Vegan and GF Apple crumble pie

apple crumble 3.jpg

 "Fall in love with taking care of yourself"

English below

Ik schreef in mijn laatste #instatipfriday dat ik geloof in een goede Instagram strategie, ik geloof in een media planner en om jezelf te ontwikkelen als een professional. Er is zoveel wat je kan doen om je blog, site, social media kanalen te verbeteren maar soms vraag ik mij af of we niet doorslaan? Natuurlijk is Mark Z doodeng. We weten niet hoe ze het algoritme inzetten, hoe fake nieuws ons beïnvloed, ze weten alles over ons en verkopen deze informatie door. Dit geldt overigens niet alleen voor hem maar ook voor vele financiële instellingen, andere gratis apps en ik heb wel eens een brief gekregen van mijn zorgverzekeraar dat mijn gegevens per ongeluk waren uitgelekt. Maar ook wijzelf zijn zo bezig met het creëren van een beeld wat niet bestaat. Er worden veel oproepen gedaan om aan een pod mee te doen (een groep gebruikers van een social media app die reacties achterlaten om een ander beeld te geven  qua cijfers en om het algoritme een boost te geven), er worden veel likes, comments en followers gekocht. En we laten vaak alleen de 'mooie 'kant zien van ons leven. 
We meten ons persoonlijk succes aan een app waarvan we de helft niet eens weten.
En toch sloot ik mijn stuk af met dat ik dankbaar ben voor internet. Dankzij dit medium beleef ik veel meer ondanks mijn slechte gezondheid. Ik ontmoet andere mensen, ik daag mijzelf uit om beter te worden in mijn werk, ik moet ook vreselijk lachen om de meeste memes en ik ben blij dat ik heerlijke recepten kan delen. Hoe zet jij je social media in? Wat vind jij het fijnst en merk jij ook wel eens dat je teveel denkt aan hoge cijfers? Alsof het je een 'beter' persoon zou maken? Ik denk eerlijk gezegd dat wij die momenten allemaal wel eens kennen.
Maar laten we delen waar we blij mee zijn zoals deze appel kruimel taart. Het is heel lang geleden dat ik een taart als deze heb gegeten, een standaard deeg maken wat glutenvrij en vegan is valt niet mee. Je mist al gauw de samenhang en elasticiteit die gluten en eieren creëren in een deeg. Maar ik geloof dat het ons is gelukt en dan heb ik het nog niet eens over de heerlijke appelvulling.
En waar ik normaal van het gooi en smijtwerk ben vraag ik je nu om het recept te volgen. Kunnen we de volgende keer weer alles makkelijk in de blender gooien. 

Recept na foto:

apple crumble 2.jpg

Dit recept is glutenvrij en vegan, 8-10 personen.

Ingrediënten:

- 65 g glutenvrije bloem, ik gebruik Doves farm
- 30 g rijstbloem
- 25 g havermout meel
- 5 g kokosbloesemsuiker
- 15 g arrowroot poeder
- 1 tl lijnzaad, gemalen
- snuf zout
- 40 g kokosboter, in kruimels
- 4-6 el koud water

Vulling:
- 4 appels, in blokjes
- sap van een halve citroen
- 35 g kokosbloesemsuiker
- 5 g gember rasp
- flinke snuf kardemom
- 1 el rijstbloem

Topping:

- 50 g havermoutmeel
- 60 g amandelmeel
- 30 g havermout
- 35 g gesmolten kokosboter
- 1 el kokosbloesemsuiker
- optioneel: poedersuiker om de taart mee af te maken

Meng voor de bodem van de taart alle droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg dan de kokosboter toe en meng dit tot een kruimelig deeg. Daarna voeg je 4 tot 6 eetlepels koud water toe totdat je een samenhangend deeg hebt. Het deeg is droger en meer breekbaar dan 'gewoon' deeg maar het is wel samenhangend. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een half uur rusten in de koelkast.
Snijd de appels in blokjes en voeg de citroensap toe. Vervolgens de suiker, gember, kardemom en tenslotte de rijstbloem. 
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een stuk bakpapier tot het in de bakvorm past. Vet de bakvorm in met wat kokosboter en bedek de vorm met het deeg. Druk alles goed aan met je handen. Zet de vorm 15 minuten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en bak dan de bodem van de taart in 15 minuten licht goud bruin, glutenvrij deeg zal altijd wat lichter van kleur blijven. Terwijl de bodem in de oven staat ga je verder met de topping.
Voor de topping meng je alle droge ingrediënten door elkaar en voeg je als laatste de gesmolten kokosboter toe. Maak met je handen een lekkere kruimel. Haal de bodem uit de oven en voeg de appelvulling toe en maak de taart af met de kruimels. 
Plaats de taart terug in de oven en bak de taart voor een verdere 25 a 30 minuten op 180 graden. Laat de taart afkoelen, strooi er eventueel nog wat poedersuiker op en geniet. 

PS. Vergeet niet dat binnenkort ons e-boek uitkomt gevuld met alles wat je moet weten over glutenvrij en vegan bakken en met 10 heerlijke recepten! 

apple crumble.jpg

In my last #instatipfriday I wrote that I believe in a good strategy when it comes to Instagram: I believe in media planners and think it’s important to develop yourself as a professional. There is so much you can do to improve your blog, website or social media, but sometimes I do wonder if we’re not taking it too far. The Mark Z thing, of course, is horrifying. We don’t know how they employ the algorithm, how fake news influences us, and on top of that they know everything about us and sell this information to other third parties. This, however, doesn’t just apply to him, but also to financial institutions, free apps, and I have even received a letter from my health insurance company that my information had accidentally been leaked. But we too are busy creating this picture of ourselves on the internet that does not exist. People are often asked to take part in a pod (a group of users of a specific social media app, who leave comments in order to influence the statistics and boost the algorithm), and many likes, comments and followers are being bought. On top of that, we often only share the “pretty” sides of our lives.
We depend for our personal achievement on an app, and we don’t even know how half of it works!
And yet I finished that post by saying how grateful I am for the internet. Thanks to the internet, I now get to experience more in spite of my health. I get to meet different people, it challenges me to get better at my job, I laugh at most memes, and I’m so happy I get to share these great recipes with you. So, how do you use your social media? What do you like best and have you noticed that you perhaps think a little too much about getting those high numbers as well? As if it would help you become a better person? To be frank, I think we all recognise that in ourselves to some extent.
But let us share what makes us happy, such as this wonderful apple crumble pie. It has been ages since I last ate a pie like this one, as making a standard dough that is both gluten free and vegan isn’t easy. It’s difficult to recreate the consistency and elasticity of the gluten and eggs in the dough. But I think we managed with this one, and then I haven’t even mentioned the delicious apple filling yet.
Whereas I would usually encourage you to simply throw a bunch of ingredients together, this time I ask you to follow the recipe. We can throw everything in a blender again next time.

This pie is gluten free and vegan, and serves about 8-10 people.

Ingredients:
- 65 g gluten free flour, I use Doves Farm
- 30 g rice flour
- 25 g oatmeal flour
- 5 g coconut blossom sugar
- 15 g arrowroot powder
- 1 tsp linseed, grinded
- pinch of salt
- 40 g coconut butter, in crumbles
- 4-6 tbsp cold water

Filling:
- 4 apples, diced
- Juice of half a lemon
- 35 g coconut blossom sugar
- 5 g ginger, grated
- large pinch of cardamom
- 1 tbsp rice flour

Topping:
- 50 g oatmeal flour
- 60 g almond flour
- 30 g oatmeal
- 35 g coconut butter, melted
- 1 tbsp coconut blossom sugar
- optional: powdered sugar to decorate

To make the crust, thoroughly mix all the dry ingredients together. Then add the coconut butter and mix till you get a crumbly dough. Next, add 4 to 6 tbsp of cold water and mix again until the dough starts to come together. The dough is meant to be dryer and more fragile than regular dough, but should still stick together well. Wrap the dough in plastic foil and leave it to rest in the fridge for half an hour.
Dice the apples and add some lemon juice. Next, add the sugar, ginger, cardamom and finally the rice flour.
Retrieve the dough from the fridge and roll it out on a sheet of baking paper till it fits in the cake tin. Grease the cake tin with some coconut butter and line it with the dough. Press firmly with your hand. Leave the tin for 15 minutes in the fridge.
Meanwhile, preheat the oven at 200 degrees Celsius and bake the crust for 15 minutes until golden brown. Keep in mind that gluten free dough will always be a little lighter of colour. While the crust is in the oven, continue making the topping.
To make the topping, mix all your dry ingredients together and add the melted coconut butter last. Knead this with your hands to a crumble. Once the crust is ready, take it out of the oven and add the filling before finishing it off by scattering the crumble over it. Place the pie back in the oven and bake it for a further 25 to 30 minutes at 180 degrees. Leave the pie to cool, scatter some powdered sugar over the top if you like, and enjoy!