Food styling tips

Food styling tips Food Bandits

“Stop saying yes to shit you hate”

Nadat ik al eerder deelde hoe ik mezelf heb opgeleid tot stylist en hoe ik eigenlijk nog na elke shoot kijk naar een foto om hopelijk beter te worden wil ik ook wat fijne foodstyling tips met jullie delen.

Hieronder zet ik een paar op een rij:

— Denk altijd aan het verhaal wat je wilt vertellen. Fotografie en styling zijn het vertellen van verhalen en zeker bij food fotografie moet het een uitnodiging zijn. Een uitnodiging om het recept op te zoeken, uit te proberen en lekker te eten. Dus denk bij het kiezen van de props aan de situatie en ook hoe je het beste het gerecht kan laten zien.

— Denk ook na over hoe je het gerecht het beste kan laten zien. Hierbij is het belangrijk om rekening houden met de structuur van een gerecht. Bijvoorbeeld bij taart is het mooi om alle lagen te laten zien evenals een hamburger. Deze kun je dus aansnijden en van voren fotograferen. Met brood wil je graag zowel de korst als de luchtige structuur laten zien en kun je dit doen door aan te snijden of de mooie structuur van bovenaf te fotograferen. En omdat wij bij Food Bandits alles vrij minimalistisch fotograferen en stijlen is de structuur van de kruimels vaak belangrijk zodat de foto niet saai en plat wordt. En zodat Moos de teckel ook wat te snoepen heeft.

— Laat de ingrediënten zien zodat mensen weten wat ze maken. Dit hoeft niet al te letterlijk in beeld maar het is wel fijn om te weten wat je precies gaat maken zodat mensen ook weten of het klopt en het is opnieuw een onderdeel van het verhaal wat je wilt vertellen.


— Werk met derden, zorg dat er altijd verschillende witruimtes zijn op je foto, zowel om het servies heen als op het bord. Dit zorgt ervoor dat de foto interessanter wordt en dat mensen langer blijven kijken. Gebruik dus ook niet al te grote props.


Lees ook over de tips die foodstylisten gebruiken als ze onder warme studiolampen moeten werken. Dus glycerine, haarlak een aardappelpuree als ijs.

En zaterdag 7 september geven wij weer een nieuwe workshop. Klik hier voor meer informatie en graag tot dan.

Food styling tips Food Bandits

Not that long ago, I told you all about how I taught myself to be a stylist, and how I still look at every picture during a shoot to see what I could do better next time. But this time I want to share some actual styling tips with you.

Below a list with a couple of them:

  • Consider what story you want to tell. Every picture tells a story and how you photograph a certain object or style it, is a crucial aspect of this. Especially when it comes to food photography, where the most important thing the picture must do is be inviting.It is an invitation. An invitation to look up the recipe, to try to make it yourself, and to enjoy eating it. So, when you are choosing your props and setting, consider this and look for what will best show off your dish.

  • Also think about how you can make your food look as good as possible. For this, it is important to pay attention to the structure of the food. For example, when you want to photograph a cake or a hamburger, it would be good to show it from the side, so you can see the layers. And if the layers of your cake aren’t visible from the outside, you may want to cut a slice from it and take a picture from the front. With bread, it is good to show off both the crust and the airy texture of the inside. You can do this by cutting a slice or two and photographing it from above. Because we at Food Bandits have a very minimalist style, we often use crumbs in our photos to add texture and make sure the pictures don’t turn out boring and flat. And it also gives Moos the Dachshund a little extra treat as well, which is always good.

  • Show off the ingredients, so people know what they’ll be eating. You don’t have to literally show off all the ingredients separately, of course, but it’s nice to know what is in a dish when you see a picture of it. And on top of that, it is also part of the story you want to tell with your picture.

  • Work with thirds, so don’t place the main object in the centre of your picture, and make sure you always have some empty space, both on and around the plate. This makes your pictures more interesting and allows the eye to wander, which holds people’s attention. For the same reason, it is therefore also important to not use props that are too large.

Also read the tips, which may come in handy when you’re a food stylist working under bright hot lights all day. That means glycerine, hairspray, and mashed potatoes as ice cream.

If you want to know more about food styling or photography, you can also apply for one of our Masterclasses. For more information on this, contact us through here.