Ginger tea cake

food bandits with barton croft 1.jpg
food bandits with barton croft.jpg

 "Love yourself more"

Omdat nu al het bakken om het boek draait is het soms heerlijk om even iets te bakken voor jezelf. Het feit dat we nog steeds gaan bakken om te ontspannen geeft wel aan hoeveel we van  van Food Bandits houden.

De afgelopen weken waren wel een wervelwind voor ons. We zijn uiteraard net verhuisd en hoewel Huisduinen prachtig is, is er ook veel bouwlawaai en is alles nog vreemd. Ook heeft Johann na 18 jaar te hebben les gegeven op het OSG in Hoorn ontslag genomen en gaat hij in oktober aan de slag bij een nieuwe werkgever. Dit is niet zomaar een beslissing en het neemt ook met zich mee dat als de baan goed bevalt en daar gaan we helemaal vanuit , dat we weer gaan verhuizen.  
Ook zijn we vollop bezig met het kookboek, kijken we naar nieuwe mogelijkheden en workshops voor Food Bandits en zitten we weer in een nieuwe hittegolf als ik dit schrijf. 
En mocht je ons al langer volgen dan weet je dat van mij de complete zomer mag worden overgeslagen want lieve mensen ik hou echt NIET van heet weer.
Maar genoeg gezeurd. Deze cake is zacht en fris door dat vleugje gember en hoewel het handiger is om de frambozen te zeven gooide wij het in de keukenmachine en namen we de pitjes voor lief. Zachte (vegan) boter en frisse frambozen maken deze cake helemaal af.

Geïnspireerd door dit recept.

Ingrediënten:

 • 250 ml amandelmelk

 • 2 zakjes gemberthee

 • 300 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel

 • 70 g suiker

 • 40 g dadelsiroop

 • 50 g kokosboter, gesmolten

 • Snuf zout

 • Snuf kardemom

 • ½ tl gember

 • 2 tl bakpoeder

 • 1 tl vanille extract

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een springvorm ( doorsnede 20 cm) met bakpapier. Verwarm de amandelmelk en leg de twee theezakjes erin. Laat deze 10 minuten trekken.
Meng in een kom het meel, gember,  suiker, kardemom, zout en bakpoeder en meng goed door elkaar. Meng in een andere kom de thee met dadelsiroop, kokosboter en vanille extract en meng ook dit mengsel goed door elkaar en voeg het vervolgens aan de meel toe. Roer het mengsel totdat deze glad is en giet in het bakblik. Bak de cake gaar in ongeveer 30 minuten.
Voor de topping mengde wij 150 g vegan boter met 100 g frambozen in de keukenmachine. Mocht je een gladde glazuur willen maal dan de frambozen eerst apart in de keukenmachine en haal het dan door een zeef.

food bandits with barton croft 2.jpg


Because we’ve only been baking for our new cook book these last few weeks, it can also be wonderful to simply make something for yourself once in a while. The fact that we’re still baking to relax shows how much were truly care about Food Bandits.

The past few weeks have been chaotic for us. Of course, we’ve just moved and although Huisduinen is a gorgeous place, there is some noise from a nearby building site and we still have to get used to everything here. On top of that, Johann has quit his job after having taught at the OSG in Hoorn for over 18 years, and will start his new job in October. This isn’t just any new job, by the way, because if he enjoys it – which we both think he will – we will certainly be moving again.
Additionally, we are incredibly busy with the new cook book, are looking at new opportunities to give some more workshops with Food Bandits, and are also dealing with a heat wave whilst I’m writing this. If you’ve been following us for a while, you are probably aware that I think the whole summer can be skipped over anyway, because I really. do. not. like. hot weather.
But enough whining. This cake is nicely soft and fresh thanks to the hint of ginger, and although it might be a good idea to sieve the raspberries to get rid of all the seeds, we just threw them in the food processor and just dealt with the seeds in the icing. The soft (vegan) butter and the fresh raspberries really do finish off this cake.

Inspired by this recipe.

Ingredients:

 • 250 ml almond milk

 • 2 teabags of ginger tea

 • 300 g gluten free self-raising flour

 • 70 g sugar

 • 40 g date syrup

 • 50 g coconut butter, melted

 • Pinch of salt

 • Pinch of cardamom

 • ½ tsp ginger

 • 2 tsp baking powder

 • 1 tsp vanilla extract

Preheat the oven at 180 degrees Celsius and line a spring cake tin (diameter of 20cm) with baking paper.
Heat up the almond milk, put in the two teabags and leave to brew for 10 minutes.
In a bowl, mix the flour, ginger, sugar, cardamom, salt and baking powder, and mix thoroughly.
In a separate bowl, mix the tea together with the date syrup, the coconut butter and vanilla extract, and mix this thoroughly, before adding in the flour mix. Stir this well until you’re left with an even mixture and pour it into the baking tin. Bake the cake in the oven for about 30 minutes.
For the topping, mix 150g of vegan butter and 100 g of raspberries in a food processor. If you prefer your glazing smooth and without seeds, mix the raspberries first and sieve them before mixing them in with the butter.