Chocolate oat cookies

choco oat cookies.jpg

 "Cooooookieeeee"
                            - Cookie monster

Heel lang waagden wij ons niet aan koekjes bakken. Ze waren vaak te zacht of alleen gaar aan de buitenkant, het wilde niet lukken en we hadden het er vaak over dat bij "koekjes" week bij de Bake off wij, of eigenlijk Johann eruit zou moeten.
Ik kan wel zeggen dat het met deze koekjes (oh en de biscotti uit het kookboek) het helemaal goed gekomen is. De koekjes zijn bros, knapperig en vol van smaak. Vleugje chocolade en zeezout maken ze helemaal af.

Vegan, gluten free, 14-16 koekjes

Ingrediënten:
- 350 g havermout, grof
- 100 g kokosbloesemsuiker
- 1.5 tl bakpoeder
- 120 g kokosboter, gesmolten
- 3 el amandelmelk, of plantaardige melk naar keuze
- 80 g vegan chocolade, in stukjes
- flinke snuf zout

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Meng in een kom de havermout, suiker en bakpoeder. Smelt in een pan, met dikke bodem, de kokosboter en voeg dit toe aan de havermout, samen met de chocolade stukjes, zodat deze een beetje smelten
Roer goed door elkaar en voeg vervolgens de amandelmelk toe. Er vormt zich nu een stevig en plakkerig beslag. Schep met een eetlepel de koekjes/beslag op de bakplaat en druk deze licht aan. Tenslotte strooi je wat zout over de koekjes voordat ze 11 minuten in de oven worden gebakken. En ja dat moet echt 11 minuten zijn ;). Laat de koekjes afkoelen voordat je ze als een koekiemonster allemaal opeet. 

choco oat cookies.jpg

For a long time, we didn’t dare to try to make biscuits. When we did, they were either too soft or only the outside was baked. It just never worked out, and we would often discuss whether or not we should’ve been made to leave during Bake Off’s “biscuits” week, if we had been a part of the competition.

But now I can say with confidence that these biscuits (oh, and the biscotti from our cook book) they actually turned out great! The biscuits are crispy, crunchy, and full of flavour. The slightest hint of chocolate and sea salt really finish them off.

Vegan, gluten free, makes about 14-16 biscuits.

Ingredients:

- 350 g oatmeal, large flakes

- 100 g coconut blossom sugar

- 1.5 tsp baking powder

- 120 g coconut butter, melted

- 3 tbsp almond milk, or any other plant-based milk of your choice

- 80 g vegan chocolate chips

- pinch of salt


Preheat the oven at 170 degrees and line two baking trays with baking paper. In a bowl, mix the oatmeal, sugar and baking powder together. Melt the coconut butter in a small heavy bottom pan, and add this to the oatmeal, together with the chocolate chips, so that they melt a little.


Stir well and add in the almond milk, so that a thick sticky dough is formed. Scoop the dough/biscuits onto the trays with a table spoon and press lightly. Finally, scatter some salt on top, before putting them into the oven for 11 minutes. And yes, they really have to be in there for 11 minutes. Not 10 ;) Leave the biscuits to cool, before you eat them all in one go as if you’ve been turning into cookie monster himself!