Pear cake

pear cake.jpg
damme 4.jpg

"Autumn shows us that change can be a beautiful thing"

Voor ons begint de herfst pas wanneer we een perencake hebben gebakken. Of eerlijk gezegd aan het begin van de zomer want dan ben ik de hitte en herrie al weer zat en hoop ik stiekem op veel regen. Oh ja ik ben vast mede-verantwoordelijk voor vakanties waar je wordt weggespoeld. Maar dan maak ik het nu goed met een heerlijke perencake.

We verbleven dit jaar een week in dit prachtige vakantiehuis in de Achterhoek om vervolgens nog een week in Twente te verblijven in een huis in het bos. Het was heerlijk om twee weken weg te zijn zodat we lekker rustig aan konden doen. Ik pak altijd wat vellen bakpapier en een springvorm in omdat ik weet dat ons idee van rust is lekker rommelen in de keuken met een kop koffie. Om vervolgens te gaan wandelen en dan een glas rode wijn te drinken. Ik verlang er nu al weer naar terug.

Perencake 2018. Zie hier 2017 en hier 2016.

Cake is vegan en glutenvrij

Ingrediënten:
- 2 chia eieren, zie aanwijzingen in de omschrijving
- 60 g boekweitbloem
- 200 glutenvrije witte bloem
- 1 tl baking soda
- 1.5 tl citroensap
- 200 ml amandelmelk of plantaardige melk naar keuze
- 100 g kokosboter
- 100 g kokosbloesemsuiker
- 3 peren

- springvorm 22 cm

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de springvorm met een vel bakpapier. Maak de 2 chia eiren door 2 el chiazaad te vermengen met 6 el lauw water en dit 5 minuten te laten staan zodat er een gel vormt.
Meng de boekweit met de bloem en baking soda. Meng in een steelpan de amandelmelk met kokosboter, kokosbloesemsuiker, en citroensap totdat de kokosboter is gesmolten en alles goed is vermengd. Haal de steelpan van het vuur en voeg de chia eieren toe. Schep dan de bloem erdoor heen en roer tot een glad beslag. 
Zet de drie peren rechtop in de springvorm en giet het beslag erbij. Zet de vorm in het midden van de oven en controleer na een half uur of de bovenkant en/of peren niet te donker worden. Zo ja dan kun je de cake bedekken met aluminiumfolie. Bak de cake gaar in 45 minuten of totdat je een satéprikker schoon uit de cake kunt halen. 

damme 6.jpg

For us, autumn doesn’t start until we’ve baked a pear cake. That is to say, at the beginning of summer, because at that point I’ve already become fed up with the heat and the noise, and hope for the rain to come. So yeah, I’m probably semi-responsible for all those awful holidays you’ve been on where you and everything else were washed away by the rain. But at least I will now make it up to you with this delicious pear cake.

This year, we stayed at this lovely holiday home in the Achterhoek here in The Netherlands for a week, after which we went further eastward and stayed at a house in the woods in Twente for another week. It was great to be away for two weeks and simply be able to relax and take it slow for a while. I always take some sheets of baking paper and a cake tin with me, because I know our idea of peace is mucking about in the kitchen with a nice up coffee, only to then go on a walk and come back to enjoy a nice glass of red wine. I already can’t wait to go back.

Pear cake 2018. Here are the 2017 and 2016 versions.

This cake is vegan and gluten free.

Ingredients:
- 2 chia eggs, look at the packaging for directions
- 60 g buckwheat flour
- 200 g gluten free white flour
- 1 tsp baking soda
- 1.5 tsp lemon juice
- 200 ml almond milk, or your own plant-based milk of choice
- 100 g coconut butter
- 100 g coconut blossom sugar
- 3 pears

- 22 cm cake tin

Preheat the oven at 180 degrees Celsius and line the cake tin with a sheet of baking paper. Prepare the 2 chia eggs by mixing 2 tbsp of chia seeds with 6 tbsp of lukewarm water. Leave it to rest for 5 minutes until it has transformed into a gel-like substance.
Mix the buckwheat with the flour and baking soda. Then, in a saucepan, mix the almond milk, coconut butter, coconut blossom sugar, and the lemon juice until the coconut butter has melted and everything is thoroughly mixed together. Take the pan off the stove and add in the chia eggs. Lightly mix in the flour and stir until you are left with a smooth mixture.
Put the three pears, standing upright, into the cake tin and pour in the mixture. Put the tin in the middle of the oven. Check the cake after 30 minutes to make sure the top and/or the pears don’t burn. If this is the case, you can cover up the cake with some aluminium foil. Bake the cake until done for 45 minutes or until you can stick in a skewer or cocktail stick and remove it clean.