Simple series sweet potato fries

sweet potato fries Food Bandits

“I like who I am becoming a lot”

Jarenlang riep ik dat patat mijn lievelingseten was totdat ik er eigenlijk niet meer zo goed tegen kon. Het is vaak te vet en ik merk dat ik er juist meer moe van wordt. Nu gil ik vooral dat ik het liefst een pot kimchi leeg eet en het is waar. De geur gefermenteerde knoflook en chiliflakes komt je tegemoet zodra je mijn koelkastdeur open doet. Mijn andere grote liefde zijn deze zoete aardappelfrieten. Nee ze zijn helaas niet knapperig en god weet dat ik dit heb geprobeerd maar ze zijn zo onwijs lekker met eigengemaakte guacemole, flinke klodder mayo, hot sauce en edelgist. Echt een traktatie en simpel en snel gemaakt.

Voor twee personen, vegan en glutenvrij.

Ingrediënten:

- 600 g zoete aardappels
- 2 el olijfolie
- peper en zout
- optioneel: 1 el kikkererwtenmeel

Verwarm de oven voor op 230 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Snijd de aardappels in frieten. Als je ze klein snijdt zijn ze sneller klaar en soms wel wat knapperig. Gooi de frieten in een kom en meng dit met de olijfolie, peper en zout en meel als je dit hebt. Verdeel ze over de bakplaten en bak de frieten gaar in 30-40 minuten. Beloof me dat je er een hete saus bij neemt zoals tabasco of piri piri. Geniet.

Simple series: Taco’s
Simple series: Ramen

sweet potato fries Food Bandits

For years I’ve said that fries were my favourite kind of food. Or at least until I began to realise that my body doesn’t actually react very well to it. Generally, it’s just too greasy for me, and on top of that I’ve also realised that eating fries actually makes me lose energy instead of gaining energy from it. So lately I yell about how much I love eating a whole jar of kimchi, and believe me I’m not even lying. The moment you open my fridge, you can just smell the fermented garlic and chili flakes. My other great love is sweet potato fries. I know they’re not as crunch as regular fries, and God knows I’ve tried to make that happen, but they are just so absolutely delicious with some homemade guacamole, a generous spoonful of mayo, some hot sauce and nutritional yeast. A real treat and super quick and easy to make!

Serves 2. Vegan and gluten free.

Ingredients:

  • 600 g sweet potatoes

  • 2 tbs olive oil

  • Salt and pepper

  • Optional: 1 tbs chickpea flour

Preheat the oven at 230 degrees Celsius and line two baking trays with baking paper. Cut the sweet potatoes into fries. If you slice them thinly enough, they won’t need as long in the oven and may even be a little crunchier. Put the fries in a bowl and cover it in olive oil, salt and pepper, and the flour if you have it. Lay out the fries onto the baking trays and bake until done for about 30-40 minutes. Oh, and you’ve got to promise me you’ll have some hot sauce with it, such as tabasco or piri piri sauce. Enjoy!


Simple series: Taco’s
Simple series: Ramen