How to start eating healthy

what is healthy food bandits

“Let whoever think whatever”

Tonics, serums, detox, gezond zijn is booming business en lijkt steeds ingewikkelder te worden. Huidverzorging heeft zijn eigen taal, iedere stand van de maan zijn eigen kristal en zo kan ik nog wel door gaan. En hoewel ik het ook leuk vind om nieuwe producten te proberen, ik erg blij ben met een heerlijke spray van Rock your world (geen spon) en geloof dat spirulina, - hoewel echt heel goor - iets goed doet voor mijn lichaam wil ik beginnen met wat is gezond (voor jou). En dit hoeft niet veel te kosten.

Ik maak zeker geen vrienden als ik zeg dat gezond eten iets is wat we eigenlijk ergens wel weten hoe het hoort. Hoewel steeds meer bekend wordt over de werking en invloed van onze darmwerking en hormonen, hoe daar gewicht maar ook mentaal welzijn onder invloed van is, denk ik dat veel mensen wel weten dat bewerkt eten, niet bewegen en eigenlijk niet luisteren naar je lichaam, niet gezond voor je is.

En hoewel het soms een goede insteek kan zijn om alles radicaal om te gooien met de hulp van shakes en toestanden is het belangrijker om te gaan om een duurzame verandering, een verandering die permanent is.

Ik geloof dat dieetboeken goed verkopen omdat het voor veel mensen een quick fix is. Ik geloof dat als het dient ter recept inspiratie dat het werkt maar als je de verandering niet permanent toepast je terug zal vallen en daarmee ook weer zal aankomen.

Hieronder een paar tips op een rij voor gezond leven wat niet duur hoeft te zijn:

  • Stop met bewerkt eten. En hiermee bedoel ik kant en klaar en eten uit pakjes en zakjes. Als je dit moeilijk vindt omdat je geen inspiratie hebt of weinig tijd spreek dan met jezelf af dat je minimaal drie keer in de week kookt en kook dan gelijk een dubbele portie. Niks mis mee om twee keer grillgroenten te eten of een groot bord soep. De zevende dag kun je dan iets makkelijks afhalen of als dingen een keer anders lopen haal je lekker wat bij de supermarkt.

  • Geef jezelf de tijd en hiermee bedoel ik niet om dit nieuwe patroon te gaan gebruiken maar ook om recepten op te zoeken, dit kan online maar ik heb leren koken uit de Allerhande en weet ook dat als het een keer mis gaat dit heel normaal is, zelfs als dit een hele week gebeurd. Een permanente verandering betekent voor altijd en ik heb ook weken dat ik minder goede dingen eet en weet dat ik daarna echt even aandacht moet geven aan eten wat voor mij werkt.

  • Luister naar jezelf. Klinkt misschien zum kotsen maar door te luisteren naar je lichaam leer je welk eten je goed op reageert. Ik weet uit doktersonderzoek dat gluten en lactose niet voor mij werken. Ik heb gemerkt dat ik zelf negatief word van teveel suiker en ik weet al heel lang dat ik een goedkope alcholist zou zijn want met twee slokken wijn gaat het mij al duizelen. Ook dit proces is altijd gaande en verandert. Zet een alarm een half uur na het eten en ga na hoe je je voelt; ben je opgeblazen, heb je maagpijn of heb je juist energie gekregen van het eten? Dit vertelt je wat een gezond voedingspatroon is voor jou.

  • Houdt een dagboek bij. Waarom en wanneer voelde jij je fit? Sliep je goed of ging het op je werk lekker? Dus niet alleen wat je eet maar gezondheid is je hele situatie. Als ik slecht heb geslapen wil ik meer eten en als ik het veel te druk heb dan weet ik dan extra veel zin heb in chips.

  • Plan! Dit is al jaren mijn redding. Ik plan 5 dagen van te voren wat ik ga eten. Vaak probeer ik in het weekend nieuwe recepten uit maar doordeweeks wissel ik 6 recepten af. Soms voeg ik daar wat nieuws aan toe, vaak geïnspireerd door de recepten die ik in het weekend heb getest maar ik maak het mezelf niet te moeilijk. Als het 17:00 is kan ik namelijk ook alleen nog maar op pizza komen.

tangerines what is healthy advice

Tonics, serums, detox, healthy lifestyles are booming business right now and trying to live accordingly seems to be getting more and more complicated. Skin care has its own language, each lunar phase its own crystal, and I could list about a dozen more example of this. Although I do like trying out new products, love those sprays from Rock Your World (not sponsored) and believe that spirulina – although admittedly disgusting – is good for you body, for now I want to discuss what ‘healthy’ actually entails. It really doesn’t have to cost a lot.


I won’t make any new friends by saying that people already kind of know how to eat healthily. Although more and more research is being done about how our gut flora and hormones affect not only our weight, but also our mental health, I do think that most people already know that eating lots of processed foods, not getting any exercise and generally not listening to your body, isn’t exactly healthy.

And although it can be good to radically change your entire lifestyle and diet by limiting yourself to just drinking shakes or doing whatever else, it is actually more efficient to change your diet lifestyle permanently.

I think diet book sell well because people see it as a quick fix. And I do think that as inspiration for recipes, they could be of a lot of use, but if you don’t change your diet permanently and just go back to your old diet after so many weeks or months, you’ll just go back to your old weight eventually.


Below we have a couple of tips for how to live a healthy life and do so without spending a fortune.


  • Stop eating processed foods. With this I mean those ready-made meals and pre-made sauces and similar kinds of things that you can find in your supermarket. If you find difficult to do, try to at cook at least three times a week and make double portions. There’s nothing wrong with eating grilled veggies or a large bowl of soup twice a week. On the seventh day, you can get some easy take-away or get something quick from the supermarket.


  • Give yourself time, and I don’t mean to get used to the new diet, but also to actually look up recipes. You can do this online, but personally I’ve learned to cook using the recipes from the website of my local supermarket. And sure, this might go wrong every so often. And sometimes it goes wrong every day of the week. But that’s completely normal. A permanent change really means forever, and I too have weeks where I eat a little less well, but then I know that next week I’m going to have to pay extra attention to what I put in my mouth and find recipes that work for me.


  • Listen to your body. Perhaps this sounds cliché, but when you start to truly listen to your body, you’ll learn what foods work for you. From my doctor, I’ve learned that gluten and lactose aren’t good for me, and I’ve noticed myself that I don’t react well to a lot of sugar and that I could become an alcoholic for very cheap, because I’m already dizzy after only two glasses of wine. How your body reacts to different kinds of food can change over time as well. Set an alarm for yourself about half an hour after you’ve finished dinner and consider for yourself how you feel. Do you feel bloated? Or do you have an upset stomach? Or are you feeling more energetic? All these things help you figure out what would be a suitable diet for you.


  • Keep a diary. Why and when did you feel fit? When did you sleep well, or did you do really well at work? Don’t just focus on what you eat, but also on your health more generally. When I’ve had a bad night’s sleep, I tend to want to eat more, and when I’m stressed, I’ll crave a large bag of crisps.


  • Plan! This has been my saviour for years. I always plan what I will eat in the coming five days in advance. I’ll try out recipes in the weekend, but otherwise I’ll cycle through the same 6 or so recipes. Sometimes I’ll add something new when I particularly liked something I made during the weekend, but I do make sure I don’t make it too difficult for myself. Once it’s 5 pm I can only think of pizza too