How do i go freelance

appeltaart.jpg

"You are limited edition"

Een van de meestgestelde vragen is: wanneer besluit je om freelance te gaan werken?
En aangezien de ME dit voor mij heeft besloten ben ik misschien niet de beste persoon om deze vraag te beantwoorden.
Food Bandits is bij ons ontstaan omdat we echt altijd over eten praten en Johann zo vaak in de keuken te vinden is. We vinden het fijn om samen te rommelen in huis en we vinden het ook oprecht leuk om creatief bezig te zijn. Als je ziek bent heb je geen zin om daar continu mee bezig te zijn en zo is Food Bandits ontstaan. Het geeft een doel, nieuwe mogelijkheden en het maakt dat je jezelf kan ontwikkelen.
Maar wat als je nu zoals de meeste mensen een baan hebt? Naast dat ik drie freelancers heb gevraagd naar hun gouden tip zet ik een aantal andere tips op een rij die je mogelijk kunnen helpen?

De eerste tip komt van Suzanne van de zeer succesvolle blog Puur Suzanne. Zij schrijft: 
'Stel jezelf allereerst de vraag wat is het ergste wat er kan gebeuren? Mijn antwoord was daarop: dat ik weer terug moet in loondienst.

En dan valt het ondernemen wat mij betreft echt wel te overzien. Belangrijk is voordat je je baan in loondienst opzegt dat je wel een plan hebt en dat je een buffer hebt, zodat je als je een paar maanden geen inkomen hebt wel vooruit kan. En luister niet teveel naar meningen van anderen. Heel veel mensen reageren vanuit hun eigen angst dus denk heel goed na aan wie je advies vraagt.'

Naast de grote angst die we allemaal hebben als we freelance werken; zijn er genoeg opdrachten voor mij? Is het ook fijn om te weten dat je altijd weer een baan kunt gaan zoeken. Het zal misschien niet altijd voor het oprapen liggen maar juist als freelancer ben je meer zelfstandig, draag je meer verantwoordelijkheid, durf je meer te verkopen en te onderhandelen. Eigenschappen die veel bedrijven goed kunnen gebruiken.

Ook Stefanie van Little Spoon gaf haar goedbetaalde baan op met maakt nu niet alleen de fijne blog Little Spoon, ze coacht ook horecaondernemers om meer uit hun bedrijf en social media te halen.  Haar tip:
'Mijn gouden tip is om altijd te luisteren naar je gevoel en je intuïtie. Die twee sterke raadgevers zitten er namelijk nooit naast. Ik heb wel een voorbeeld;  soms nam ik opdrachten aan, enkel om snel geld te verdienen. Ik voelde dan zoveel weerstand en stress. Door deadlines of omdat de opdracht niet goed paste. Het slurpte al mijn energie op en ik kreeg een vertroebelde blik. De kansen die ik eigenlijk wilde pakken, kon ik niet meer zien. En het negatieve gevoel zorgt er ook voor dat ik weer meer van dat aantrok.

Nu ik besloten heb om altijd te luisteren naar mijn onderbuikgevoel, is dat verleden tijd. En weet je wat dit oplevert? Een goed lopend bedrijf waaraan ik werk en niet meer in, als slaaf van mezelf.

Vind je dit lastig? Dan heb ik nog een bonus gouden tip: ontwikkel deze kracht. Lees boeken over persoonlijke ontwikkeling, luister podcasts die je hierbij helpen, mediteer dagelijks, houd een dagboek bij, visualiseer je grootse dromen , schrijf op waar je dankbaar voor bent en affirmeer die dingen die je wil bereiken. Het is een proces. Dus stapje boor stapje, maar al die dingen die ik noem hebben mij geholpen mijn bedrijf te ontwikkelen naar het bedrijf waardoor ik me ultiem vrij en goed voel.'

Want inderdaad hoe zorg je dat je gemotiveerd blijft? Je moet alles zelf vorm gaan geven en alle facetten die bij een bedrijf komen kijken komen bij jou terecht. Maar er is zoveel online te vinden! En vergeet ook niet om regelmatig af te spreken met anderen uit het vak om je blik fris te houden maar ook om even te gallen over wat er niet zo leuk is. En je werkt gelijk aan je netwerk. 

Ontwerpster Gitte van Helvoirt van het prachtige ledermerk By Gitte bevestigd dit:
'Blijf niet altijd in je ‘hoofd’ hangen, luister naar je intuïtie. Laat je niet gek maken door anderen. 

Wil je je intuïtie toetsen of leren van iemand, zoek een mentor!
Je bent zelf verantwoordlijk voor je grootste successen, hoe gaaf is dat, maar wees ook zo sterk om je domste fouten toe te geven. 
Jouw fouten zijn van jou, leer ervan en hop weer verder.

Zorg voor een duidelijke balans, werk je thuis, neem dan echt pauze en ga geen boodschappen doen of stofzuigen. Pauze is rust nemen, is een wandeling maken (neem een hond en dan natuurlijk een teckel😉.)

Lees een boek om tot inzichten te komen. Zoek een hobby, ga bij een club om te leren bloemschikken, tekenen of leesclub (ik zit bij een leesclub.) Doe iets wat je als kind graag deed en niet persé iets wat in het verlangde ligt van je werk.
Kortom vertrouw jezelf, leer van jezelf, neem zelf rust en inspireer jezelf.
En als laatste zoek anderen op, ‘collega’s’ of gelijkgestemden, heerlijk om mee te kletsen en serieus te sparren.
Werk met veel plezier, geen plezier meer in je werk, zoek iets anders!'

Kortom blijf jezelf ontwikkelen, laat je zelf informeren door de juiste mensen en ga ervoor. Veel succes!

hot coffee choco.jpg


One of the questions we often get is when did I decide to become a freelancer? And seeing as my ME has basically decided this for me, I might not actually be the best person to answer this.

We began Food Bandits because Johann and I talk about food almost constantly and Johann can always be found in the kitchen when you need him. We just like to muck about at home and also genuinely enjoy being creative. But when you’re ill, you don’t really feel up for that all the time, which is why we created Food Bandits. It gives me a purpose and new opportunities, and also allows me to develop creatively.

But what do you do when you, like most people, already have a job? I have asked three other freelancers what their golden tips for this are, and will give a list of these tips below, that I hope will help you.

Our first tip comes from Suzanne, from the very successful blog Puur Suzanne. She writes,

‘First ask yourself what would be the worst thing to happen to you. For me, that was having to be employed again by a company and having to work on a payroll.

Knowing this, it was then a lot easier to perceive myself as an entrepreneur. It is, however, incredibly important to have a proper plan and some kind of monetary buffer from which you can live for a few months before you quit your job to make sure you won’t get into any money issues. And don’t worry too much about what other people think. Many will respond to your idea of becoming a freelancer from their own fears of doing something like that, so be mindful of who you ask for their advice and opinion.’

Besides the one major question every freelancer has – are there enough assignments and jobs for me to do? – it is also important to realise that you can always look for regular job again if things don’t work out. It might not be easy to find something at first, but as a freelancer you are much more independent and responsible, and are generally a better negotiator and more prone to take risks. These are qualities that companies look for in their employees.


Stefanie from Little Spoon quit her well-paying job and doesn’t only run Little Spoon, but also trains entrepreneurs in the hospitality sector to get more out of their businesses and social media. Her tip is,

‘My golden tip would be to always listen to your gut and intuition – the two advisors who are never wrong. For example, on occasion I would usually take jobs simply for the money in the beginning. But throughout the whole thing, I would be both stressed and reluctant to do any actual work, because of the daunting deadlines, and couldn’t see the jobs I actually wanted anymore, because of the stress that this job brought with it. Those jobs drained me of my energy, zombifying me, because they really didn’t suit me at all. And on top of that I just got more upset because I couldn’t find jobs anymore that I actually wanted.

Now I have decided to always listen to my gut when it comes to these things, and as a result I don’t have those negative feeling anymore. And you know what this brought me? A well-running business and work that I love, without it turning me into my own slave.

Do you struggle with this? Then, I also have one other bonus tip: hone this skill. Read books about personal development, listen to podcasts, meditate daily, keep a journal, visualise your dreams for the future, list all the things you are grateful for, and keep track of what you want to achieve. It’s a process that takes time, so do this step by step. But all these things did really help me and my business develop into something that allows me to feel free and good about myself and what I do.’


Because, how do you make sure you stay motivated? You have to do everything yourself and you are responsible for all the different aspects of your business. But there is a lot you can find out about this online. And don’t forget to regularly talk about others, who are doing something similar. This will keep your outlook fresh, but it is also great when you just need to whine and sulk and complain about what isn’t fun about this whole freelancer thing. And you also manage to do some networking at the same time!


Designer Gitte van Helvoirt from the gorgeous leather-brand By Gitte confirms this:

‘Don’t always confine yourself to your mind, and listen to your intuition. Don’t let others fool you. If you want to test your intuition or learn from someone how to be aware and listen to your intuition, find a mentor!

In the end, you are responsible for your greatest successes. And how amazing is that! But also be strong and mature enough to admit to your mistakes, however stupid they might be. Your mistakes are yours. Learn from them, and move on.

Make sure you create a clear life/work balance for yourself. If you work from home, do take a break at specific times. And that doesn’t mean going out to do groceries or vacuuming the house. A break is a break and that means actually taking some rest. Go out for a walk with the dog, for example! (get yourself one. Preferably a dachshund, of course ;) )