Eco friendly cleaning part two

eco friendly cleaning food bandits.jpg

“It’s weird not be weird'“

Met een nieuwe huis konden we gelijk aan de slag met onze extra opgedane kennis over schoonmaken. Mocht je het eerste artikel over milieuvriendelijker en ik zeg -er met opzet nog niet hebben gelezen dan vind je hier de link.

Mijn rare verslaving kon ik gelijk in de praktijk brengen en ook van jullie heb ik een aantal vragen gekregen. Hieronder mijn nieuwe tips op een rij.

PS. ‘-er’ staat er omdat alles mileubelastend is, ten alle tijden. Dus jij, ik en de rest van de wereld maar we hebben wel een keuze in hoe zwaar belastend het is.

Badkamer:

 • Last van kalkaanslag of gele voegen? Meng dan in een koffiekopje een paar flinke eetlepels baking soda en giet daar wat schoonmaakazijn op. Het gaat eerst bruisen en zodra dit is uitgewerkt ga je met een tandenborstel langs de voegen en vlekken. Laat dit 5 minuten inwerken en ga er dan opnieuw langs met de ruwe kant van een schuursponsje. Laat het weer even intrekken en ga er vervolgens langs met water en de zachte kant van een schuursponsje. Wrijf het eventueel nog op met een droge doek.

 • Kalkaanslag op de kraan kun je oplossen door keuken of toiletpapier wat je doordrenkt hebt van azijn te wikkelen om de kraan. Laat dit 10 minuten om de kraan zitten en ga er daarna overheen met een schuurspons, om het vervolgens op te wrijven met een doek.

Pas wel op met natuursteen, azijn kan dit poreus maken.

Keuken:

 • RVS maak je schoon met het schoonmaakmiddel uit ons eerdere artikel. Dus water, azijn en eventueel een paar druppels olie naar keuze. Ook kun je rvs extra laten glanzen door op een droge doek een paar druppels olijfolie te doen en vervolgens de rvs op te poetsen.

 • Ook de wasbak maak je schoon door eerst het water-azijn mengsel in de bak te sprayen. Wat bakpoeder toe te voegen aan de wasbak en eventueel de randjes te poetsen met een tandenborstel. Dan goed afspoelen met water en afnemen met een droge doek.

 • Nare geurtjes in de koelkast? Leg in een schaal wat opengesneden citroenen, of nog makkelijker: plaats een klein bakje met bakpoeder in de koelkast. Dit neemt alle nare geurtjes op.

 • De afwasmachine kun je een schoonmaakbeurt geven door op de bodem wat baking soda te strooien en daar wat natuurazijn over te gieten, dit gaat even bruisen en ondertussen kun je met hetzelfde mengsel en een tandenborstel de randjes afnemen. Laat dan een kort programma draaien en je afwasmachine is helemaal schoon.

Binnenkort meer over de werking en soorten azijn. En heb jij nog een gouden schoonmaaktip?

Meer weten over milieuvriendelijker leven?

eco friendly cleaning, our home, food bandits.jpg

When we first moved into our new house, we got the chance to test some of our new ideas about cleaning right away. In case you haven’t read our first article about how to clean in a way that is more environmentally friendly yet (and I deliberately say yet!), you can find a link to it here.

I was so happy to make some proper use of my strange addiction, and I have now also received some questions about it from you. Below I will share a couple new tips with you in the hope to answer these.

p. I saw “more” environmentally friendly, because everything is, of course, at least a little taxing on the environment. So maybe you, me and the rest of the world can’t be a 100% sustainable all the time, but we can decide how much we want to exploit the earth we live on.

Bathroom:

 • Want to red of limescale or yellow grout? Mix a couple of teaspoons of baking soda and cleaning vinegar in a coffee cup. First, it will start to froth, but once this has passed, you can grab a toothbrush and start scrubbing! Do not rinse with water right away, but leave it for about 5 minutes, before scrubbing again, this time with a scouring pad. Leave again for 5 minutes and rinse thoroughly with some water and a sponge. Afterwards you can try polishing it, if you want, by rubbing the cleaned surface with a dry piece of cloth.

 • You can get rid of limescale around your tap, by wrapping it in vinegar-soaked toilet paper. Leave for about 10 minutes, before scrubbing it with a scouring pad and finally rubbing it off with a dry piece of cloth.

Do be careful when you’re cleaning natural stones. Vinegar can make these become porous.

Kitchen:

 • You can clean stainless steel using the cleaning product from our previous article. That is, by using a mixture of water, vinegar and a few drops of oil (what kind if up to you). You can also get it shine more by rubbing across it with a piece of cloth and a few drops of olive oil.

 • You can use this to clean your sink. Spray it onto your sink, scatter some baking powder over it, and (if you feel like it) scrub the sides of the sink with a toothbrush. Finally, rinse well with water and dry it off with a piece of cloth.

 • Nasty smells in the fridge? Put down a saucer with some cut up lemons on it. Or, even easier, place a small bowl of baking powder in the fridge. This will absorb all the nasty smells.

 • You can clean your dishwasher by scattering some baking soda on the bottom of it and pouring a little natural vinegar over it. This will start to froth, and in the meantime, you can use the same mixture to scrub the sides and edges with a toothbrush. Have your dishwasher run a short programme, and it’ll be completely clean once it’s finished.

Soon I will tell you more about what vinegar does and what different kinds of vinegar there are. In the meantime, do you have any more great tips for cleaning?