Nutty banana bread

bananen noten brood.jpg

"Being exactly who I am, awkward, moody, focused, sensitive, sarcastic, but dope as fuck."

English below

Ik denk dat iedereen, zelfs de mensen die niet van bakken houden wel eens bananenbrood heeft gemaakt. Het is ideaal voor het 'ik kan niet bakken-mens' en niets is fijner met deze grijze dagen om met een dik plak bananenbrood op de bank te zitten, warme deken en ik zou willen zeggen lezen maar we weten allemaal dat het Netflix kijken is en ook nog eens de domme series zoals 'Skin Wars' want Rupaul maakt alles goed.

Deze versie bananenbrood is heel lekker, maar dat zeggen ze allemaal maar de noten bovenop samen met de boekweit geeft zoveel smaak. Het brood is daardoor ook wat langer goed en je hebt geen last van die zure bananensmaak of van het 'he ik heb een baksteen' ofwel je hebt iets glutenvrij gemaakt. Het recept is vegan en glutenvrij en de enige voorwaarde is wel dat je jouw foute Netflix verslaving deelt. 

Ingrediënten:

200 g gluten vrij zelfrijzend meel
50 g rijstmeel
50 g cashew noten
50 g paranoten
50 g boekweit korrels
100 g cacao nibs
5 bananen
1 tl vanille extract
6 el kokosboter, gesmolten (35 g)
125 g appelmoes, ongezoet
snuf zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een cakevorm met bakpapier.
Hak de noten grof en meng met de boekweit korrels en de cacao nibs en zet dit even apart.
Blitz in een keukenmachine de bananen tot een luchtige moes, voeg de appelmoes, kokosboter en het vanille extract toe en blitz nog even.
Meng in een grote kom de twee meelsoorten met een snuf zout, roer daarna goed het bananen mengsel erdoor en tot slot mix 150 g van het notenmengsel er door heen.

Giet dit beslag in de cakevorm en verdeel de rest van het notenmengsel erover.
Bak in de voorverwarmde oven voor 60 min.
Bedek de cake na 30 min. bakken met wat aluminiumfolie on te voorkomen dat de topping aanbrand.

bananen notenbrood 1.jpg

Everyone , I think, even the people who don’t like baking, has made banana bread at least once in their life. It’s ideal for the “I’m not a baker” person and there is nothing better on grey days like these than curling up on the couch under a warm blanket with a thick slice of banana bread and a good book. Or, I would say a book, but we all know we’d be watching Netflix instead – and trashy series too, like ‘Skin Wars’, because RuPaul makes everything great.

This version of banana bread is simply delicious, and we know everyone says that, but the mixture of nuts and buckwheat on top gives it so much flavour. The bread is also longer preservable because of it and you won’t have any of that sour banana taste. Neither will you go “huh! This is made out of brick!” when you take a bite, which is a strong indicator that you’ve made something that is gluten free. This recipe is vegan and gluten free, and the only condition for making it is that you have to share you trashy Netflix addiction with us.

Ingredients:

200 g gluten free self-raising flour
50 g rice flour
50 g cashew nuts
50 g brazil nuts
50 g buckwheat grains
100 g cacao nibs
5 bananas
1 tsp vanilla extract
6 tbsp coconut butter (melted 35 g)
125 g apple sauce (unsweetened)
Pinch of salt


Preheat the oven at 180 degrees Celsius.
Line a loaf tin with baking paper.
Roughly chop the nuts and mix them together with the buckwheat grains and cacao nibs and set aside. Using a food processor, blend the bananas to an airy pulp. Then, add in the apple sauce, coconut butter and the vanilla extract and mix again.

Next, mix the two kinds of flour along with a pinch of salt in a large bowl. Thoroughly mix the banana mixture into it and finally 150 g of the nut mixture.
Pour this into the loaf tin and scatter the last of the nut mixture on top.
Bake this in the preheated oven for 60 minutes.
Cover the cake after 30 minutes with some kitchen foil to keep the topping from burning.