Chocolate pie for everyone and working freelance

Vegan, raw and gluten free pie - Food Bandits
“Dear Santa, please refer to my pinterest boards.”

Er zijn wel eens dagen dat ik terug verlang naar het werken voor een baas. Ik had echt nooit gedacht dat ik dat zou zeggen. Hoewel mijn werk is ontstaan uit een dusdanige slechte gezondheid dat ik niet kan werken was ik ook wel blij dat ik niet meer terug hoefde naar kantoor of de winkelvloer. Maar nu soms lijkt mij toch wel fijn dat je je werk doet en om 18:00 de deur achter je dicht knalt, dat je niet alleen verantwoordelijk bent voor: nieuwe opdrachten, content, deelnemers voor de workshop ronselen, offertes maken, administratie, technisch onderhoud en de duizenden e-mails. Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel erg dankbaar voor Food Bandits maar soms lijkt het mij lekker om ‘s ochtends zorgeloos aan je bureau te schuiven met een kop koffie en dan weer te gaan als de tijd erop zit.

Of wat dacht je van de onzekerheid die zoveel creatievelingen ervaren: is het wel goed genoeg, moet ik niet beter zijn, groei ik nog wel door, oh die heeft veel meer volgers dan ik of ik wil ook die leuke opdracht voor…..En het grappige is dat ik deze onzekerheden wel hoor van freelancers die ik ontmoet tijdens een workshop of event maar je leest er niet vaak over. Ook al ben ik blij wat we met Food Bandits hebben bereikt kan ik nog steeds denken: ik stop ermee, het is stom wat ik doe. Natuurlijk niet elke dag want dan zou ik daadwerkelijk stoppen maar ook al heb je zoveel volgers of een kookboek de onzekerheid blijft.
Ook krijg ik vaak de vraag: wanneer moet ik stoppen met mijn werk? En dit is een lastige, er is voor mij gekozen want ik kan nu eenmaal niet een half uur per dag voor een baas gaan werken en dan weer thuis even gaan liggen maar hoe kies je voor jezelf? Je wilt iets anders naast je werk maar ja de rekeningen……En toch…ik was ook jarenlang bang om te doen wat ik zelf leuk vond. Ik was tenslotte hier niet voor opgeleid, ik had net een huis gekocht, het was crisis. En nu zeg ik niet: joh ga lekker in een kartonnen doos wonen met je kinderen maar ik zeg wel: doe meer van wat je gelukkig maakt!

Het leven is zo kort en je moet er echt zelf wat van maken. Probeer het part time, probeer het een middag in de week. Ruim die tijd in voor jezelf en zonder te vergelijken, zorgen maken, teveel nadenken over wat, waar, hoe en wanneer maak iets wat jij wilt. En ook al is het soms niet wat jij in je hoofd hebt of zou wensen oefening baart kunst. En ik snap dat bovenstaand stukje vol clichés staan maar ze zijn nu eenmaal clichés omdat ze waar zijn. Dus volg die workshop en pak die tekenpen, ga op een cursus of begin gewoon een blog!

In 2017 beginnen we daarom met een nieuwe serie genaamd The Influencers waar ik creatievelingen, bij gebrek aan een beter woord ga interviewen of hun onzekerheden in hun werk en hoe zij daarmee omgaan. Om je alvast wat inspiratie te geven vond ik al wat fijne stukjes op internet!

Maar voor nu taart. Een taart die je bijna bij elke allergie of dieetwens kunt serveren dus ideaal voor de kerst als er veel verschillende mensen over de vloer komen.

vegan, raw, gluten free chocolate pie - Food Bandits
Dit recept is glutenvrij en vegan. Voor 8 personen.
Geïnspireerd door: Supernummy

Ingrediënten:

Bodem:

  • 260 g dadels
  • 180 g gedroogde kokos

Vulling:

  • 260 g dadels
  • 3 avocado’s
  • 30 g cacaopoeder
  • 60 g kokosboter, gesmolten
  • 2 el rijstsiroop of zoetmaker naar keuze
  • snuf zout
  • 2 el kokosmelk of room
  • 1/2 tl vanille extract

Bedek een taart vorm, ik gebruikte een vlaaivorm met plastic folie. Zo krijg je de taart er straks makkelijker vanaf. Meng dan in de keukenmachine de dadels met kokos voor de bodem. Verdeel het mengsel over de bodem en zijkant van de taartvorm en druk goed aan. Zet de vorm in de koelkast terwijl je verder gaat met de vulling.
Meng alle ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine- wie zegt dat bakken moeilijk moet zijn- totdat alles een mooi glad geheel is. Giet de vulling op de taartbodem en zet de taart terug in de koelkast en laat deze minimaal 4 uur opstijven. Strooi er eventueel wat extra kokos overheen voor een feestelijk effect en geniet.

Inspiratie:

vegan, raw, gluten free chocolate pie - Food Bandits
There are those days that I sometimes long for working for a boss again. I never thought I would actually say that. Although my career started from such bad health that I was unable to work at times, I was happy that I did not need to go back to the office or work in a shop. But lately, I have started to kind of like the idea of doing your job and then closing the door behind you at 6 when you’ve finished for the day, and that it is not your responsibility to get new assignments, create content, find participants for workshops, provide quotations, do the administration, keep up technical support and dealing with thousands of emails. Don’t get me wrong, I’m so very grateful for Food Bandits, but sometimes it just seems nice to be able to sit down behind your desk in the morning with a cup of coffee and to leave again once the day is done.

Or consider the insecurity that a lot of creative people experience: is this good enough, shouldn’t it be better, am I still getting better, oh no, that person has a lot more followers than I have, or I would also like to do an assignment for… And the funny thing is that I often hear these insecurities from freelancers I have met during workshops or at events, but you hardly ever read anything about it. Even though I am so thankful for what we have managed to achieve with Food Bandits, I can still think: I quit, it is stupid what I do. Of course, this is not an everyday thing, because then I would definitely stop, but even if you have so many followers and a cookbook, the insecurities stay.

I also often get the question when do people should to quit their job? This is a difficult one. The choice was made for me, because I simply cannot work for a boss for half an hour and then go home to lie down for a moment, but how do you make this choice yourself? You want to do something else besides your job, but the bills… and still… For years, I was scared myself to do what I enjoyed. After all, I was not trained for this, and I had just bought a house, and there was the economic crisis. I’m not saying that you should just live in a carton box alongside the highway with you children, but what I am saying is that you should do what makes you happy.

Life is so short and you have to make something of it. Try to do it part-time first, or one afternoon a week. Make some time for yourself and create what you want to create without comparing yourself to others, without worrying, or thinking too much about the what, where, how, and when. And even if it’s sometimes not what you had in mind or had hoped for, practice makes perfect. I understand it’s at the top of the list of clichés, but they’re clichés because they are true. So, go to that workshop and grab a pencil, follow a course, or just start a blog!
Because of this, we will start a new series in 2017 named The Influencers, where I interview creative minds – for the lack of a better word – about their insecurities in their work and how they deal with that.

To give you some inspiration, I have already found some good pieces on the internet for you to read!

Marloes de Vries, illustrator, writes on her blog about these insecurities, but also about how you can become a freelancer.
– The Jealous Curator, her Ted Talk, but also her book “Your Inner Critic is a Jerk”.
– Also Sneh of Cook Republic (very successful) writes about this. Who would have thought!
– Creating something beautiful from an extremely tough situation? There is no one who tells about this better than Ruthie Lindsey.

But now for the cake. It’s a cake you can serve for almost every allergy or diet, so it’s ideal for the Christmas season when a lot of people come over to visit.

This recipe is gluten free and vegan. Serves about 8.

Inspired by: Supernummy

Ingredients:

Crust:
260 g dates
180 g grated coconut (dried)
Filling:
260 g dates
3 avocados
30 g cocoa powder
60 g coconut butter, melted
2 tbsp rice syrup or a sweetener of choice.
Pinch of salt
2 tbsp coconut milk or cream
½ tsp vanilla extract

Cover the cake tin. I used a flan tin and plastic foil. This way you can get the cake out more easily later. Using a food processor, mix the dates and the coconut for the crust together. Spread the mixture out over the bottom and cover the sides of the tin as well. Press firmly. Put the tin in the fridge while you continue to make the filling.
Mix all the ingredients for the filling together using the food processor- who says baking has to be difficult – until the mixture is completely smooth. Pour the mixture onto the crust and put the cake back in the fridge. Leave it for at least 4 hours to stiffen. Scatter, if you wish, some extra coconut over it for a festive effect and enjoy!

Share

About Food Bandits

On Food Bandits we cook recipes that don’t use gluten, dairy or refined sugar. Breakfast is our favourite meal so you’ll find lots of delicious ways to kick start your day. And since we’re both a sucker for sweets, we share plenty of baking recipes to complement your coffee.

You May Also Like

8 comments on “Chocolate pie for everyone and working freelance

  1. Marianne
    December 6, 2016 at 9:50 am

    Hi Suus, ik zou er blogs over kunnen volschrijven! Inderdaad ben ik wel goed genoeg, waarom ziet niemand me, ik focus te veel, ik zou meer zus of zo, ik wil ook graag dit of dat. Of wanneer je een richting hebt besloten voor jezelf en knopen hebt doorgehakt hoe ga je dan verder? Inderdaad er moeten centen binnenkomen. En dat netwerk en kansen.. Gunnen ze me dat wel? Ik hoef maar 1 keer aan een zeer dramatisch jaar te denken op kantoor en weet waarom ik dit doe.. Maar denk ook gelijk: is dit wel realistisch, de hele wereld wil toch die job? en wat doe ik nou voor een raar werk, en is t wel werk? goed zelfde onzekerheden en vragen! 🙂 x marianne

    • Food Bandits
      December 6, 2016 at 7:45 pm

      Hi, Jaaaa wat grappig he terwijl je zulk mooi werk maakt en te gekke dingen doet. Ik denk dat het daarom wel belangrijk is om dat vaker uit te spreken naar elkaar. Soms even weg van die perfecte wereld op social media. En ik denk dat deze vragen je ook vooruit kunnen helpen maar je soms dus even gek maken.
      Thanks voor je fijne reactie.

      Liefs Suus

  2. Suzanne
    December 6, 2016 at 10:01 am

    Oooh Suus, zo herkenbaar. Wat hebben we toch mooi maar ook zo’n gek werk. Ik was net bezig met mijn administratie. En dacht waarom wil ik dit ook alweer? Maar als ik denk aan 1 week op kantoor weet ik weer waarom 😉 Ach we komen er wel! Enne die taart ziet er heerlijk uit 🙂

    • Food Bandits
      December 6, 2016 at 7:46 pm

      Hi,

      ja precies, oh man ik kan nog elk weekend denken: wat fijn dat ik niet meer hoef maar er zijn ook zeker nadelen aan deze baan, het is alleen leuk genoeg om altijd weer overeind te krabbelen en verder te gaan.

      Liefs Suus

  3. Ingrid Hofstra
    December 6, 2016 at 11:22 am

    Heel herkenbaar idd en je schrijft er ook zo goed over. Zelf denk ik ook vaak, ik trek dit niet. En dan voel ik me weer schuldig omdat ik mezelf een verwend nest vindt. Creatief werk hebben blijft altijd moeilijk. Ik ben blij dat we er iig met elkaar over kunnen praten! <3

    • Food Bandits
      December 6, 2016 at 7:47 pm

      Hi,

      Dat vind ik een fijn compliment vooral omdat het van jou komt. En oh ja dat schuldgevoel samen met mijn inner critic twee assholes haha.
      Liefs Suus

  4. Laura & Nora @Our Food Stories
    December 9, 2016 at 2:07 pm

    Wonderful words Suus!
    And the pictures of that cake are just stunning <3

    • Food Bandits
      December 16, 2016 at 10:52 am

      Thank so mucht, always happy to hear from you.

      Liefs Suus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *