en geniet van de decadente taart.

vegan and gluten free banoffee pie

Sometimes you’re just in the mood for a fancy and sweet-tasting pie. Banoffee pie with salted caramel and caramelised banana is exactly that kind of pie. It’s that kind of pie you really shouldn’t take two slices of, but you do anyway.

Inspired by a recipe by My New Roots.

Vegan, and gluten free

Serves 6 - 8

Ingredients:
- 70 g sunflower seeds
- 200 oatmeal
- 60 g coconut butter
- pinch of salt
- 2 tbsp rice syrup
- 2 tbsp cold water

For the salted caramel:
- 225 g medjool dates, pitted
- 3 tbsp hazelnut paste
- 5 tbsp lemon juice
- pinch of salt, plus a little extra on top. Personally, I like Maldon
- 1 tsp vanilla extract

Topping:
- 2 bananas, cut lengthwise
- generous spoonful of whipped coconut cream
- splash of rum (optional)
- dark chocolate shavings (optional)

Preheat the oven at 190 degrees Celsius and grease a tart tin with some odourless coconut butter. In a frying pan, heat up the sunflower seeds until they start to give off a smell. Leave them to cool for a moment, before mixing them in a food processor with the coconut butter, oatmeal, salt, syrup and water until a firm but crumbly dough has formed. Line the tart tin with the dough, making sure to also cover the sides, and press down firmly. Using a fork, prick a couple of small holes into the crust, and bake in the middle of the oven for about 20 to 30 minutes until coloured golden. Leave the crust to cool completely, before filling it with the salted caramel.

To make the caramel, let the dates soak in hot water for about half an hour until they’ve gone soft. Then, mix the dates in a food processor with the hazelnut paste, lemon juice, salt and vanilla extract, and leave to churn until a thick caramel has formed. You can add a little bit of water to make it a little less thick if you think it necessary. Spread the caramel over the cooled crust and scatter some extra salt on top.

For the topping, you can lay the sliced bananas on top of the pie and burn them for a few seconds with a kitchen torch to caramelise them. You can also place them under the grill for a moment and coat them with a little splash of rum. If you like, you can finish it off with a generous spoonful of whipped coconut cream and some chocolate shavings. Enjoy this deliciously decadent pie!