At home

brittle food bandits.jpg

 "Inner peace is the new success."

English below

Het is even stil geweest op onze blog. Maar de verhuizing, verbouwingen naast ons oude en ironisch genoeg, nieuwe huis, het maken van een kookboek, workshops en nieuwe projecten maakte dat we niet toe kwamen aan heerlijk rommelen in de keuken. En hoewel de extra frieten, repen chocolade en glazen wijn heerlijk waren zijn we nu wel weer toe aan wat gezonder eten. Al blijft de definitie voor gezond altijd relatief.
Voor ons betekent het eten zelf maken, veel groenten, meer tijd nemen om te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft, om te weken, kiemen en ook om wel dat glas wijn 's avonds te nemen als dat echt goed voelt.
Met dit recept gaan we weer terug naar de basis. Boekweit zit vol met proteïne wat je wel goed kunt gebruiken na al dat gesleep met dozen en wasmachines. 
Je kunt verschillende versies maken van dit recept, voeg de kruiden toe die je lekker vindt en je kunt de rijstsiroop eventueel weglaten.

Dit recept is glutenvrij en vegan.

Ingrediënten:

- 200 g boekweit korrels
- 125 g noten, wij gebruikten amandelen en cashenoten, rauw
- 1 tl gember
- 1 tl kaneel
- snuf zeezout
- scheutje vanille extract
- 1 el rijstsiroop

Week de avond van te voren de boekweit en noten lauw water met een scheutje citroensap of appelazijn. Spoel de volgende ochtend de noten en boekweit goed af. Leg de boekweit-notenmix in een kom en voeg de kruiden en eventueel siroop toe en roer goed door elkaar.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de mix over de bakplaat en bak de mix in 10 minuten gaar of totdat de noten mooi droog zijn.

Wij hebben in ons nieuwe huis een 'slow'oven waarbij we dus op een hele lage temperatuur de mix kunnen laten drogen. Wij hebben op de laagste stand de mix 10 uur laten drogen. Wij hebben daarom geen siroop gebruikt. Het resultaat is een heerlijk geurige en gezonde (al weet iemand straks vast te vertellen waarom boekweit zo slecht voor je is ;)) notentopping.

britle food bandits 2.jpg

I have missed creating, baking, reading, having a normal night sleep; because we have moved house. And the last few weeks things have been crazy with renovations, new assignements for Food Bandits (can't tell you yet, sorry) and getting used to my new home. Last weekend we finally had the time to bake and read a little. Now we have to get back to a routine and diet that feels good. This amazing buckwheat granola/brittle helps with that. The soaking, sprouting, adding spices you love and finally that amazing scent that comes from the oven helps you to feel at home.

This recipe is gluten free and vegan

Ingredients:

- 200 g buckwheat
- 125 g nuts, raw, we used almonds and cashews
- 1 tsp ginger
- 1 tsp cinnamon
- pich of seasalt
- 1 tsp vanilla extract
- 1 tbs rice syrup (optional)

Soak the night before the buckwheat and nuts in some lukewarm water with a bit of vinegar or lemon juice. Rinse well in the morning.
Preheat the oven at 180 degrees and line a baking tray with a sheet of baking parchement. Mix in a bowl the buckwheat and nuts with the cinnamon, ginger, vanilla, salt and syrup. The syrup is optional. You can 'dry' mixture in the oven at a low temperature for a few hours  or if you prefer the syrup version bake the mixture at 180 degrees for around twenty minutes. Leave to cool before storage not before tasting (and if you are like me eating it all).