Mijn Syrische keuken

extra beeld.jpg

English below

Net zoals een paar jaar geleden met ons eigen kookboek "Good Morning'", belde Alexandra, redactrice Xander Uitgevers en hadden we binnen 20 minuten een kookboek. Ze vertelde over een bijzonder vrouw, genaamd Zina die de eerste Syrische vluchteling is die een kvk onderneming was begonnen waarmee ze fantastisch kookt voor verschillende mensen in Paradiso tot leden van koninklijk huis. Ze heeft de hel in Syrië meegemaakt en daarna de barre tocht, gescheiden van haar kinderen gemaakt door verschillende Europese landen om hier in Nederland haar tweede thuis te vinden. Ze houdt van Amsterdam maar Aleppo is voor altijd in haar hart zoals ze het zo mooi omschrijft. 

Als je niks meer hebt en alles is verwoest wat is er dan nog overgebleven van je cultuur? Eten. Het verbindt, het inspireert, het troost en het onderstreept een viering. Afgelopen weken heb ik met zoveel bewondering naar Zina gekeken die het ene na het andere gerecht uit mijn kleine oude keuken toverde. Iemand waarmee je kunt lachen en kunt huilen. Het voelde als een eer om voor haar het debuut: 'Mijn  Syrische keuken' te mogen fotograferen en stylen. Iedereen van de uitgeverij werkte hard mee ( zelfs de art director heeft staan afdrogen ) en stagiaires reden vrijwillig van Amsterdam naar Hoorn om in een korte tijd alles af te maken. 
Ik kan zeggen dat ik nog meer dankbaar ben dat ik in een land leef wat nu 70 jaar vrede kent. Dat wij ons geen voorstelling kunnen maken hoe het is om alles te verlaten wat je lief is en dat je alleen met een paspoort op zak een bizarre tocht moet maken. Laten we zorgen dat we verschillen omarmen en dat we mogen delen wat we hebben. En door aan tafel te schuiven onder het genot van eten over elkaar te kunnen leren is een heel goed begin.

Mijn Syrische keuken, 29.99 en hier verkrijgbaar of bij de plaatselijke boekhandel

extra spread.jpg
zina 3.jpg
falafel optie 2.jpg
geen idee welk gerecht dit is.jpg

Just like a few years ago with our own cookbook “Good Morning”, Alexandra, editor at Xander Uitgevers, called us on the phone and within 20 minutes we had a cook book. She told us about this incredible woman, Zina, who was the first Syrian refugee to start her own business here. She cooks amazing dishes for various people in Paradiso and even for royalty! She has lived through the hell in Syria and made the dangerous passage across the sea to different European countries, separated from children, to finally find a second home here in The Netherlands. She loves Amsterdam, but Aleppo will always be in her heart, and it sounds absolutely wonderful the way she describes it.

What remains of your culture when you have lost absolutely everything and everything has been destroyed? Food. It connects people, inspires, offers comfort and is the backbone of any celebration. Over the last few weeks, I have looked at Zina with such admiration, as she worked magic in our old kitchen, making dish after dish appear. She is someone you can laugh and cry with. It was truly an honour to be a part of her debut “Mijn Syrische Keuken” (My Syrian Kitchen) and do the photography and styling for her. Everyone from the publishing company also chipped in and worked hard on this (even the art director helped out by drying the dishes) and the interns were all more than eager to drive from Amsterdam to Hoorn to help finish everything off.
All I can say is that I have only become more grateful to live in a country that has known peace for over 70 years, and I’m so glad I cannot even begin to imagine what it would be like to leave everything you hold dear behind and make such a terrible journey all by yourself with only your passport on hand. I say, let’s embrace all the differences between us and share what we have. And really, sitting down at a table together with great food to share and learn from one another is a great start.