Simple series granola

vegan and gf granola food bandits
vegan and gf granola food bandits
landhuis Leuvenhof

“Allow yourself to be a beginner”

Bovenstaande quote is trouwens één van mijn meest belangrijke lessen in mijn leven. Zodra ik dit begreep dorst ik creatief te zijn en te maken wat ik wilde maken. Het geeft mij altijd nog de reden om door te gaan met hetgeen waar ik van hou. Maar dit geheel terzijde, we gaan het hebben over mijn favoriete granola.
Het is het recept voor iemand die niet kan bakken, om te zorgen dat je goed ontbijt en om je de hele week een blij gevoel te geven.

Het is eigenlijk ook mijn manier van koken en bakken: flikker wat bij elkaar en gooi het in de oven. Al klinkt uiteraard Food Bandits een stuk vriendelijker. Wij maken met grote regelmaat een grote pot granola en ik eet het elke ochtend met vers fruit en Johann verzuipt het in liters amandelmelk.

Ook tijdens ons laatste wekendje weg op de Veluwe hadden we onze weckpot granola ook weer mee. Lees via deze link alles over ons weekendje weg en klik hier voor onze andere reisverhalen.

Vegan, glutenvrij

Ingrediënten:

- 400g havermout
- 100 g zaden naar keuze, bijvoorbeeld pompoenpitten
- 4 el lijnzaad
- 50 g gedroogde kokos
- 4 el kokosboter
- 100 rozijnen ( wij waren dat in deze badge vergeten maar het is een aanrader)
- 2 el cacaopoeder
- snuf kaneel
- snuf zout

Verwarm de oven voor op 180 graden en pak een braadslee of grote ovenschaal. Gooi in de schaal alle ingrediënten behalve de rozijnen en cacaopoeder. Roer dit goed door elkaar en zet de schaal in het midden van de oven. Schep elke 5 minuten de granola om en bak de granola licht goudbruin. Haal de schaal direct uit de oven en voeg de rozijnen en cacao aan de warme granola toe. Zo krijg je heerlijke chocolade granola zonder al te harde rozijnen. Laat de granola afkoelen en bewaar in een weckpot of afgesloten bus.

Zin in een andere granola? Wat dacht je van chunky bananenbrood granola?

granola Food Bandits
Leuvenumse bossen en heide

“Allow yourself to be a beginner.”

This quote is one of the most important life lessons I’ve had to learn. It was only once I understood this, that I dared to be creative and to make what I actually wanted to make. Even now, it still gives me a reason to continue doing what I love. But anyway, putting this aside, today we’re actually going to focus on my favourite granola recipe.

It is the perfect recipe for someone who can’t bake to save their life, but it is also a great basis for a good healthy breakfast, and will give you a happy feeling for the rest of the week.

To be completely honest, this is also my way of cooking and baking: throw a bunch of stuff together and pop it in the oven. But, of course, Food Bandits does sound a lot nicer. We make a big bowl of granola regularly, and I have some every morning with some fresh fruits, and Johann drowns it in almond milk.

Even during our last weekend away to the Veluwe, we took a big jar of homemade granola with us. If you want to read more about this weekend, you can read more here, along with some of our other travel stories.

The recipe is vegan and gluten free.

Ingredients:

- 400 g oatmeal
- 100 g seeds of your choice, like pumpkin seeds
- 4 tbsp coconut butter
- 50 g dried coconut chips
- 4 tbsp coconut butter
- 100 g raisins
- 2 tbsp cocoa powder
- pinch of cinnamon
- pinch of salt

Preheat the oven at 180 degrees Celsius and get a roasting pan or oven dish. Put all the ingredients (except for the raisins and the cocoa powder) together into the dish and mix this thoroughly, before placing it in the middle of the oven to bake. Stir well every 5 minutes and bake the granola until coloured golden-brown. Then, take the dish out of the oven and add the raisins and cocoa to it. This way, you’ll get some delicious chocolate granola, but without those hard raisins. Leave the granola to cool and store it in a preserving jar, or any other airtight container.

Fancy a more chunky granola? How about our bananabread granola?