Ultimate chocolate pie

vegan choco dessert.jpg

"Be kind, it's gangster"

English below


Whoa alweer het einde van onze kerst reeks met recepten. Ik hoop dat je inmiddels al je menu rond hebt waarbij je niet te lang in de keuken hoeft te staan of eerst 35455555 supermarkten hoef te bezoeken. Er is tenslotte niks mis met een lekkere pizza en zolang het een beetje gezellig is met kerst heb je al een fijne dag te pakken. Johann en ik hebben wel eens wat friet in de oven gegooid, een spuuglelijke joggingbroek aan gedaan en een stapel dvd's gekeken. Was een zeer ontspannen kerst kan ik je vertellen.

En nu zeg ik wel dat ik hoop dat je menu al rond hebt maar 'there is always room for dessert'en dat zal toch echt deze taart moeten zijn. Zo allergie vrij als het maar zijn kan. Al weet ik nog een keer dat ik enorm mijn best had gedaan op een recept en dat iemand zei; ik eet geen; suiker, koffie, cacao. Ja uuuuh dan verwijs ik je graag naar onze Eton Mess en anders sorry, je eet maar lucht of zo ;)

Deze taart is een heerlijke smeuïge en je kunt natuurlijk nooit verkeerd gaan met koffie en chocolade (ja, oké wel voor de mensen die allergisch zijn) en een paar kaarsjes of van mij part wat licht vuurwerk, maakt het heel feestelijk en gelijk nét even wat spannender als je echt vuurwerk gebruikt. Oke dat laatste dan niet. Al zal het wel een kerst zijn om nooit te vergeten.

Dit recept is glutenvrij, vegan en notenvrij. Voor ongeveer 6 personen.

Ingrediënten:

400 g dadels, ontpit
2 bananen, gepureerd
8 el kokosolie, gesmolten
2 tl vanille extract
100 ml koffie
150 g zelfrijzend glutenvrij bakmeel
70 rauwe cacaopoeder
6 vegan eggs, wij gebruikten de poederversie verkrijgbaar bij de natuurwinkel of online
2 springvormen, of bak de taarten om en om doorsnede, 21 cm
250 ml jam naar keuze
poedersuiker, kaarsjes, sterretjes, eetbare glitter, vuurwerk, the works

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakvormen met bakpapier. Pureer in een keukenmachine de bananen, et dadels en olie. Voeg dan de extract toe, koffie en cacaopoeder. Dan het meel en laat de machine even draaien. Voeg dan de vegan eggs toe volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel het beslag over de beiden vormen en bak de taarten in met midden van de oven voor ongeveer 30 minuten. Hij wordt snel donker en houdt een chocolade taart altijd goed in de gaten omdat de donkere kleur van de cacao het nog wel eens lastig maakt om te zien of de taart gaar is en je wilt geen gortdroog gebak. 
Laat de taarten geheel afkoelen en smeer voor het serveren een laag lekkere jam naar keuze tussen de twee taarten. Maak het geheel af met poedersuiker en geniet van hopelijk een stressvrije en gezellige kerst.

vegan choco dessert 1.jpg

Wow! And we have already reached the end of our series of Christmas recipes. I hope that by now you’ve managed to put together a nice Christmas dinner that won’t have you standing in the kitchen for hours or make you go to 35455555 shops first. There is after all nothing wrong with a pizza as long as you’re having a great time with your friends and family. Johann and I have thrown some chips into the oven once and pulled on a pair of ugly sweatpants and watched a bunch of DVDs together. It was a very relaxing Christmas, I can tell you that.

And while I’ve said I hope you have an idea as to what you’re going to make for dinner this Christmas, there is always room for dessert and that simply has to be this cake. It’s as allergy free as it can get. Although I do remember one time I had been trying my hardest working on one particular recipe and someone said, “I don’t eat sugar, coffee, cacao.” Yeah erm… in that case I will gladly direct you to our Eton Mess recipe and if not… then I’m sorry, but you can just eat air or something ;)

This cake is wonderfully creamy and you can never go wrong with coffee and chocolate (yeah, okay, accept when you’re allergic), and a couple of candles - or sparklers if you’re into something more extravagant - makes the whole affair a lot more festive and just that little bit more dangerous if you some use actual fireworks. Okay… Maybe don’t do that. Although it would make it a Christmas you will never forget!

This recipe is gluten free, vegan and does not contain nuts. Serves about six portions.

Ingredients:

- 400 g dates (unstoned)
- 2 bananas (mashed)
- 8 tbsp coconut oil (melted)
- 2 tsp vanilla extract
- 100 ml coffee
- 150 g self-rising gluten-free flour
- 70 g raw cacao powder
- 6 vegan eggs (we use the powder version, available at a health-food store or online)
- 2 spring form cake tins (21 cm) (you can also bake the cakes separately)
- 250 ml jam (of your choice)
- Powdered sugar, candles, sparklers, edible glitters, fireworks, and other things like that.

Preheat the oven at 180 degrees Celsius and line the baking tins with greaseproof baking paper. Using a food processor, mash the bananas, dates and oil together. Then add the vanilla extract, coffee and cacao powder. Finally add in the flour and leave the machine churning. Then add the vegan eggs in accordance to the instructions on the packaging. Divide the dough between the two tins, spread it out evenly and bake the cakes in the middle of the oven for about 30 minutes. Please be mindful that the cakes darken quickly and pay close attention to the cakes when making a chocolate cake, as the dark colour of the cacao can make it rather difficult to see when it’s ready, and you don’t want it to be dry.
Leave the cakes to cool and spread a thick layer of jam between the two layers before serving. Finish it off with some powdered sugar and enjoy your (hopefully stress-free) Christmas dinner.