Easy vegan cake

cake 3 food bandits.jpg

"As fuck is my favoriet unit of measurement"

English below

Als je hier bent voor de cake, wat ik geheel kan begrijpen want dit is de ideale cake voor het 'zal ik ook eens vegan gaan bakken maar ik hou niet van bakken en ik lust eigenlijk ook wel vlees'- mens. U kent het wel, eigenlijk de meesten onder ons. Misschien helpt het als ik zeg dat dit een soort bananenbrood is en dat je daar eigenlijk nooit genoeg versies van kan hebben. 
Misschien dat de boekweitmeel wat 'geitenwollen sokken'- aanvoelt maar boekweit heeft een geheel eigen smaak en is niet duur. Ben je nieuw met boekweit dan raad ik je wel aan om de hoeveelheid genoemde dadels te gebruiken maar mocht je de smaak al kennen en heerlijk vinden dan kun je ook zeker met minder toe.

Als je hier bent voor het verhaal over mijn verhuizing dan kan ik het kort houden: het is druk! En het is leuk, en het is emotioneel, het is doodeng en het is een blogpost die ik al 3 x heb herschreven omdat er elke dag wat nieuws gebeurd. Ons huis is binnen 3 dagen verkocht en nu komt de hele administratieve rompslomp en dan heb ik het nog niet eens over het inpakken en plannen en de opdrachten voor Food Bandits die worden afgezegd of toch doorgaan. Over nieuwe plannen en teleurstellingen  zowel de Blomsterkrans workshop alsmede de Engelse workshop hebben het niet gered) over te gekke uitdagingen waar ik nu nog niks over kan delen maar geloof me als het zover is kan ik er waarschijnlijk  niet over ophouden. En over de gemeente die toch eerder naast mijn huis gaat verbouwen, wat voor mijn ME/CVS betekent: de HEL. 

En wat doe je dan, je klaagt wat tegen je favoriete pod, je zeurt wat tegen Johann en je vader en dan ga je 's avonds heerlijk met een glas whiskey Murder she wrote of Poirot kijken op Youtube. Natuurlijk klink ik nu als een bejaarde maar lieve mensen slome tv is de oplossing. Je hoeft niet op te letten, de moorden zijn beschaafd (voor zover moord dat kan zijn) en je weet toch dat Jessica ( en ik mag Jessica zeggen ) en monsieur Poirot het raden.

Voor zover het Max-kwartiertje.
En  nu het heerlijk recept:
Dit recept is glutenvrij en vegan,6-8 stukjes.

Ingrediënten:
- 4 bananen, gepureerd
- 100 g kokosboter, gesmolten
- 225 g boekweitmeel
- 150 g dadels, ontpit en in stukjes
- 1 tl bakpoeder
1/2 tl kardemom
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl gember
- 2 el kokosbloesemsuiker

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier. Meng in de keukenmachine de bananen  met de boter en suiker. Meng in een andere kom de boekweit, bakpoeder en kruiden Voeg dan de dadels toe. Zorg dat ze allemaal een laagje boekweitmeel op ze hebben zodat ze niet tijdens het bakken naar de bodem zullen zakken. Voeg dan het bananenmengsel toe en roer goed door. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in een uur gaar. 

Recept uit ons kookboek: Good Morning

cake 1 food bandits.jpg

If you’re here for the cake, I can understand that completely, because this is the perfect cake for the ‘I kinda want to bake something vegan, but I don’t really like baking in general and I do like meat as well’- person. You know the type; most of us. Perhaps it helps when I say this cake is actually a type of banana bread and you can never have enough versions of that.

The buckwheat flour might seem a little ‘tree-hugger’-ish at first, but it does have its own specific taste and is inexpensive. If you’re not used to working with buckwheat flour, I would advise you to stick to the amount of dates mentioned in the recipe. However, if you are already accustomed to the taste, you might want to use fewer of them.

If you’re here to hear about all of my adventures while moving house, then I can keep it short: it’s been busy! And it’s fun, and a highly emotional experience, and I’m terrified, and I have written this blog post about three times already, because everyday something new happens. Our house was sold within three days and now I have to do all the administrative stuff, and don’t even get me started about packing and planning and the assignments for Food Bandits that needed to be cancelled or that went through despite everything anyway. Or about our future plans, or the disappointments we’ve had (both the Blomsterkrans workshop and the English workshops haven’t made it), or the exciting new challenges that have come up, about which I cannot say anything yet, but believe me, once I do finally get to talk about it, I won’t be able to talk about anything else. Or about the city council, who have decided to start building next to my house a lot sooner than expected, which means HELL for my ME.

And what’s there to do? You complain for a bit to your favourite pod, you nag to Johann and your dad and then watch some Murder She Wrote or Poirot on YouTube while sipping your whiskey in the evening. Now, I might sound like a grandma, but dear people, watching relaxing television shows is simply the only solution at times like these. You don’t need to pay attention, the murders are relatively civil (as civil as murders can be, anyway) and you know Jessica (and yes, we’re on a first name basis) and Monsieur Poirot are going to solve it anyway.

Well, that was our sad-tart quarter. And now for the delicious recipe you’ve all been waiting for.

This cake is gluten free and vegan. It serves 6-8 slices.

Ingredients: 
- 4 bananas. mashed
- 100 g coconut oil
- 225 g buckwheat flour
- 150 g dates, pitted and cut into small pieces
- 1 tsp baking powder
- 1/2 tsp cardemom
- 1 tsp cinnamon
- 1/2 tsp ginger
- 2 tbs coconut blossom sugar

Preheat the oven at 175 degrees and line a baking tin with a sheet of baking parchement. Mix in a blender the bananas with the oil and sugar. Mix in another bowl the dry ingredients. Then add the dates, make sure the dates are covered in the buckwheat flour, so the dates will be evenly dived throughout the cake. Then add the liquid mixture and stir until well combined. Bake the cake in the middle of the oven for an hour. Enjoy.