FAQ about Andere Koek

Andere koek kookboek Food Bandits

“Trust your creativity”

Wij zijn zo trots op ons tweede kookboek Andere Koek en het is heel tof om jullie creaties online te zien.
Ook hebben we via ig en de mail verschillende vragen gekregen over het boek.

Hieronder zetten we de meestgestelde vragen op een rij en mocht je het boek nou nog niet hebben dan hopen we natuurlijk dat dit voor jou het laatste zetje naar de boekhandel is ;)

Is het een dieetboek?

Ik heb zelf een beetje een hekel aan de term dieet boek omdat ik geloof dat afvallen draait om het volledig en permanent veranderen van je voedingspatroon. Dit is ergens wel jammer en toen drie jaar geleden ons eerste boek uitkwam deed ik er ook al niet aan mee, want het woord: “dieet “ verkoopt. Het is een allergievrij boek, wat inhoudt dat we voor bijna elke voedselintolerantie; lactose intolerantie, tarwe allergie, coeliakie, vegan etc. een recept hebben. Nu kan iedereen genieten van taart, cakes, brood en wafels.
Daarnaast vonden we het ook heel leuk om meer te vertellen over hoe wij werken. Dus staat er ook een hoop informatie in over fotografie, styling en scheikunde, we willen echt een uniek boek maken wat je nog niet in je kast hebt staan.

Is het kokosboter of kokosolie?

Dit bleek geen simpel antwoord te zijn. Er kan staan op de verpakking kokosolie maar het is geen fles met vloeibare olie maar vaak een plastic verpakking met een vaste stof, die vloeibaar wordt bij 27 graden. Let wel dat je de reukloze versie neemt, anders wordt het een tropische bedoening. Het is o.a. verkrijgbaar bij de Natuurwinkel, toko, Albert Heijn en online webshops.

Ik heb een notenallergie, hoeveel recepten zijn er geschikt voor mij?

Rond 25 recepten in het boek notenvrij.

Ik wil graag … vervangen voor:…

Helaas is dit niet zo simpel als bij regulier bakken. Bijna alle recepten zijn vegan, glutenvrij en niet met geraffineerde suiker gemaakt. Dit houdt in dat de reacties ook anders zijn. Houd je echt aan het recept en denk anders na over de functie van het ingrediënt. Bijvoorbeeld als ik geen bakpoeder heb wat gebruik ik dan als rijsmiddel? Neem dan ook goed het stuk over chemie van het bakken door waar dit wordt uitgelegd en volg ook onze serie op de blog. En wie weet kom jij tot een nóg lekkerder recept.

Is het boek ook in het Engels verkrijgbaar?

Helaas nog niet maar we hopen uiteraard dat er in de toekomst een uitgever in het buitenland interesse heeft.

Kan ik het boek inzien?

Ik raad je dan zeker aan om bij de boekhandel binnen te stappen. Andere koek is bijna overal verkrijgbaar.

Ziet het er in het echt ook zo uit?

Bakken blijft altijd een wonderlijk iets. Als je de technical ziet bij The great British bake off dan ziet het er altijd weer allemaal anders uit. Maar wij hebben alle recepten uitgebreid getest en als je aan het recept houdt moet het zeker lukken en erg lekker worden. En wat betreft styling en fotografie moet het samen met de tips die in het boek staan en eindeloos oefenen zeker lukken!

Let op met deze recepten:

Ook al wordt een tekst meerdere malen gecontroleerd door verschillende personen er kunnen altijd foutjes in het boek terechtkomen. Dit vinden wij uiteraard heel erg jammer en mocht je dit tegenkomen geef het dan vooral aan ons door.

In het boek staat bij drie lagen chocolade taart dat je 150 ml amandelmelk moet gebruiken, echter dit moet 1050 ml zijn.

Bij de bosbesmuffins is er ook iets misgegaan met de cijfers en dient er: 200 g havermout en 1.5 tl bakpoeder gebruikt te worden.

Mocht je nog meer vragen hebben laat dan vooral hieronder een reactie achter. En geen zin om naar de boekhandel te gaan? Bestel Andere koek dan hier.

victoria sponge cake, vegan and gf food bandits

We are incredibly proud of our second cook book Andere Koek, and it’s honestly so cool to see all of your creations online. We also got a couple of questions about the book from you through Instagram and email.

Below we will try to answer the most frequently asked questions. If you haven’t bought our book yet, then we hope that this little FAQ will give you the final push into the right direction. That is, to the bookstore.

Is this a diet book?

Personally, I am kind of against the term ‘diet’, because I believe that losing weight (and remaining that weight) can only be achieved by permanently altering your diet. Somewhere that is a shame, but even when our first cook book dropped three years ago, I didn’t buy into this ‘diet’ thing, even though the word ‘diet’ sells. Greatly. So, no. This book is an allergen free book, in the sense that we tried to have recipes for as many food intolerances or allergies as we could manage: lactose intolerance, gluten allergies, coeliac disease, vegan, ect. Now everyone can enjoy a slice of cake, pie, bread, or waffles.

On top of that we thought it would be interesting to read about our work process. So, there is a lot in it about food styling, photography, and chemistry as well. We wanted to make a truly unique book, unlike anything you have on your bookshelf already.

Do you use coconut butter or coconut oil?

We really do use coconut butter, but only the odourless variant, because if we didn’t this book would have turned out to be a little too tropical. Coconut butter is a good replacement for butter and gets hard again at 27 degrees Celsius. This is incredibly important when baking a cake for example. Coconut oil is coconut butter but without the fibres and isn’t used at all in this book. You can find coconut butter at the supermarket, the health food store, an Indonesian shop and online.

I have a nut allergy. How many recipes are suitable for me?

About 25 recipes in our book are nut free.

I’d like to substitute x for y. Is this possible?

Sadly, it’s really not as easy as all that. Or at least, not as easy as with regular baking. Nearly all recipes are vegan, gluten free and refined sugar free. This means that all the chemical reactions that occur during baking are also different. Try to stick to the recipe as much as possible and think about the function that each ingredient serves. For example, if I’ve run out of baking powder, what do I use as a raising agent? Pay close attention to our chapter on the chemical nature of baking, which explains all of this, and look at our series about this on our blog as well. And who knows? Maybe you’ll come up with an even better recipe!

Is the book also available in English?

Sadly, not yet. Although we do hope that a foreign publisher shows interest in the book in the future.

Can I flip through the book before I buy it?

I’d advice you to visit your local bookstore. Andere Koek is available at most stores.

Do the recipes actually turn out the way they do in the pictures?

Baking remains an almost magical process. If you’ve watched the Technical Challenges at The Great British Bake Off, you will know that whatever you make will always turn out slightly different, even when you follow the recipe. But we have tested the recipes thoroughly multiple times, and as long as you stick to it, it should work out just fine and both look and taste great. And in the case of styling and photography, the tips in the book will surely help with that as well. Although, you do have to practice a lot of course!

If you have any other questions, please leave them here as a comment. And are you not up to going all the way to the bookstore? You can order Andere Koek online right here.