Vegan Eton Mess

eton mess 1.jpg

 "I don't want to sleep like a baby, I want to sleep like my husband."

English below

Eton Mess of zoals Nigella het noemt: 'massamoord in een sneeuwstorm' is wat mij betreft het ultieme kerst dessert waar het niet alleen de drank ontbreekt. Waar normaal Eton mess wordt gemaakt met merengues en opgeklopte slagroom hebben wij een vegan versie voor je ontwikkeld. De merengues kun je een dag van te voren maken en waar misschien de drank ontbreekt maakt het fijn knijpen van de merengues weer een hoop goed. 
Het is een heerlijke combinatie met het  knapperige van de merengues, het zachte van de kokos yoghurt en de frisse parels van de granaatappel. Als dat niet cheesy en kerst klinkt dan weet ik het ook niet meer.


Dit recept is vegan en glutenvrij, verre van suikervrij en voor twee personen.

De dag van te voren neem je:

- 1 potje kikkererwten (350 g) liefst glazen pot, biologisch
- 200 g poedersuiker

De avond zelf voeg je toe:

- 300 ml soja of kokos yoghurt
- 1 granaat appel

Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Klop in een vetvrije kom het vocht van de kikkererwten, ook wel aquafaba genoemd stijf net zoals gewone eiwitten. De kikkererwten kun je bewaren voor een lekkere hummus. Schep dan voorzichtig de poedersuiker erdoor heen en ja het heeft zoveel suiker nodig. We hebben al geëxperimenteerd met minder suiker maar helaas nog geen succes en kind het is kerst. 
Schep dan de merengues op de bakplaat, ongeveer 2 eetlepels per merengue en bak ze in het midden van de oven in 90 minuten gaar. Je bakt er ongeveer 12 stuks maar de merengues die je overhoudt zijn ook heerlijk de volgende dag bij de koffie.
Het dessert zelf maak je door in twee glazen wat yoghurt te scheppen, een merengue of misschien wel twee boven het glas te verkruimelen en tenslotte van heerlijke granaatappelpitjes toe te voegen en ja ik snap het als je die al schoongemaakt en wel koopt want onze keuken lijkt soms wel een moord scene. 

Geniet. 


eton mess.jpg

Eton Mess, or as Nigella calls it: a mass murder in a snowstorm, is, if you ask me, the ultimate Christmas dessert that isn’t just alcohol free, but also free in other things. Whereas Eton Mess is usually made with meringues and whipped cream, we have a come up with a vegan version for you. You can prepare the meringues the day before if you’d like, and although there isn’t any alcohol in this, crumbling meringues in your hands can make up for a lot.

Eton Mess is a delicious combination of crispy meringues, soft coconut yoghurt, and fresh shimmering rubies of pomegranate. If that doesn’t sound cheesy and Christmassy, well… then I don’t know any more either.

This recipe is vegan, gluten free, as far removed from sugar free as possible, and serves two portions.

Ingredients:

The day before:
- 1 jar of chickpeas (350 g), preferably in a glass jar, organic
- 200 g powdered sugar

On the day itself you add:
- 30 ml soya or coconut yoghurt
- 1 pomegranate

Preheat the oven at 100 degrees Celsius and line a baking tray with baking paper.
In a greaseproof bowl, whisk the chickpea water, also known as aquafaba, until stiff just as you would do with regular egg whites. You can store the chickpeas for later to make a delicious hummus.
Then, carefully stir in the powdered sugar, and yes, you do really need this much sugar. We have tried using less sugar, but so far we’ve had no luck. And you know what? it’s Christmas, so who cares!
Scoop the meringues onto the baking tray, about 2 tablespoons per meringue, and bake them in the middle of the oven for 90 minutes until done. You’ll end up with about 12 of them, but if you have more, you can always have one the next day with a nice cup of coffee.
Assemble the dessert by pouring a layer of yoghurt into two large glasses and crumbling two pieces of meringue on top before finally adding the pomegranate seeds. And yes, it’s highly understandable if you buy those already cleaned and everything, because our kitchen always looks like a murder scene when we make this.

Enjoy!