Less waste part two

workshop thuis food bandits.jpg

Zodra we apart plastic, blik en melkpakken apart konden gaan inzamelen zijn we gaan meedoen. Het verbaasde mij eigenlijk hoeveel plastic we gebruiken en hoeveel zakken je per maand nodig hebt.
Wij gebruiken met twee personen en drie huisdieren, ik noem ze 'de vieze kudde'  5 inzamelzakken voor plastic en blik per maand. Dit hebben we terug gebracht naar anderhalf. Hoe? Door alles in de zwarte bak te flikkeren. Oke nee, niet zo.

Hier onze makkelijke tips op een rij:

1 De grootste verandering is door over te stappen van douchegel en shampoo naar soap bars. Ik wist niet dat het zo'n verschil maakte. Het is wel goed om echt verschillende soorten te proberen zodat je het ook echt prettig vindt in het gebruik. Wij douchen elke dag en sporten regelmatig waarna we ook douchen en we gebruiken één stuk zeep per maand, De shampoo bar gaat iets langer mee. 

2 Wij vonden het in Hoorn altijd al heerlijk om op zaterdag naar Oosthuizen te rijden om daar bij een co-op/ groentenboer onze groenten en fruit te halen. Al was het maar om even met Moos de hond te knuffelen ( populaire naam) of om door de boomgaard te wandelen. Nu we in Huisduinen wonen gaan we bijna elke zaterdag langs Willem. Die naast veel uit eigen biologische tuin veel biologisch inkoopt en ook nog eens heerlijke kaas, zuivel en de zeer verslavende quinoa nuggets heeft. Hoewel ik dus wel een hond mis nemen we zelf stoffen zakjes mee voor de groenten en fruit en hebben we veel minder plastic.  Zoek zelf naar een (bio) boerderijwinkel in de buurt om daar je groenten en fruit te halen.

3 Wat ook scheelde is dat we geen waterflessen meer kopen. Ik was eerst fan van Dopper maar ze gaan toch stinken, al gebruik je ze zeker langer dan een gemiddelde waterfles. Met de flessen van Klean Kanteen heb ik een duurzamere oplossing gevonden.

4 Koop groter in bij webshops. Ik heb best een kleine koopverslaving en ik probeer meer na te denken voor ik iets koop maar vooral ook meer in één keer. Aangezien de dichtsbijzijnde natuurwinkel 40 minuten rijden is en ze hier nog nooit van een Turkse supermarkt hebben gehoord koop ik groot in van producten waarvan ik weet dat ik ze zeer regelmatig gebruik. Ik werd ook steeds makkelijker met online bestellen en probeer nu wat vaker zelf naar de drogist te gaan. Dit scheelt alles bij elkaar een hoop verpakkingsmateriaal.

5 Ook het overstappen op andere schoonmaakmiddelen maakt een groot verschil. Toen ik laatst weer een keer bleek gebruikte viel mij pas op hoe onwijs sterk het ruikt en als ik de gootsteenkast open voegt het eigenlijk niet meer om de oude producten te gebruiken. 

diy general 2.jpg

As soon as we could separate our plastic, cans and milk cartons from our general waste, we started doing this. I remember how surprised I was when I saw how much plastic we actually use and how many bags you need to collect it each month.
Our household, consisting of two adults and three pets – I call them ‘the dirty herd’ – uses 5 bags for plastic and cans each month. But we have recently reduced this to only a bag and a half. How? Simple! By throwing everything in with the general waste! Okay, not really.

Here are our easy tips:

1. The biggest change is to switch out shower gel and shampoo for soap bars. I didn’t know it made that much of a difference. I would advice trying out different kinds of bars, though, to make sure you actually like using them. We shower every day and work out often, after which we also shower, and we only use one bar of soap per month. The shampoo bar lasts even longer.

2. When we still lived in Hoorn, we always loved to drive to Oosthuizen every Saturday to get our fresh fruit and veg at the greengrocer’s there. Even if it was just to cuddle with Moos the dog (it’s a common name apparently) or to take a walk through the orchard. Now that we live in Huisduinen, however, we instead go visit Willem every Saturday. Not only does he grow a lot of his produce in his own organic garden, but he also only buys and sells organic produce and also has the best cheese, dairy and the most addicting quinoa nuggets on offer. Although I do miss the presence of a dog, we do bring along our fabric bags to put our fruit and veg in when we go there, and have therefore a lot less plastic to throw out. Find an (organic) farm shop somewhere near you, and get your fruit and veg there.

3. What also made a huge difference was not buying bottled water anymore. At first I was a great fan of Dopper, but after a while they start to smell anyway, even if this takes longer than with the usual plastic bottles. The bottles made by Klean Kanteen offer a sustainable alternative.

4. Buy in larger quantities at web shops. I do have a small shopping addiction and do try to think better before I buy something, but I also buy more things in one go. Seeing as the closest organic shop is about 40 minutes away by car, and people have never heard of a Turkish supermarket here, I buy the products that I know I will use a lot in larger quantities. I also got a little too comfortable with ordering everything online, so now I do try to go to the chemist more often myself. All this together saves a lot of plastic packaging materials.

5. Also, switching over to different cleaning products helps a lot as well. When I recently used bleach again for the first time in a while, I noticed just how terribly that stuff smells, and when I open up the cupboard under the sink, it doesn’t really add anything to still be using those products.