Plum cake

pruimengebak 2.jpg

 "Sarcasm because beating the sh*t out of people is illegal"

Er zijn wel eens van die momenten dat je super boos bent en gefrustreerd. Het grote nadeel van ME is dat ik écht heel slecht tegen lawaai kan en ik ook niet snel herstel. Je kunt je voorstellen dat in een woonwijk of de afgelopen zomer die maar duurde en duurde met alleen maar zon erg stom was. En wat wij doen om te ontspannen en om heerlijk tot rust te komen is: bakken. Toegegeven met die hete zomer was dat af en toe een beproeving en als we niet een bakboek moesten maken hadden we geleefd op limoncello en ijs. Maar nu de dagen kouder worden en de houtkachel weer aan kan zijn we continu in de keuken te vinden.

Dit recept is geïnspireerd door Duits gebak. Als je ons al langer volgt dan weet je dat wij vaak op vakantie gaan aan de Duitse grens en altijd op zoek gaan naar een goede konditorei. De Duitsers weten weliswaar niet hoe ze een goede kop koffie moeten zetten, Berlijn uitgezonderd maar bakken dat kunnen ze! Vorig jaar at ik in Tecklenburg een stuk pruimencake wat wij nu hebben veranderd in een plaatcake. Hij is heerlijk licht en de pruimen worden in de oven heerlijk zacht.

Vegan, glutenvrij, 12 stuks

Ingrediënten:
- 100 g boekweitmeel
- 100 g amandelmeel
- 100 g glutenvrije bloem
- 1.5 tl bakpoeder
- snuf zout
- 60 g kokosbloesemsuiker
- 225 g soya yoghurt, ongezoet
- 65 g olijfolie

crumble laag:
- 80 g havermoutmeel
- 60 amandelmeel
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 2 el arrowroot poeder
- snuf zout
- 50 g olijfolie
- 1 kg pruimen, gehalveerd
- poedersuiker om het af te maken

- braadslee, formaat ongeveer 22 bij 35 cm

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de slee/bakvorm met een vel bakpapier. Meng in een kom de boekweitmeel, amandelmeel, bloem, zout, suiker, yogurt en olijfolie. Meng tot een beslag en giet dit in de bakvorm.
Halveer de pruimen en haal de pitten eruit. Verdeel de pruimen over de bakvorm met de buitenkant naar beneden ( butt down folks). Maak dan de kruimel laag door de havermout, amandelmeel, suiker, arrowrrot, zout en olijfolie te mengen en met je vingers tot dikke kruimels te maken. Verdeel dit over het pruimen beslag en zet de bakvorm in de oven voor 30 minuten. Laat het geheel afkoelen voordat je het eventueel afmaakt met wat poedersuiker. 

pruimengebak 1.jpg

Occasionally you have these moments when you’re simply angry and frustrated. The downside to having ME is that I truly cannot stand noise and also don’t recover as quickly as other people might. Keeping that in mind, it is then not hard to imagine that living in a rowhouse in a village generally isn’t great, especially last summer, with the incredible heat. But what do we do in those moments to relax and find some peace? We bake! Of course, I must admit that is was incredibly hard to do that with the heat this summer, and if we hadn’t needed to make that cook book, I’m sure we probably would have survived solely on limoncello and ice cream. But the days are getting colder and the fireplace is being used again, so these days we barely leave the kitchen.

This recipe was inspired by German cakes and pies. If you’ve been following us for a while, you probably know that we often go on holiday near the German border and are always looked for a good konditorei. To put it nicely, even though their coffee isn’t anything to write home about – unless you’re in Berlin – the Germans definitely know how to bake! Just last year I was enjoying this gorgeous slice of plum pie in Tecklenburg, which we now have transformed into our own little version. It’s wonderfully light and the plums soften beautifully in the oven.

This recipe is vegan, gluten free, and serves about 12.

Ingredients:
- 100 g buckwheat flour
- 100 g almond flour
- 100 g gluten free flour
- 1.5 tsp baking powder
- pinch of salt
- 60 g coconut blossom sugar
- 225 g soya yogurt, unsweetened
- 65 g olive oil

Crumble layer:
- 80 g oatmeal flour
- 60 almond flour
- 1 tbsp coconut blossom sugar
- 2 tbsp arrowroot powder
- pinch of salt
- 50 g olive oil
- 1 kg plums, cut in halves
- powdered sugar to finish it off
- roasting tray, about 22 by 35 cm

Preheat the oven at 180 degrees and line the roasting tray with a sheet of baking paper. Mix in a bowl the buckwheat flour, almond flour, gluten free flour, salt, sugar, yogurt and olive oil together and pour this into the tray.
Cut the plums into halves and remove the stones. Lay the plums onto the tray with the outside facing down (butt down folks!). Then, make the crumble by mixing the oatmeal flour, almond flour, sugar, arrowroot, salt and olive oil with your fingers to create large crumbs. Scatter this across the plums and place the tray in the oven for about 30 minutes. Leave it to cool for a moment before you, if you’d like, finish it off with some powdered sugar.