Vegan and gf apple pie

appeltaart.jpg
drentse aa 2.jpg
appeltaart 3.jpg

"Embrace all that is you"

We waren laatst een weekend weg om te kijken naar huizen in Groningen en Drenthe. Helaas vonden we niet wat we zochten maar we konden wel genieten van mijn favoriete seizoen. De zon scheen en het werd wat kouder, wel gevolgd door vreemd warm weer overigens. De bladeren kleurden goud en we raapten de eerste kastanjes om te poffen. Gelukkig had Johann de donderdag ervoor een heerlijke appeltaart gebakken die we na heerlijk te hebben gewandeld en koffie te hebben gedronken in de tuin hebben opgegeten. Zo is zoeken naar een nieuw huis geen straf.

Vegan en glutenvrij, 6 personen.

Ingrediënten:

Vulling:
- 3 appels, in blokjes
- 40 g kokosbloesemsuiker
- sap van een halve citroen
- 1.5 tl kaneel

Bodem:
- 100 g amandelmeel
- 100 g zelfrijzend glutenvrije bloem
- 40 g kokosbloesemsuiker
- 70 g appelmoes
- 50 g kokosboter, gesmolten

Kruimellaag:
- 100 g amandelmeel
- 30 g kokosbloesemsuiker
- 1.5 tl kaneel
- 1 tl gember
- 1 tl kardemom
- 30 g kokosboter, gesmolten

Verwarm de oven voor op 180 graden en meng in een kom de ingrediënten voor de vulling. Leg dit in een ovenschaal of braadslee en bak dit in het midden van de oven voor 15 minuten. 
Meng voor de bodem alle ingrediënten in de keukenmachine totdat het samenhangend is, het
mag nog wel wat kruimelig zijn. Bekleed een springvorm (doorsnede 20 cm) met een vel bakpapier en verdeel de bodem over de bodem van de springvorm en druk aan. Prik gaatjes met een vork en bak de bodem apart in de oven voor 15 minuten of totdat het goudbruin is.
Meng dan de ingrediënten voor de kruimellaag en haal dan de springvorm uit de oven, voeg daar de vulling aan toe en verdeel dan de kruimellaag over de appeltaart. Bak het geheel voor nog een keer 15 minuten en laat afkoelen voordat je een grote punt aansnijdt. 

drentse aa 1.jpg
appeltaart 2.jpg


A couple of weeks ago, we away for the weekend to look at houses in Groningen and Drenthe. Sadly, we couldn’t find what we were looking for, but we did get the chance to enjoy my favourite season. The sun was shining and there was a light chill in the air, which was followed up by some strangely warm weather, by the way. The leaves had turned golden and we gathered the first chestnuts of the year to roast. Luckily, Johann had baked this incredible Dutch apple pie the Thursday before, which we could enjoy alongside a nice hot cup of coffee in our garden after our walk. This way, house hunting went a lot easier and was less of a chore.

This recipe is vegan and gluten free. It serves 6 people.

Ingredients:

Filling:

- 3 apples, diced

- 40 g coconut blossom sugar

- juice from ½ lemon

- 1.5 tsp cinnamon


Crust:

- 100 g almond flour

- 100 g self-rising gluten free flour

- 40 g coconut blossom sugar

- 70 g apple sauce

- 50 g coconut butter, melted


Crumble:

- 100 g almond flour

- 30 g coconut blossom sugar

- 1.5 tsp cinnamon

- 1 tsp ginger

- 1 tsp cardamom

- 30 g coconut butter, melted


Preheat the oven at 180 degrees Celsius and mix the ingredients for the filling in a bowl. Pour this into an oven dish and leave it to bake in the middle of the oven for about 15 minutes.

Mix all the ingredients for the curst in a food processor. Your mixture may still be a bit crumbly. Line a spring cake tin (20 cm in diameter) with a sheet of baking paper and spread out the mixture for the crust across the bottom and press firmly. Prick small holes into the crust using a fork, and bake it separately in the oven for about 15 minutes or until coloured golden.Then, mix all the ingredients for the crumble together and retrieve the cake tin from the oven. Pour in the filling and scatter the crumble on top. Bake the pie for another 15 minutes in the oven and leave to cool before you cut yourself a piece.